Of je nou net begonnen bent met skiën, of dat je al jaren over de heuvels van de buckelpiste skiet, een goed paar skischoenen dat bij jouw skiniveau en de sneeuwcondities past is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van je ski-uitrusting. Het juiste stel skischoenen kan ervoor zorgen dat je sneller leert en beter skiet. Een verkeerd paar daarentegen kan ervoor zorgen dat je liever je vakantiegeld in Hawaii had uitgegeven.

Hoewel alle skischoenen zijn ontworpen om je voet goed te omsluiten en je beenbewegingen door te geven aan je ski's, zijn er letterlijk honderden verschillende fabrikanten, ontwerpen en bijzondere kenmerken om uit te kiezen. Je kunt het beste ermee te beginnen op internet eens wat informatie in te winnen over de belangrijkste fabrikanten. Breng een bezoekje aan de websites van Dalbello, Lange, Nordica, Head, Technica, Salomon, Atomic of Rossignol. Al deze sites hebben afzonderlijke afdelingen voor exemplaren voor mannen en voor vrouwen, en de skischoenen zijn beoordeeld op hun capaciteit per skiterrein. Wees eerlijk tegen jezelf. Koop geen raceskischoenen als je nog geen gevorderde skiër bent.

Zo goed als alle skischoenen die je kunt kopen hebben één ding gemeen – een harde buitenschaal van plastic. De schaal bevat de binnenschoen en is ontworpen om je enkels en voeten te ondersteunen wanneer de skischoen in de skibindingen wordt vastgeklikt. Sommige skischoenen, zoals de Diablo-reeks van Technica, hebben een zogenaamde "dual density"-constructie ("tweede hardheid"), waarmee verschillende delen van je voet een verschillende flex hebben. De hardheid van de schaal bepaalt hoe makkelijk (of moeilijk) het is om je skischoenen aan en uit te trekken.

De manchet is het gedeelte van de skischoen waar je enkel in zit. De manchet zit door middel van een stel schroeven en scharnieren vast aan de voorvoet van de skischoen. Bij veel skischoenen, zoals de Pro-serie van Dalbello, kun je de flexwaarde instellen van 90 tot 140. Je skischoenspecialist kan je erbij helpen te bepalen wat voor jou de geschikte flexwaarde is. Bij sommige skischoenen, zoals de Head S110 all-mountain performance skischoen, kun je de leunhoek aanpassen ("canting"): zo bepaal je zelf welke hoek je onderbenen maken met je ski's.

Alle skischoenen hebben drie of vier verstelbare schnallen waarmee je kunt instellen hoeveel spanning er staat op je voorvoet, je wreef en je enkel. Zorg ervoor dat je skischoenen koopt met micro-aanpasbare gesp. Micro-afstellingen zorgen ervoor dat je haarfijn kunt instellen hoe je skischoenen aansluiten. Rond de bovenkant van je enkel zit de power strap. Dat is een klittenbandsluiting van 35 tot 40 mm die steun geeft aan je enkel en je onderbeen. Dit is een van de belangrijkste dingen aan de skischoen.

Wat handig is voor de zolen van skischoenen zijn vervangbare antislipzolen. Bij sommige skischoenmodellen van Technica zitten op de hak en de neus hun gepatenteerde "Anti-Vibration System"-plaatjes. Daarmee hebben de schoenen een andere hoogte als je eenmaal van de piste af bent. Je kunt ze vervangen als ze door lopen op cement en straatstenen versleten zijn geraakt.

Binnenschoenen heb je in soorten en maten. Wat voor één je het beste kan kiezen, is afhankelijk van de fabrikant van de skischoen, het model, en jouw individuele behoeften. Skischoenen met een "high volume"-binnenschoen zijn ontworpen voor smalle voeten en zijn over het algemeen het meest comfortabel. "Low volume"-binnenschoenen worden gebruikt bij mensen met een bredere voet. Bij veel skischoenmodellen krijg je een op maat gemaakte binnenschoen. Nadat is bepaald wat de juiste maat voor de schaal is, worden de binnenschoenen ingespoten met een vloeibare kunststof die zich naar jouw voet vormt. Sommige Technica-modellen hebben zogenaamde "HotForm"-binnenschoenen. Nadat je de binnenschoen hebt verwarmd, trek je de schnallen van de skischoen strak, en de binnenschoen vormt zich naar jouw voet. Je kunt de binnenschoenen zo vaak opnieuw verwarmen als je maar wil om de skischoenen opnieuw perfect te laten aansluiten.

Omdat vrouwenbenen anatomisch anders zijn dan mannenbenen, is het voor dames belangrijk om skischoenen te kopen die speciaal voor vrouwen zijn ontworpen en niet te proberen unisexschoenen in te stellen naar hun unieke beenvorm. Skischoenen voor vrouwen hebben over het algemeen bredere manchetten en werken bij een lager zwaartepunt.

Aangezien er zo veel verschillende modellen beschikbaar zijn, is er geen enkele reden waarom je zere voeten en slecht zittende skischoenen zou moeten verdragen. Een goed paar skischoenen helpt je erbij van je volgende skivakantie te genieten en maakt je een betere skiër.