Zwart, donkerzwart of heel erg donkerzwart. Dit overzicht is de ultieme adrenalinekick: wij zetten voor je op een rijtje waar je de 'zwartste' pistes van de Alpen vindt. Voor deze supersteile pistes heb je perfect geslepen ski's of snowboard nodig en moet je als skiër heel wat in je mars hebben. Durf jij het aan? Dan zijn deze skigebieden voor jou als reisbestemming zeer geschikt.

Steil en stijlvol?

Waaghalzen opgelet: op naar het Wipptal!

De WM-piste 'Manni Pranger' is de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk. Skiërs en snowboarders met lef kunnen in Steinach am Brenner (Tirol) in de Ski & Freizeit Arena Bergeralm laten zien wat ze in huis hebben. Deze extreem steile piste heeft een hellingspercentage tot 102 procent (42 graden) en leidt bijna loodrecht het Wipptal in. De piste kan alleen met behulp van een lier en een speciale pistenbully worden geprepareerd. Kijk vooraf op de website of de 'Manni Pranger-afdaling geopend is en zorg ervoor dat je van tevoren alvast op ander steil terrein geoefend hebt.

www.bergeralm.net

Sneeuwhoogtes Bergeralm / Steinach


Supersteil: de Streif

De Streif staat bekend als een van de moeilijkste en gevaarlijkste racepistes ter wereld. Behalve tijdens de jaarlijkse Hahnenkamm-race is de 'Streif' voor alle wintersporters in het skigebied Kitzbühel geopend. De als rood (gemiddeld moeilijk) gemarkeerde Streif-familieafdaling behelst drie buitengewoon moeilijke stukken die als extreme skiroute gemarkeerd zijn en ambitieuze skiërs op de proef stellen met een hellingsgraad tot 85 procent. Wie in de skisporen van de beste professionele skiërs ter wereld wil treden en zelf de Streif trotseren, moet een geoefend skiër zijn.

www.bergbahn-kitzbuehel.at

Sneeuwhoogtes Kitzbühel


Huiveren op de Harakiri

Deze piste is een legende. Deze piste is steiler dan de aanloop van een skischans. We hebben het hier over de 'Harakiri' in het Zillertal. Bij een gemiddeld hellingspercentage van 78 procent hebben zelfs de meest ambitieuze skiërs knikkende knieën. Wie hier naar beneden wil, moet vertrouwen op zijn eigen kunnen als skiër. Als je eenmaal beneden bent aangekomen, voel je de adrenaline door je lijf gieren. 

winter.mayrhofner-bergbahnen.com

Sneeuwhoogtes Mayrhofen

 

Adrenalinekick op de Arlberg

Volgens sommigen is de 'Lange Zug' in Lech-Zürs am Arlberg de steilste geprepareerde piste ter wereld. Aan het begin van de afdaling moet een hellingspercentage van 142 procent bedwongen worden (oftewel een hoek van 55 graden). Deze geprepareerde skiroute voert vanaf de Rüfikopf in extreem steile etappes naar Lech ins Tal. Een afdaling van 6,5 kilometer waarbij je alles uit de kast moet halen – alleen voor ervaren skiërs met een goede conditie en veel ervaring. Hier zijn reeds wereldrecords in snel skiën neergezet. Deze piste is minder steil dan de bovengenoemde top 3 – maar ook hier staat je een pittige uitdaging te wachten.

www.lech-zuers.at

Sneeuwhoogtes Lech Zürs

 

Hier heb je moed voor nodig: de “Black Scorpions” in Montafon

Ook in Montafon vinden getalenteerde wintersporters echte uitdagingen. Het skigebied lokt met maar liefst zeven extreem zwarte pistes, de zogenaamde 'Black Scorpions: de Nova en Nova  SüdSchwerer, de piste en skiroute de Schwarzköpfle, de skiroutes Sennihang en Abhenkina en de Sennigrat-piste – stuk voor stuk afdalingen met een hellingspercentage tot 81 procent. Met name de Sennigrat-piste is op grond van het steile en tegelijkertijd bochtige terrein een echte uitdaging. Op 2.300 meter hoogte met de punten van je ski's op het randje van de overhang staan en het gevaar in je buik voelen kriebelen, en daarna in een moedige, vloeiende beweging van de ijzige overhang af skiën levert een echte adrenalinekick op. Alles bij elkaar gelden alle 'Black Scorpion'-pistes als echte uitdagingen.

www.silvretta-montafon.at

Sneeuwhoogtes Silvretta Montafon

 

Buckelpiste voor de beste skiërs

We waarschuwen je maar alvast: als jij de voorkeur geeft aan een hobbelvrij oppervlak, kun je beter een andere piste uitzoeken. De 'Gamsleiten 2' in het skigebied Obertauern in het Salzburger Land is namelijk een van de steilste buckelpistes van Europa. Deze zwarte piste heeft een hellingspercentage tot 100 procent. De ultieme kick voor ervaren skiërs en snowboarders. Hier breekt bij zelfs de meest doorgewinterde wintersporters het zweet uit.

www.obertauern.com

Sneeuwhoogtes Obertauern

 

Alleen voor dappere skiërs: Mont Fort

De vier dalen rondom de plaatsen Verbier, Nendaz en Veysonnaz vormen samen een aaneengesloten skigebied. Met de skilift bereik je het hoogste punt, de 3.330 meter hoge Mont Fort. Vanaf hier kunnen waaghalzen vrijwel loodrecht naar beneden skiën. Hierbij moeten ook lastige buckels getrotseerd worden.

www.4vallees.ch

Sneeuwhoogtes Nendaz

 

Je aan de overhang vastklampen

De WK-afdaling 'Franz Klammer Stich' in Bad Kleinkirchheim in Karinthië behoort met een hellingsgraad tot 80 procent eveneens tot de steilste uitdagingen die de Alpen te bieden hebben. Vanaf 3.200 meter overbrug je een hoogteverschil van 842 meter.

www.badkleinkirchheim.at

Sneeuwhoogtes Bad Kleinkirchheim

 

Duivels steil op de Golm

De 'Diabolo'-afdaling in het skigebied Golm in Montafon (Vorarlberg) behoort eveneens tot de steilste pistes van de Alpen. Ervaren skiërs staat hier een hellingspercentage van 70% te wachten. "Trau di ahi" luidt hier het devies – wat zoveel betekent als: "durf het aan" – maar deze piste is zeker niets voor beginners! Als je het steile gedeelte eenmaal achter de rug hebt, kun je de rest van de afdaling fijn carven. Deze afdaling bevindt zich in de buurt van het bergstation van de Golmerjoch-skilift.

www.golm.at

Sneeuwhoogtes Golm


Je naar beneden storten in Serfaus

Ook in het gezinsvriendelijke skigebied Serfaus-Fiss-Ladis zijn er flinke uitdagingen te vinden. De 'Direttissima' bijvoorbeeld, met een gemiddelde hellingsgraad van 70%. Op 2.600 meter hoogte trekt de zwaartekracht zo aan je lichaam, dat het alleen aan zeer ervaren skiërs aanbevolen wordt, zich daaraan te wagen. Deze piste leidt van de Almbahn via het tussenstation van de Schönjochbahn naar Fiss. Ook de skiroute 'Kamikaze', die eveneens van het bergstation van de Almbahn naar het tussenstation van de Schönjochbahn loopt, mag er zijn. Hoewel dit als skiroute gemarkeerd is, wordt het terrein door pistenbullys geprepareerd.

www.serfaus-fiss-ladis.at

Sneeuwhoogtes Serfaus Fiss Ladis

 

De muur van Avoriaz

'De Muur' in Portes du Soleil (Avoriaz, Frankrijk) is een zwarte buckelpiste met een hellingsgraad tot  76% en een hoogteverschil van 400 meter. De Muur bereik je via de Chavanette-lift en daar neem je de oranje piste richting Zwitserland. De piste is niet enkel steil, de enorme buckels (soms tot twee meter hoog) voegen nog een extra gekruid tintje toe.

www.avoriaz.com

Sneeuwhoogte Avoriaz