Dutch

Shortski in het Zillertal

22ste februari 2017 | Skiinfo

Skigebieden in dit artikel: Mayrhofen, Zillertal Arena

Shortski in het Zillertal- ©Österreich Werbung/ Wolfgang Zajc

Hochzillertal

Copyright: Österreich Werbung/ Wolfgang Zajc

"Siegfried, waar zouden we dit jaar heen gaan voor onze traditionele skitrip?" Het is de vraag die ik steeds weer ergens in augustus van een aantal vrienden krijg. Zoals elk jaar start ik een zoektocht naar een skigebied waar iedereen zich kan amuseren. Dit jaar viel de keuze op het Zillertal, meer bepaald de gebieden Mayrhofen en Zillertal Arena. Wat dat zou geven, was nog even koffiedik kijken. Bij het Zillertal stel ik me immers een zeer commercieel dal voor waar feesten op de eerste plaats komt. 

Mayrhofen


Na een korte nacht in de buurt van Munchen draaien we rond 8u30 de parking op in Mayrhofen. Adrenaline jaagt de laatste vermoeidheid van de reis uit ons lijf en na de obligate stop aan de kassa voor de skipasjes, stappen we de Penkenbahn in. Deze werd in 2015 volledig vernieuwd en is een hypermoderne 3S-gondelbaan geworden. Dit betekent dus veel capaciteit gekoppeld aan snelheid en comfort. Altijd leuk om zo de dag te kunnen beginnen.  

In de lift besluiten we de Gletscherrunde te gaan skiën. Deze tocht start vanuit Mayrhofen en gaat richting Eggalm om daar dan na een korte busrit de lift richting de top van de Hintertuxgletsjer te nemen en dan opnieuw richting Mayrhofen te knallen. In cijfers uitgedrukt betekent dit een goede zestig kilometer en ongeveer 15000 hoogtemeters aan afdalingen. Niet slecht om een skiweekendje mee te beginnen, zeker als je weet dat ook de beruchte Harikiri-afdaling, de steilste afdaling van Oostenrijk daarin vervat zit. Hey ho, let’s go.

We hebben geluk, de pistes liggen er goed en eigenlijk ook zeer verlaten bij. Hopelijk blijft dit zo. Als we willen, kunnen we direct de Harakiri skiën als eerste piste maar we besluiten er met een bocht rond te skiën en deze te houden tot het laatste. In plaats daarvan kiezen we voor blauwe en rode pistes waar we het gas volledig kunnen opendraaien. We moeten wel wat opletten en een oog op het pistenplan houden aangezien de ronde niet bewegwijzerd is. Wat me enorm opvalt zijn de luxueuze en snelle liften en de brede pistes die je hier vindt. Vrij snel komen we aan de skiroute die leidt naar het dalstation van de Eggalm. Laat je hierdoor niet afschrikken, dit is eigenlijk een gespoorde skiweg. Stop zeker voor een koffie op het terras van de skihut in de voorlaatste bocht.

Bus en lift


Busje komt zo. Om naar het dalstation van de Hintertuxgletsjer te gaan, neem je de bus. Geen paniek, de bus rijdt elke tien minuten waardoor je in de praktijk nooit lang hoeft te wachten. On top of the world is toch steeds het gevoel dat bij mij opkomt wanneer ik helemaal op het hoogste punt sta te turen naar de bergpieken die ons omringen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik niet lang sta te turen; een glaciale wind maakt alles toch een stukje minder aangenaam. Uiteindelijk starten we aan de zeven kilometer lange afdaling ‘Schwarze Panne’. De bus brengt ons opnieuw aan het startpunt. Het valt ons enorm op dat rond 15 uur het gebied volledig uitgestorven is. Iedereen is immers reeds gestart met feesten.

Feesten

Feesten of Harikiri? Moeilijke keuze aangezien iedereen zijn bovenbenen toch wat begint te voelen. We besluiten er uiteindelijk voor te gaan. Is deze piste echt zo steil of toch vooral slimme marketing? Ze is steil en als je valt dan kom je ergens onderaan uit maar voor een goede skiër mag het eigenlijk geen probleem zijn. En dan is het tijd om te feesten en dat kan je meer dan goed in Mayrhofen. Je hebt de bars om uit te kiezen. We kiezen voor de Bruck’N Stadl en hebben een echte toptijd. De volgende dag kondigt zich drukker aan. Er staat zowaar een rij aan de Penkenbahn maar het gaat vlot. Ook de pistes zijn wat drukker met veel middelmatige skiërs waardoor we met de rem op skiën. We besluiten uit te wijken richting Eggalm en dat blijkt al snel een goede keuze. Niemand te bekennen en lekker in de zon knallen. Wat ons betreft is dit een echte geheimtip.

Fotogalerij

Hochzillertal - © Österreich Werbung/ Wolfgang Zajc
Zillertal Arena - © Zillertal Arena
Zillertal Arena - © Tirol Werbung, France
Zillertal Arena - © Tirol Werbung, France

Alles weergeven

Zillertal-arena

Onze laatste dag besluiten we in de Zillertal-arena door te brengen. We hebben wat pech met het weer. Er valt sneeuw maar het zicht is ook zeer slecht. Het voordeel van de Zillertal-arena is echter dat je heel veel tussen bomen op pad bent wat het zicht toch wel ten goede komt. We vliegen er direct in met de dalafdaling die van rood overgaat in zwart en al vlug knallen we door een laagje poedersneeuw op de piste. Beneden worden de benen wel op de proef gesteld doordat er wat meer bulten op de piste zijn en de sneeuw zwaarder wordt. 

In de Zillertal-Arena vind je heel veel rode pistes, wat het gebied naar mijn aanvoelen iets minder geschikt maakt voor echte beginners. Eenmaal je wat uit de voeten kan is het echter een zeer leuk gebied. De brede rode pistes nodigen echt uit tot lange bochten op snelheid. De pistes wisselen ook steeds steilere stukken af met vlakkere delen waardoor je benen niet direct compleet verzuren. Ook de inwendige mens wil iets en dus duiken we in één van de vele hutten in. De meeste zijn vrij groot maar zeer slim ingedeeld waardoor je telkens in een gezellig afgesloten deel zit en je nooit het gevoel hebt in een vreetsschuur te zitten. Ondertussen blijft het sneeuwen en de condities op de pistes verbeteren er niet echt op. Dit doet ons besluiten om een uur vroeger huiswaarts te keren, moe maar voldaan.

Veelzijdig en goede après-ski

Tijdens de terugreis vraag ik me nu af of mijn vooroordelen klopten. Ja en nee moet ik toegeven. Is feesten en amusement prominent aanwezig in het Zillertal? Natuurlijk, maar het stoort niet en een goed après-feestje kan er ook bij ons altijd wel in. Is het druk? Soms wel maar je vindt altijd wel een rustig stukje gebied waar je terecht kan. Ik hou het erop dat het Zillertal enorm veelzijdig is en je er alle kanten uit kan. Een aanrader voor wie van afwisseling houdt.  

Tekst: Siegfried Van Haesevelde

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!

Advertentie