's Werelds grootste wielerspektakel, de Tour de France, bevat ieder jaar weer een gezonde dosis beklimmingen en afdalingen. De Tour wordt gemaakt in de bergen: hier wordt het peleton uit elkaar gerukt; hier worden helden gemaakt of gebroken. De Tour trekt ieder jaar weer dwars door gebieden die velen van ons bekend zullen voorkomen, al ziet alles er zonder die witte deken toch anders uit. Wij doken in het schema van dit jaar om te kijken wat er voor de Tour de France 2013 allemaal op het programma staat, en welke wintersportgebieden de Tour nu allemaal aandoet. Drie dagen door de Alpen fietsen, dan moet je toch wel genoeg moois voor de winter kunnen spotten. Even een stukje fietsen? Wij bekeken de beroemdste en beruchtste klimmen die dit jaar in de Tour de France terug te vinden zijn.

De koninginnerit – De Alpe dユHuez
De Nederlandse berg wordt hij ook wel genoemd. De klim is befaamd en berucht. Gert-Jan Theunisse won hier in 1989, de legendarische Hennie Kuiper ging hem voor in 1977. De klim richting de Alpe d'Huez begint niets vermoedend bij een rotonde, in het dal van Bourg dOisans. Hier begint de tocht, die je 13,2 kilometer lang naar adem zal doen snakken. Het aantal hoogtemeters valt met 1071 meter nog mee en het gemiddelde stijgingspercentage van 8,1% doet je nog overmoedig snel starten. De klim lijkt echter eindeloos door te gaan en bocht na bocht vraag je je af wanneer het eindigt. De skiliften om je heen doen je even terug verlangen naar de winter, terwijl het zweet van je gezicht druipt. Hoe hoger je komt, des te meer fotografen zijn er te vinden in de bochten. Het moge duidelijk zijn dat deze wintersportbestemming ook in de zomertijd druk bezocht wordt. Massa's wielrenners worstelen zich omhoog. Net in Alpe d'Huez volgt nog even een lekker toetje  het laatste stuk is goed stijl.

De Alpe d'Huez beklimming zal dit jaar onderdeel uitmaken van de 18e etappe van de Tour de France.

Col de la Madeleine
Berucht, dat is de Col de la Madeleine. De prachtige winterlandschappen van Valmorel zullen snel uit je geheugen verdwijnen zodra je de zuidkant van deze berg op je fietsje omhoog stampt. Het hoogteverschil dat je moet weten te verschalken bedraagt maar liefst 1547 meter, verdeeld over een slordige twintig kilometer. 7,7% is het gemiddelde stijgspercentage en we kunnen je uit eerste hand vertellen dat dit een klim is waar je u tegen zegt. Gelukkig verzacht het adembenemende uitzicht je pijn een beetje, terwijl je meter voor meter naar boven zwoegt. Een van de bekendste Tour zeges werd hier geboekt door Jan Ullrich, die eerst nog zoek werd gereden in de afdaling, maar vervolgens op miraculeuze wijze iedereen wist te pakken in de klim in 1996.

De Col de la Madeleine zit in de 19e etappe van de Tour de France.

Mont Ventoux
Wie al eens in het Mont Serein gebied op wintersport is geweest, kent de Mont Ventoux al. De uitzichten zijn hier glorieus Frans, met wijngaarden die ver strekken terwijl je omringd wordt door bergen. De fietsvariant van de Mont Ventoux is iets minder zacht dan de wintervariant en knalt omhoog over bijna 26 kilometer asfalt. De eerste zes kilometer fiets je nog met twee vingers in de neus naar boven, maar even later moet je echt gaan klimmen. Het hoogteverschil dat moet worden overbrugd bedraagt maar liefst 1152 meter. De Mont Ventoux is vanuit de hele omgeving te zien en de elementen hebben hier dan ook vrij spel. Berucht in zomer en winter vanwege het extreme weer. Wind en kou geselen hier in alle jaargetijden. Dat zomerse fietstochtje kan hier zomaar veranderen in een strijd tegen diezelfde elementen en je doen afvragen waar je in godsnaam aan bent begonnen. Vooral de laatste halve kilometer van deze klim is gruwelijk. De Mont Ventoux was in 1964 nog het decor voor het tragische overlijden van de Brit Tom Simpson, die in elkaar zakte en overleed. Simpson bleek te zijn overleden aan een combinatie van amfetamines en alcohol en naar aanleiding van dit incident werden de dopingcontroles ingevoerd.

De Mont Ventoux zal in de 15e etappe van de Tour de France worden beklommen.

Le Semnoz
De Rhone-Alpes herbergen niet alleen gruwelijk mooie wintersportgebieden, maar ook gruwelijk harde beklimmingen voor fietsers. Middenin het Annecy Le Semnoz gebied ligt de Semnoz beklimming. Dit jaar is dit een van de etappes waar op de top gefinisht zal worden en dus een garantie voor spektakel. De Semnoz, aan de rand van de Haute-Savoie, is eigenlijk niet de meeste bekende klim van de tour, maar belooft veel goeds. Een kleine 1200 hoogtemeters, verdeeld over 18 kilometer, met een finale waar je u tegen zegt. Halverwege lijkt de klim af te zwakken, maar even later zullen hartslagen omhoog knallen als het stijgingspercentage tot de klim zon 9% is.

De Semnoz zal in de 20e etappe van de Tour de France worden beklommen.

De Tour de France
Dit zijn de kersen uit de pap van de 2013 editie van de Tour de France. 's Werelds grootste wielerkoers heeft in het verleden al voor heel wat reclame en infrastructuur gezorgd in gebieden waar wij ons nu in de winter kunnen vermaken. Daarnaast, wie wil er nu niet in conditie zijn voor die winter? Een beetje trainen op de fiets is zo gek nog niet, en je kunt ondertussen ook nog eens kriskras door al die mooie gebieden gaan. Laat die Tour maar beginnen!