We hebben een koude week achter de rug, maar in de meeste skigebieden heeft het niet zo veel gesneeuwd als in de week hiervoor.

Skigebieden in de Pyreneeën, Dolomieten, Scandinavië en de Alpen konden de afgelopen week blij zijn met een aantal heldere koude dagen met perfecte sneeuwcondities op de piste en in sommige gevallen ook voor off-piste skiën. In sommige skigebieden bleef het ook de afgelopen week sneeuwen: in Verbier is de afgelopen dagen nog eens 60 cm gevallen, en in Les 2 Alpes en Grindelwald 50 cm.

Als het om hevige sneeuwval gaat, ligt het westen van Canada nog steeds op kop. Net als in een aantal skigebieden in de Franse en Zwitserse Alpen zijn de sneeuwhoogtes hier inmiddels top. Maar ook in Californië ziet het er momenteel goed uit, net als in Colorado en Utah, waar skigebieden zich de afgelopen dagen konden verheugen over verse sneeuwval.  

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
Na hevige sneeuwval vorige week (in sommige skigebieden tot wel 110 cm), konden afgelopen weekend maar liefst 50 skigebieden met excellente condities van start gaan. Zelfs in de lager gelegen gebieden in de Franse Alpen mogen de sneeuwhoogtes er inmiddels zijn.

De gemiddelde sneeuwhoogte in de skigebieden in het noorden van de Alpen bedraagt inmiddels al meer dan een meter, met een gemiddelde van 118 cm sneeuw op de hoger gelegen pistes en 75 cm op de lager gelegen pistes. De meest sneeuwrijke skigebieden zijn Alpe d'Huez (260 cm), Méribel (200 cm), Les 2 Alpes (180 cm), en Val d'Isère (150 cm).

Ook in het zuiden van de Alpen heeft het afgelopen donderdag en vrijdag flink gesneeuwd. Dankzij tot wel 60 cm verse sneeuw konden hier een aantal skigebieden gedeeltelijk opengaan. De gemiddelde sneeuwhoogte in deze regio is nu meer dan voldoende: op de hoger gelegen pistes gemiddeld 65 cm. De beste sneeuwcondities vind je in Serre Chevalier, met 180 cm op de hoger gelegen pistes. De sneeuwhoogte in Montgenèvre bedraagt 125 cm.

Oostenrijk
Ook Oostenrijk heeft een sneeuwrijke week achter de rug. In veel skigebieden is de afgelopen drie dagen meer dan een halve meter sneeuw gevallen, zoals bijvoorbeeld in Saalbach Hinterglemm (60 cm), St. Johann in Tirol (80 cm), Lech Zürs (61 cm), de Zillertal Arena (50 cm) en de Skiwelt Wilder Kaiser (65 cm).

In Oostenrijk zijn inmiddels meer dan 100 skigebieden geopend. Dankzij de hevige sneeuwval tot nu toe deze maand kunnen al deze skigebieden uitstekende skicondities bieden.

Het meest sneeuwrijke skigebied in Oostenrijk is momenteel Kaprun, met 180 cm op de Kitzsteinhorn gletsjer, op de voet gevolgd door Obergurgl-Hochgurgl met een sneeuwhoogte van 175 cm en Sölden met een sneeuwhoogte van 167 cm.
 
Voor de komende 24 uur is in Oostenrijk nog meer sneeuw voorspeld, maar verder zal het hier deze week waarschijnlijk niet meer gaan sneeuwen.

Duitsland
In Duitsland kunnen wederom een aantal skigebieden opengaan. Deels gaat het hierbij om skigebieden waarbij de liften dit seizoen voor het eerst kunnen draaien, deels gaat het om skigebieden die eerder al tijdens het weekend geopend waren en nu full-time van start gaan. In Oberjoch gaat het skiseizoen op 15 december van start, net als in Balderschwang. In Brauneck begint het nieuwe wintersportseizoen op 16 december.

De officiële seizoensopening in Willingen vindt plaats op vrijdag 14 december. Om half negen 's ochtends gaan de skiliften van start. 's Avonds zijn de pistes verlicht, zodat nog tot kwart voor tien geskied kan worden. Dankzij de hevige sneeuwval op dinsdag en woensdag ligt er een mooie laag powder op de pistes: de sneeuwhoogte bedraagt 50 cm. Ook in het Sauerland is het begin van de winter dus officeel.


Italië
De meeste Italiaanse skigebieden melden goede pistecondities en aanhoudende sneeuwval. Cervinia is een van de meest sneeuwrijke wintersportgebieden met 2.5 meter sneeuw op de hoger gelegen pistes, maar ook veel andere skigebieden in de Italiaanse Alpen doen het goed: Livigno beschikt over 25-154 sneeuw, Sestriere 80-140 cm en Courmayeur 60-130 cm.

Inmiddels is meer dan de helft van het terrein van het enorme Dolomiti Superski skigebied (1200 pistekilometers) toegankelijk. Val Gardena opende afgelopen donderdag (6 december). De beroemde Sella Ronda was al meteen op de eerste dag toegankelijk. Het skigebied meldde 10 cm verse sneeuwval in het dorp zelf en ca. 50 cm verse sneeuw in de bergen erboven.

Zwitserland
Dankzij de hevige sneeuwval in november en begin december kunnen de meeste Zwitserse skigebieden zich gelukkig prijzen met fantastische sneeuwhoogtes. In sommmige skigebieden ligt  op de hoger gelegen pistes al meer dan twee meter sneeuw, zoals bijvoorbeeld in Andermatt (280 cm), Engelberg (250 cm), Saas Fee (235 cm) en Glacier 3000 (205 cm).

In Zwitserland is de afgelopen week niet zo veel sneeuw gevallen als in de week daarvoor, maar er is toch een mooie hoeveelheid sneeuw bij gekomen. In de afgelopen drie dagen is er in Davos Klosters 27 cm bijgekomen, in Wengen 47 cm, en in Verbier nog eens 26 cm. Verbier beleeft dit jaar de beste seizoensstart sinds jaren.

Spanje/Andorra
In Andorra heeft het de afgelopen week niet veel gesneeuwd, maar de lucht is blauw, en bij temperaturen net onder het vriespunt houden de sneeuwkanonnen de pistes in goede conditie. De sneeuwhoogte in Grandvalira bedraagt 40-80 cm.

Tijdens het afgelopend weekend, waarin in Spansje ook een feestdag viel, kwamen in het Spaanse Baqueira Beret 39,800 skiërs en snowboarders genieten op de piste. De sneeuwhoogte bedraagt 90-110 cm. 120 pistekilometers zijn hier momenteel toegankelijk (ongeveer 80 procent van het skigebied).

Scandinavië
In Noorwegen zijn inmiddels alle grote skigebieden geopend, met uitstekende sneeuwcondities in het binnenland, en goede sneeuwcondities aan de kust na veel kunstmatige sneeuwproductie. In Hemsedal en Trysil zijn de pistecondities al zo goed dat je haast zou vergeten dat we eigenlijk pas aan het begin van de winter zijn. In Hemsedal, Voss en Geilo is tijdens het koude weer wat verse en zeer droge sneeuw gevallen. Voorspeld wordt dat het hier minstens tot het weekend blijft sneeuwen. Sinds afgelopen week zijn Tryvann en andere skigebieden rondom Oslo geopend en voor deze week is meer sneeuwval voorspeld.

Ook in Zweden zijn inmiddels alle grote skigebieden geopend. Kungsberget, dichtbij Stockholm, kon afgelopen weekend van start gaan met meer dan genoeg poedersneeuw. In Finland is het hetzelfde verhaal: in de meeste skigebieden heeft het hier de afgelopen 72 uur nonstop gesneeuwd, en de skicondities in de grote skigebieden in Lapland zijn optimaal.

Oost-Europa
De winter is officieel begonnen in Oost-Europa. In de Bulgaarse skigebieden is het zeer koud, met temperaturen tot wel 20 graden onder nul. Op de hoger gelegen pistes in Bansko ligt inmiddels 40 cm sneeuw, terwijl voor de komende week 20 cm sneeuwval voorspeld wordt. De weersomstandigheden zijn hier goed voor het maken van kunstsneeuw. Kranjska Gora, in Slovenië, is inmiddels ook geopend. Met iets minder sneeuw is dit skigebied momenteel afhankelijk van kunstmatige sneeuwproductie. Op de hoger gelegen pistes ligt 30 cm, terwijl er voor het eind van de week nog 10 cm bij verwacht wordt.

Schotland
Dankzij lage temperaturen en verse sneeuw konden afgelopen weekend naast Caingorm en The Lecht ook Glencoe en Nevis Range hun deuren openen. Daarmee is inmiddels in vier van de vijf Schotse skigebieden het skiseizoen begonnen. Alleen Glenshee gaf te kennen behoefte te hebben aan meer sneeuw. Nevis Range is vooralsnog alleen tijdens het weekend geopend. Begin deze week werd het in de Schotse skigebieden iets warmer, maar inmiddels zijn de temperaturen alweer gedaald, en het begin van het skiseizoen in Schotland ziet er veelbelovend uit – met name met oog op het feit dat de feestdagen voor de deur staan.

Noord-Amerika
Nadat het in Whistler (actuele sneeuwhoogte: 155 cm) zo hevig heeft gesneeuwd, is het inmiddels iets rustiger geworden met de sneeuwval daar, alhoewel verwacht wordt dat er eind van de week 60 cm zal zijn bij gekomen.

Ook in de rest van Brits Columbia en Alberta zijn de skicondities goed, net als in het westen van de Verenigde Staten. De skigebieden in de Rocky Mountains halen opgelucht adem, want inmiddels is het hier begonnen met sneeuwen. In Aspen/Snowmass is 40 cm verse sneeuw gevallen, met meer sneeuw voorspeld voor later deze week. De oostkust komt iets moeizamer op gang. In Sunday River in Maine, een van de meest noordelijk gelegen skigebieden aan de oostkust, is ongeveer een kwart van het terrein toegankelijk bij temperaturen rond het nulpunt en een sneeuwhoogte van maximaal 30 cm.

De komende week
Een sneeuwfront dat oostwaarts over de Alpen trekt, zorgt in de tweede half van deze week voor hevige sneeuwval in veel skigebieden, zoals bijvoorbeeld Courmayeur. Het wordt verwacht dat hier aan het eind van de week nog eens 50 cm verse sneeuw bij is gekomen.

Een aantal grotere skigebieden zijn met ingang van dit weekend full-time geopend, zoals Les Arcs, La Plagne, Flaine, Avoriaz en Châtel, waar je voorheen alleen in het weekend terecht kon. Dankzij de goede sneeuwcondities kunnen Morzine en Les Gets hun gezamenlijke skigebied een week eerder dan gepland ter beschikking stellen.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.