Terwijl sommige skigebieden dit weekend zoals gepland hun liften openen, blijft het met name voor de Oostenrijkse gebieden bang afwachten. De hellingen zijn vaak nog groen in plaats van wit. Kort gesteld, prima condities in delen van de zuidalpen. De rest blijft op zijn honger zitten. Niet overdreven veel verse sneeuw de afgelopen dagen, wat betekent dat de seizoensstart in veel gebieden opnieuw uitgesteld moet worden. Waar in Europa de afgelopen dagen de sneeuw viel, hoe het er momenteel uitziet, welke gebieden open zijn en wat de vooruitzichten zijn, lees je in het sneeuwbericht van 4 december 2014.

Frankrijk

We blijven onze weerberichten openen met Italië en Frankrijk, de enige landen waar er de afgelopen weken fatsoenlijke sneeuwval te melden was. Alhoewel de omstandigheden in Frankrijk even somber zijn dan in de rest van de noordoostelijke Alpen. Slechts een handvol gebieden in Frankrijk zijn momenteel operationeel, maar nog steeds niet op volle kracht: Les 2 Alpes, Tignes, Val d'Isère en Val Thorens. In Alpe d'Huez kan er op de gletsjer geskied worden. Zoals het er nu naar uitziet zal ook Isola 2000 gedeeltelijk openen dit weekend, net als Serre Chevalier waar er boven de 2000 meter goede condities te vinden zijn. Op dit moment is het nog onzeker of Montgenèvre dit weekend zal openen.

Italië

De beste condities vind je momenteel in Italië. Regio's als Livigno, Bormio en Madonna di Campiglio hebben een aantal liften geopend en kregen verse sneeuw de afgelopen dagen. Zo viel er in de nacht van maandag op dinsdag in Madonna di Campiglio en Adamello Ski 20 centimeter verse sneeuw. Ook in Cortina d'Ampezzo en Prali kon men op ruim 20 centimeter vers rekenen. Maximale sneeuwhoogtes - we zijn er voorzichtig mee - worden genoteerd in Adamello Ski en San Domenico di Varzo (300 centimeter), Macugnaga in de Piemonte en Val Senales met 260 centimeter. In de Dolomieten zijn momenteel uitstekende condities te vinden net als in de regio rond Piemonte. Onze tip voor poederhonden dit weekend: Val Senales en Solda.

Zwitserland

De situatie is niet veel beter in Zwitserland. Ook daar was er amper verse sneeuw te melden de afgelopen dagen. Samnaun en Engadin-St. Moritz melden een paar centimeter vers. Andermatt-Sedrun doet het momenteel prima, met 22 kilometer geopende pistes en een sneeuwlaag van 280 centimeter. Ook Saas Fee meldt nog een sneeuwhoogte van meer dan twee meter. In Laax en Verbier wordt momenteel ook geskied. De Aletsch Arena zou normaal gezien dit weekend gedeeltelijk operationeel worden. Andere gebieden stellen hun opening uit tot volgend weekend.

Oostenrijk

Als je hoog genoeg kan gaan, is de situatie in Oostenrijk een beetje beter. De Mölltaler-gletsjer kreeg met 20 centimeter verse sneeuw een heus poederalarm. Met een sneeuwhoogte van 250 centimeter en zeven geopende pistes kan je je daar prima vermaken. Ook op de Pitztaler gletsjer (14 centimeter), Obertauern (10 centimeter) en in het skigebied Grossglockner Heiligenblut (10 centimeter) viel verse sneeuw. Maar de meeste gebieden zijn genoodzaakt hun opening uit te stellen. Brixental zou naar verwachting op 11 december het seizoen inzetten, tenzij het weer spelbreker wordt. Andere skigebieden zoals Ramsau am Dachstein, Patscherkofel of Damuels moeten de start tot nader order uitstellen. Gelukkig kan je in Schladming-Dachstein, waar de eerste skiliften openen, dit weekend terecht. De Reiteralm en Planai beginnen op 5 december te draaien, maar in eerste instantie alleen voor de winter wandelaars zonder ski-uitrusting. De pistes van Märchenwiese zouden zondag klaar moeten zijn, net als de skiliften in Hochfuegen. In Karinthië (rond Nassfeld) heeft het eveneens flink gesneeuwd.

Vooruitzichten: de sneeuw komt - maar waar en wanneer?!

Het blijft voorlopig even koffiedik kijken. De verschillende weerkaarten en weerdiensten voorspellen alleszins een flinke weersverandering, maar heel nauwkeurig kunnen we nog niet zijn. Zaterdag en maandag wordt in de noordalpen neerslag verwacht. De sneeuwgrens daalt wat maakt dat het tot in de dalen kan sneeuwen. Geen massale hoeveelheden maar misschien wel genoeg om groen in wit te veranderen. Begin volgende week koelt het overal flink af en lijkt de winter een offensief in te zetten, maar waar en met hoeveel sneeuw dat gepaard zal gaan, is vooralsnog onduidelijk. Massale sneeuwval wordt er echter nog niet meteen verwacht. Volgende week woensdag (maar dat is reeds zes dagen vooruitkijken en niet helemaal betrouwbaar) lijkt er eindelijk sneeuw op komst.

Alle sneeuwval van de afgelopen zeven dagen in een oogopslag:

Wil je webcams kijken: http://www.skiinfo.nl/webcam.html

Welke gebieden open zijn, vind je hier: http://www.skiinfo.nl/geopende-skigebieden-europa.html

Een overzicht van sneeuwhoogtes: http://www.skiinfo.nl/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Schrijf je in voor een poederalarm: http://www.skiinfo.nl/europa/powderalarm.html