Een geweldige wintervakantie voor het hele gezin is meer dan alleen skiën of snowboarden. Val Gardena (Italië) biedt haar gasten een scala aan andere winteractiviteiten. Zo heeft het resort 'must do's' voor langlaufers, een prachtig natuurgebied voor winter- en sneeuwschoenwandelaars en verschillende rodelroutes om uit te kiezen. Ook ijsklimmen behoort tot de mogelijkheden.

In Val Gardena (Gröden), in het hart van de Italiaanse Dolomieten, vinden langlaufers 115 kilometer aan loipes. Het crosscountry-center Monte Pana in St. Christina is een echte insiders tip door de unieke hoogte waarop de 35 kilometer aan tracks zijn gelegen. Langlaufers kunnen hier zowel de klassieke als skate techniek beoefenen. In de andere dorpen van Val Gardena zijn ook volop crosscountry mogelijkheden. Vanuit Selva/Wolkenstein start een 12 kilometer lang langlauftraject. Wie voor meer uitdaging gaat, met beklimmingen en snelle afdalingen, vindt op de Alpe di Siusi/Seiseralm eindeloze mogelijkheden.

Wie een winterwandeling of sneeuwschoenwandeling wil maken, vindt in Langental de ideale bestemming. Ongerepte natuur met steile kliffen, gevormd door gletsjers, biedt liefhebbers een schilderachtig high-alpine landschap. Een mooie trail is de Via Crucis, ook wel de meditatieroute genoemd. De trail bevat veertien staties van de kruisweg, deze zijn gemaakt door lokale kunstenaars. De verschillende stations van de Passie zijn uitgehouwen in boomstammen en hout.

Op zoek naar meer adrenaline? Val Gardena heeft verschillende rodelbanen om uit te kiezen. Voor de langste afdaling van de Dolomieten nemen gasten de ultramoderne Rasciesa-lift van Ortisei tot Rasciesa Alm (2.200 m), hier begint de zes kilometer lange rodelbaan. Sleeën kunnen ter plaatse worden gehuurd tegen een kleine vergoeding.

Waterval ijsklimmen
Altijd al eens willen ijsklimmen? Op de vier bevroren watervallen kan de ijzige sport, onder begeleiding van gidsen van de Alpine school 'Catores', worden beoefend. De cursus wordt aangeboden voor EUR 125,00 per persoon. Gasten vinden meer informatie op: www.catores.com