Kronplatz ontgoochelt nooit. Nooit is misschien veel gezegd maar ik ben het daar alleszins nog nooit geweest.

Piste-preparatie als kunst.

Elke dag dat ik op ski’s sta is een goede dag. Het liefst in ongerepte poedersneeuw maar als dat niet lukt, geef me dan maar brede goed geprepareerde racebanen. Het eerste vind je niet op de Kronplatz maar dat tweede wel. De hele berg kun je eigenlijk beschouwen als één grote piste. Pistes die uitnodigen om het gas volledig open te draaien. Je hebt er heel wat mooie glooiende blauwe en rode pistes. Bij de meesten worden steile stukken afgewisseld met een vlakker deel waardoor je steeds een goede uitloop hebt. Dit geeft het vertrouwen om er volledig voor te gaan. In veel skigebieden is er wel eens een oneffenheid te bespeuren bij vers getrokken pistes. In Kronplatz zal je de piste-preparateurs daar niet op betrappen. Ze maken er een erezaak van mooie gladde pistes te voorzien. We kunnen er alleen maar blij voor zijn.

Enkel voor beginners?

Soms hoor ik vertellen dat Kronplatz enkel voor beginners of middelmatige skiërs zou zijn. Ikzelf ben het hier absoluut niet mee eens. Het klopt effectief wel dat er veel blauw en rood is. Anderzijds - zoals ik eerder reeds schreef - kun je heel goed carven op de pistes en trachten je reuzeslalombochten te perfectioneren. Wat velen niet weten is dat je er ook de ‘Black Five’ vindt. Dit zijn vijf zwarte pistes waarvan een aantal gitzwart is. Ik denk hierbij dan aan de Erta en de Piculin aan de San Vigillio-kant. Dan heb je ook nog de Pre Da Perez, Sylvester en Herrnegg waarbij die laatste twee dalafdalingen zijn en dus vrij lang. Het leukste is om ze te skiën rond de middag. Dan zijn ze nog in goede conditie en heb je ze bijna voor jou alleen. s’Middags kun je dan lekker pizza eten in de K2. Wanneer iedereen in de late namiddag naar beneden komt, zijn ze eigenlijk niet leuk meer. 

Heb je hier nog niet genoeg aan dan is er een busverbinding richting Alta Badia. De bus gaat van het einde van de Piculin en gaat elk half uur. Van daaruit kun je dan eventueel de Sella Ronda skiën of gewoon Alta Badia verkennen.

Dolce Italia

Kronplatz ligt in Zuid-Tirol, Italië. Zuid-Tirol is door zijn rijke geschiedenis een echte mix geworden van Italië en Oostenrijk. Wat mij betreft heeft dit alleen maar voordelen. Je hebt enerzijds niet de rommeligheid die je soms kunt hebben in Italiaanse skigebieden maar wel de Italiaanse flair en zeer lekker eten. Skiën is immers toch ook rond tien uur een espressootje drinken, een goede lunch in één van de vele hutten die je overal vindt. En dan de après-ski, hoor ik je denken. Daar durft Kronplatz soms wel toch ontgoochelen. Je hebt een aantal bars aan het dalstation in Reischach maar de sfeer is wisselend, soms gaat het dak er af soms is er niets te beleven. Je moet dus wat geluk hebben. 

Anderzijds worden er s’avonds heel wat activiteiten georganiseerd, gaande van de klassieke skishow tot een aantal manches van de Europacup skiën. Als je er dan bent, moet je zeker eens gaan kijken, zeker als er een parallel-slalom geprogrammeerd staat.  Laaglanders zoals wij zien eigenlijk geen verschil met worldcupskiërs en een paralelslalom is echt wel spectaculair. Zoals je kan lezen je zal je er zeker niet vervelen tijdens je wintersportvakantie.

Siegfried Van Haesevelde