Neen, het wordt geen witte kerst. Terwijl we deze regels schrijven, lijkt het - met 16°C en een heerlijk zonnetje -  zelfs eerder lente te worden dan winter. Helaas, is daar niet meteen veel verandering in het vooruitzicht. Een overzicht van de huidige situatie. 

Oostenrijk

Op zich is het niet zo dramatisch gesteld in Oostenrijk. Meer dan honderd skigebieden - waaronder alle grote gebieden - zijn geopend en hebben de liften constant draaien. De voorbije twee dagen viel er zelfs een beetje sneeuw. Sankt Anton, Gletscherwelt-Weißsee, Sölden, Silvretta Montafon, Hintertux-gletjsers en Obergurgl-Hochgurgl kregen allen minstens tien centimeter verse sneeuw. Ischgl en Kals-Matrei werd met vijf centimeter iets minder verwend. Het dikste sneeuwdek in Oostenrijk vind je momenteel met 145 centimeter in Sölden, gevolgd door Mölltaler-gletsjer met 140 centimeter. Dit weekend opent Kitzbühel alle liften en bieden ze meteen ook 20% korting op een dagskipas. Dit weekend openen talloze andere Oostenrijkse skigebieden, zodat er op de pistes alvast genoten kan worden.

Sneeuwhoogtes in Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/geopende-skigebieden.html

Frankrijk

Lichte sneeuwval in Frankrijk, waar een aantal skigebieden een paar centimeter sneeuw konden rapporteren. Skigebieden als Tignes, Val d'Isère, Val Thorens of La Plagne kregen maximaal vijf centimeter verse sneeuw. Ook in Frankrijk kampen een aantal skigebieden nog steeds met het milde weer en konden ze de liften nog niet openen. Voor de meeste sneeuw moet je in Chamonix zijn. Daar ligt 150 centimeter, gevolgd door de 93 centimeter van Les Arcs. Alle grote skigebieden in Frankrijk zijn echter geopend en bieden reeds voldoende geopende liften en pistes.

Sneeuwhoogtes in Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/geopende-skigebieden.html

Italië

In Italië is men bijzonder karig met verse sneeuw momenteel. De omstandigheden in de Italiaanse skigebieden laten dan ook veel te wensen over. Met uitzondering van een aantal skigebieden waar een paar centimeter viel (Livigno), is er in Italië geen verse sneeuw te melden. Slechts drie skigebieden halen een sneeuwlaag van meer dan een meter: Cervinia-Breuil met 120 centimeter, San Vito di Cadore (100 centimeter) en Passo Lanciano (100 centimeter). Toch zijn er reeds tachtig skigebieden geopend, waaronder bekende namen zoals de Kronplatz met 28 pistes. In Val Gardena vindt dit weekend trouwens de beroemde World Cup afdaling op de Saslong plaats.

Sneeuwhoogtes in Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Italie: http://www.skiinfo.nl/italie/geopende-skigebieden.html

Zwitserland

Webcams van de skigebieden tonen vooral kunstsneeuw op groene hellingen. Ook in Zwitserland blijven alle gemiddelde sneeuwhoogtes ver beneden het gemiddelde. De sneeuwhoogte aan de noordelijke kant van de Alpen ligt tussen 40-80 centimeter. In Wallis komt dat zelfs niet boven de 60 centimeter uit. Ongeveer zestig skigebieden zijn in het weekend geopend en bieden gedeeltelijke service gedurende de week. Vandaag heerst op alle skipistes de zon en met 5°C graden op 2000 meter is het wel heel erg zacht.

Sneeuwhoogtes in Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/geopende-skigebieden.html

 

Weersverwachting

Na de lichte sneeuwval van de afgelopen twee dagen, volgt opnieuw een periode van droog weer. De zon schijnt, het is mooi weer, dus op zich kan je wel van genieten van wintersport de volgende dagen. Maar, de temperaturen gaan nog verder de hoogte in. De sneeuwgrens zal in sommige gevallen richting 3000 meter gaan. Dat lijkt ons niet ideaal vlak voor de kerstvakantie. Ook na kerstmis blijft het weer te mild. Reken eerder op een groene dan op een witte kerst. Laten we hopen op koudere temperaturen na Kerstmis.


Bekijk je alle sneeuwval in de wereld van de laatste zeven dagen, dan zit er niets anders op dan een last-minute naar Canada of de Verenigde Staten te boeken. Jaloersmakende plaatjes in onze foto-galerij.