Dutch

Een kijk achter de schermen van de opening van het winterseizoen

20ste november 2017 | Skiinfo

Nieuws regio's: Le Grand Massif

Skigebieden in dit artikel: Flaine, Samoëns, Les Carroz, Morillon, Sixt Fer à Cheval

Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen.

Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen.

Copyright: @officedutourisme

Uitstekend nieuws, het heeft de afgelopen dagen gesneeuwd in Le Grand Massif en, minder dan een maand voor de opening van het skigebied en de verschillende stations, is Le Grand Massif in volle voorbereiding. Le Grand Massif - het vierde grootste aaneengesloten skigebied in Frankrijk – wordt hoofdzakelijk gevormd door de nauwe samenwerking van vijf skistations in de Haute Savoie: Flaine, Les Carroz d'Araches, Morillon, Samoëns en Sixt-Fer-à -Cheval.

De voorbereiding voor het nieuwe seizoen begonnen reeds tijdens de zomer met een aantal verbeteringswerken aan het traject van een aantal pistes. De belangrijkste prioriteiten op dit moment zijn:

 1. Het klaarstomen van de productie van kunstmatige sneeuw (via acht sneeuwfabrieken, acht waterreservoirs en meer dan 525 sneeuwkanonnen verspreid over het gebied)

 2. De controle en het technische onderhoud van zij die instaan voor de pistes (dankzij dertig pistenbully’s die samen ongeveer 550 hectare beslaan)

 3. De voorbereiding van de reddingsuitrusting van de 80 reddingsmedewerkers

 4. De controle en technische keuring van de verschillende installaties (liften, ticketing automaten, toegangscontrole)

 

Lucht + water. Dat is alles!

Het produceren van sneeuw is een ambacht, in harmonie met Moeder Natuur. Het bewerken van de natuurlijke sneeuw (nivelleren en aanrijden, -duwen) is een nachtelijke activiteit, terwijl de voorbereiding voor de aanmaak van kunstmatige sneeuw voornamelijk overdag gebeurt (met productie 's nachts). Zelfs als het begint te sneeuwen, is het noodzakelijk om zoveel mogelijk sneeuw te blijven produceren, wat gedurende het hele seizoen voor sneeuwzekere pistes zal zorgen. Om sneeuw te produceren, is het noodzakelijk om optimaal in te spelen op de temperatuur en de hydrometrie (vochtigheidsgraad). Hoe droger de lucht, hoe meer sneeuw je kunt produceren bij een hoge temperatuur. Hoe vochtiger de lucht, hoe lager de temperatuur moet zijn om de sneeuwkanonnen te kunnen activeren. "Het koude matraseffect houdt de sneeuw in goede staat. Door haar specifieke eigenschappen heeft kunstmatige sneeuw een betere weerstand dan natuurlijke sneeuw," verklaart Emmanuel Laffitta, marketingdirecteur van het Grand Massi-skigebied. "Dertig centimeter kunstsneeuw is genoeg, terwijl zeventig centimeter natuurlijke sneeuw nodig is."

Fotogalerij

Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme
Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme
Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme
Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme - Monica Dalmasso

Alles weergeven

Absolute prioriteit voor skiën

Deze kunstmatige sneeuw garandeert ook dat er in een deel van het gebied kan worden geskied als - zoals vorige winter – een periode van dooi intreedt tijdens de kerstvakantie. "We doen er alles aan, opdat onze vakantiegangers toch kunnen skiën", zegt Philippe Poëttoz, directeur van de toeristische dienst van Carroz. "Hoewel de kerstvakantie meer een berg- en familievakantie is, zorgen we ervoor dat minstens een klein deel van het skigebied toegankelijk is. Dit kan door het opstapelen van sneeuw op de parkeerterreinen tot het aanleggen van sneeuwvlaktes in de koude zone. Bovendien kunnen we ook steeds alternatieve activiteiten voorstellen, maar skiën blijft altijd onze eerste prioriteit. "

In de skistations van Le Grand Massif lopen alle voorbereidingen volgens plan. Of het nu gaat over het onthaal (decoratie, bewegwijzering), de toeristische dienst, de animaties of de coördinatie van de verschillende teams (veiligheid, shuttles, gezondheid, sneeuwruimen, netheid, verkeer en zones voor sneeuwkettingen), niets wordt aan het toeval overgelaten. Le Grand Massif telt overigens elk jaar ook drieduizend seizoensmedewerkers.

Duurzaamheid zit in het DNA

In Le Grand Massif wordt het duurzame beheer van het gebied niet als een extra inspanning beschouwd, het is een dagelijkse filosofie die deel uitmaakt van de trots en fierheid... Zozeer zelfs dat drie belangrijke initiatieven werden ontwikkeld om het erfgoed nog beter in de verf te zetten:

  1. De oprichting in 2007 van een ecologisch observatorium, uniek in Frankrijk. Dit observatorium beslaat een oppervlakte van 1.400 hectare verspreid over vijf gemeenten. Het doel is om biodiversiteit in al zijn vormen volledig in kaart te brengen, de evolutie ervan te volgen en oplossingen te vinden om deze op de lange termijn in stand te houden.

  2. De uitwerking in 2014 van een uniek label, Origine Grand Massif, bedoeld om de lokale economie te ondersteunen door de valorisatie van haar knowhow.

  3. De 'Green Globe'-certificering, in het najaar van 2016, van het Grand Massif, zijn pistes, liften en aanverwante diensten. Dit was een wereldprimeur voor een skigebied!
 

Wanneer opent het gebied daadwerkelijk?

 

   • Grand Massif: van 23 december 2017 tot 20 april 2018
   • Flaine: van 9 december 2017 tot 20 april 2018
   • Les Carroz: van 16 december 2017 tot 20 april 2018
   • Morillon: van 23 december 2017 tot 20 april 2018
   • Samoëns: van 16 december 2017 tot 20 april 2018
   • Sixt: van 23 december 2017 tot 16 maart 2018

 

 

Grand Massif in cijfers

 

 • Het op drie na grootste aaneengesloten skigebied van Frankrijk met een oppervlakte van 40.000 hectare
 • 265 km skiën 
 • 1.800m hoogteverschil
 • 143 pistes (22 groene, 60 blauwe, 48 rode en 13 zwarte, 30% uitgerust met sneeuwkanonnen)
 • 700 tot 2500 m boven zeeniveau
 • 67 liften
 • 15 ludieke zones verspreid over de 5 stations
 • een ontelbaar aantal unieke panorama's


Voor meer informatie: http://hiver.grand-massif.com/


Fotogalerij

Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme
Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme
Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme
Le Grand Massif maakt zich klaar voor het komende seizoen. - © @officedutourisme - Monica Dalmasso

Alles weergeven

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!