Dutch

Op toerski's en splitboard richting Mont Rogneux, Verbier.

17de februari 2021 | Skiinfo

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland

Copyright: Jurgen Groenwals

16 december 2020, het is het begin van een nieuw wintersportseizoen. Helaas, alweer een wintersportseizoen dat door een Corona-pandemie geteisterd zal worden. Met uitzondering van een aantal skigebieden in Zwitserland is op dat moment zowat elk skigebied in Europa gesloten. Wij zijn te gast in Verbier waar we met eigen ogen zien hoe er omgegaan wordt met Covid-19 veiligheidsmaatregelen maar ook genieten van perfecte omstandigheden op zo goed als helemaal verlaten pistes. Omdat pistes ons nogal snel gaan vervelen, pikken we er een zonnige dag uit om een fikse toerski- of splitboardtocht te maken. Mont Rogneux wordt ons doel.

Route de Brunet 

Vanuit het centrum van Verbier nemen we ’s morgenvroeg de kabellift naar de parking van La Chable. Daar hebben we afspraak met onze berggids. We puzzelen al ons materiaal in een veel te kleine auto en zetten koers in de Val de Bagnes over Lourtier richting Le Plamproz. Rivier Dranse de Bagnes die ontspringt uit het Lac de Mauvoisin is onze metgezel. Ter hoogte van La Barmasse laten we de wagen achter. Hier begint het echte werk. 

  your alt text   your alt text  

 

Starten doen we op de Route de Brunet. In de zomer leidt deze weg naar de Cabane Brunet, in de winter ook, maar dan enkel voor wandelaars of toerskiërs. We passeren indrukwekkende bevroren watervallen en schuifelen vrolijk verder over de brede en goed begaanbare weg. We verlaten de Route de Brunet en duiken een echt wandelpad op, het bos van Tailon in. Het gaat meteen flink stijgend, zowel hoogtemeters als hartslag schieten de hoogte in. Op een grote open vlakte houden we een korte thee- en koekjespauze. Rechts van ons ligt in de verte Le Tongne, een klein dorpje op 1648 meter. We duiken opnieuw het bos in en genieten tussen de bomen van vaak overweldigende uitzichten op de befaamde toppen van Verbier, Bec des Rosses en Mont Fort.

Cabane Brunet

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland  - © Dimitri Papageorges

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland

Copyright: Dimitri Papageorges

Twee uur en dertig minuten later staan we op 2100 meter hoogte aan Cabane Brunet. Het uitzicht op een blauwglinsterende gletsjerwereld en de indrukwekkende toppen van Grand en Petit Combin zijn adembenemend. We beslissen om slechts een korte stop in te lassen, goed voor koffie, thee en een stuk taart. We willen meteen nog een paar uur verder richting Mont Rogneux klimmen. Bij terugkeer passeren we sowieso opnieuw Cabane Brunet. We zullen dan wel voor een late lunch kiezen.

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland  - © Dimitri Papageorges

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland

Copyright: Dimitri Papageorges

Prachtige meren en dito uitzichten

We volgen het zomerwandelpad van Le Tour des Lacs. Die naam is niet toevallig gekozen. In deze omgeving ligt met ondermeer Lac des Reunes, Lac de Pindin, Goli di Rogneux, Goli des Autanes… een aantal prachtige meren verscholen. In de winter zijn zowel meren als het wandelpad bedekt onder een dikke laag sneeuw.

  your alt text   your alt text  

 

Met zicht op Ecuries de Sery en Lac de Pindin beslissen we dat we lang genoeg gewandeld hebben. We genieten van fenomenale uitzichten op een rits indrukwekkende vierduizenders, bergen stijgvellen op, bouwen splitboard om tot een gewoon splitboard en beginnen aan de afdaling. Het is nog vroeg op het seizoen, het sneeuwdek is nog niet overdreven dik. Dat maakt dat we voorzichtig tussen rotsen en te grote stenen laveren. De afdaling gaat vlot en snel.

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland  - © Jurgen Groenwals

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland

Copyright: Jurgen Groenwals
 

In Cabane Brunet wacht ons een overheerlijke lunch. De macaroni Brunet is overigens een aanrader. Jean-Marc Corthay, de huidige gardien doet er alles aan om van elk bezoekje aan Cabane Brunet een fijn moment te maken dat de tijd doet vergeten. Hij gaat met genoegen aan de slag achter zijn fornuis om lokale specialiteiten te bereiden waarvan hij het geheim als geen ander beheerst.

Pittige onderneming

De daaropvolgende afdaling van Cabane Brunet terug tot aan de wagen is nog een pittige onderneming. Het bovenste deel is pure skicross aan een veel te hoge snelheid doorheen veel te korte kombochten en tussen bomen en rotsblokken. Het slot is een veel te lange trip over een compleet bevroren Route de Brunet. Doe je deze later op het seizoen of in een pak verse sneeuw, zijn er talrijke paadjes dwars doorheen het bos te bedenken.

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland  - © Jurgen Groenwals

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland

Copyright: Jurgen Groenwals
 

Toegegeven, de afdaling was niet meteen de beste die we ooit deden. Daarvoor was het nog iets te vroeg op het seizoen en ontbrak het nog wat aan sneeuw. Maar de sportieve uitdaging van het klimmen, de fantastische uitzichten en het heerlijke eten in Cabane Brunet maken er toch een aanbevelingswaardige uitstap van.

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland  - © Jurgen Groenwals

Toerski Mont Rogneux, Zwitserland

Copyright: Jurgen Groenwals

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!