Dutch

Sneeuwschoenwandelen in de mooiste gebieden in Beieren

18de december 2017 | Hannelore Wimmer

Nieuws regio's: Beieren

Sneeuwschoenwandelen in de mooiste gebieden in Beieren- ©Bayern Tourismus

Sneeuwschoenwandelen in de mooiste gebieden in Beieren

Copyright: Bayern Tourismus

Buiten de pistes de diep ingesneeuwde, stille bergnatuur verkennen en van het uitzicht genieten: daarvoor is sneeuwschoenwandelen ideaal. Van middelgebergte tot in de Alpen zijn er Beieren talrijke mogelijkheden op dit vlak. Voor ieder niveau zijn er perfect passende routes, verspreid over de hele deelstaat Beieren - bijvoorbeeld ook in de Allgäu.

"Je kunt onmogelijk niet van de winter hier houden", zegt Petra Frey over haar regio. "Als er verse sneeuw is gevallen, dan sta je ook als inwoner telkens weer in een nieuwe wereld." En het is heerlijk om die te voet te verkennen. Praktisch voor de deur van de Allgäuse Frey ligt de Hörnergruppe, dat tot de beste gebieden voor sneeuwschoenwandelen in heel Duitsland behoort. De Riedberger Horn (1787 meter) is de hoogste top van deze glooiende bergketen boven de dorpen Ofterschwang, Balderschwang en Obermaiselstein. Daar neemt Petra Frey ook graag vrienden mee, die nauwelijks ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben. "Als je begint op de parkeerplaats Grasgehren aan de Riedbergpassstraße, dan ben je een uurtje later al op de top. Daar staat je een ongelofelijk uitzicht te wachten", vertelt zij enthousiast. In het zuidoosten liggen de Oberstdorfse Alpen met de Nebelhorn en de pyramide van de Grünten. Daarboven straalt een helderblauwe winterhemel. Dat is niet alleen prachtig op de foto, maar ook heerlijk om in het echt te beleven.

Sneeuwschoenwandelen: een sport voor iedereen

Sneeuwschoenwandelen is snel geleerd: sneeuwschoenen zijn licht en ze hebben uitstekende grip. Beginners leren de iets bredere pas binnen een kwartier - en kunnen dan direct op uitgebreide wandelingen gaan. "Natuurlijk is een goede conditie daar wel voor nodig", zegt Petra. 

Haar tip: een tweedaagse wandeling over de hele Hörnergruppe van Öfterschwang via het Riedberger Horn naar het dalstation van de Hörnerbahn in Bolsterlang. Overnacht wordt in het authentieke Berghaus Schwaben op 1520 meter hoogte, waar een stevige maaltijd en 's ochtends een ontbijtbuffet voor nieuwe energie zorgen. "Als je dan op tijd aan de tweede etappe begint, is de hele wereld nog stil. De poedersneeuw glimt in de zon: een mooier begin van een winterdag is er niet", vindt Petra.

Fotogalerij

Sneeuwschoenwandelen in de mooiste gebieden in Beieren - © Bayern Tourismus
Sneeuwschoenwandelen in de mooiste gebieden in Beieren - © Bayern Tourismus
Sneeuwschoenwandelen in de mooiste gebieden in Beieren - © Bayern Tourismus
Sneeuwschoenwandelen in de mooiste gebieden in Beieren - © Bayern Tourismus

Alles weergeven

Routesuggesties in en om Beieren 

Natuurlijk heeft onze Allgäuse experte nog meer routesuggesties: op de Wannenkop (1712 meter), die ook dicht bij de Riedberpass ligt of rondom de Alpe Hohenegg, iets verder naar het westen bij Steibis. Deze moderne berghut verrast met bijzondere houten architectuur en - vooral - met een keuken die met de heerlijkste streekproducten werkt. "Warme chocolademelk en apfelstrudel met vanillesaus smaken het allerbeste na een lange tocht door de toverachtig witte bergnatuur", belooft Petra. En dat is ècht een heerlijke belofte!  

Wie begint aan sneeuwschoenwandelen, krijgt er nooit genoeg van. Daarom nog een paar routesuggesties in de sneeuwschoenwandel-gebieden in Beieren:

Routesuggesties in de Allgäu:

Bad Hindelang Niveau eenvoudig | Wandeltijd: 1 – 2,5 uur | 450 - 600 hoogtemeters klimmen en dalen

Füssen: Niveau eenvoudig | Wandeltijd: 3 – 4 uur | 200 - 400 hoogtemeters klimmen en dalen

Oberstaufen: Niveau eenvoudig tot moeilijk | Wandeltijd: 1 – 4,5 uur | 150 - 700 hoogtemeters klimmen en dalen

Routesuggesties in Opper-Beieren:

Chiemgause Alpen: Niveau eenvoudig tot gemiddeld | Wandeltijd: 2 – 5 uur | 300 - 1000 hoogtemeters klimmen en dalen

Tegernsee-Schliersee: Niveau gemiddeld met beklimming top | Wandeltijd ca. 5 uur | 700 hoogtemeters klimmen en dalen | Startpunt: Station Schliersee

Berchtesgadener Land: Niveau eenvoudig tot gemiddeld | 3 – 5 uur | 250 - 320 hoogtemeters klimmen en dalen

Routesuggesties in Oost-Beieren:

Beierse Woud: Niveau eenvoudig tot veeleisend | Wandeltijd: 1,5 – 3 uur | 100 - 400 hoogtemeters klimmen en dalen

Oberpfälzer Wald: Eisenbarth Steig | Niveau eenvoudig | Wandeltijd: ca. 2,5 uur | 200 hoogtemeters klimmen en dalen

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!

Advertentie