Inmiddels zijn veel mensen al helemaal op de lente ingesteld, maar in de Alpen kwam de winter de afgelopen week plotseling nog eens in vol ornaat tevoorschijn. De skigebieden in de Alpen konden zich enkele dagen geleden over hevige sneeuwval verheugen, met deels tot wel 100 cm verse sneeuw. Waar het bijzonder veel gesneeuwd heeft en wat de actuele pistecondities in de skigebieden zijn kun je  zoals altijd  in ons sneeuwbericht lezen.

Neem voor actuele beelden van de pistecondities een kijkje in onze fotogalerij.

Oostenrijk
De laatste sneeuw viel in Oostenrijk op 25 en 26 maart. Een aantal skigebieden, zoals bijvoorbeeld de Innsbrucker Nordkettenbahn en Lech-Zürs, meldden 15 cm verse sneeuw. De meeste sneeuw viel in Oostenrijk afgelopen week echter op zondag en maandag. Een flink aantal gebieden konden zich verheugen over tot wel 100 cm verse sneeuw, zoals onder meer de Hintertuxer gletsjer (100 cm), Zauchensee (70 cm), Kleinwalsertal-Ifen (50 cm), Axamer Lizum (50 cm), Obertauern (50 cm) en Diedamskopf (50 cm). Zo'n beetje alle Oostenrijkse skigebieden konden verse sneeuwval melden en wintersporters daardoor optimale pistecondities bieden.

Het meest sneeuwrijke Oostenrijkse skigebied is momenteel de Mölltaler gletsjer met 430 cm sneeuw, gevolgd door de Hintertuxer gletsjer met 400 cm, de Kaunertal gletsjer met 363 cm en de Stubaigletsjer met 350 cm. In totaal zijn in Oostenrijk nog rond de 140 skigebieden geopend, waaronder bijvoorbeeld ook de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Hier kan nog tot 30 maart geskied worden en de actuele pistecondities zijn optimaal met een sneeuwhoogte van 55 cm (20 cm verse sneeuw op 24 maart) en 105 geopende pistes. Wie zin heeft in een feestje aan het eind van de winter kan bovendien in de SkiWelt deze maand genieten van een reeks fantastische evenementen. Lees hier meer: Seizoenseinde in de SkiWelt

Frankrijk en Italië

Ook in Frankrijk zorgde de hevige sneeuwval een het einde van de winter ervoor dat er nog eens een flinke laag van het witte goedje op de pistes kwam te liggen. Wederom waren het de skigebieden in de Pyreneeën die de meeste sneeuwval konden melden, zoals bijvoorbeeld Cauterets met 91 cm verse sneeuw, La Pierre St Martin met 90 cm, Luz Ardiden met 85 cm en Gourette met 80 cm. Ook in Noord-Frankrijk viel een flinke hoeveelheid sneeuw; hier bleef de sneeuwval echter beperkt tot zaterdag, zondag en maandag, terwijl het in de Pyreneeën ook op dinsdag en woensdag nog bleef sneeuwen. De grote skigebieden in de Alpen kregen weliswaar verhoudingsgewijs minder sneeuw bij, maar ook hier zag het er zeker niet verkeerd uit: Alpe d'Huez meldde 38 cm sneeuwval, Tignes 25 cm, La Plagne 43 cm, Morzine 40 cm, Champagny en Vanoise 45 cm en Les Arcs 14 cm. Het meest sneeuwrijke Franse skigebied is momenteel Les Cauterets met 410 cm, gevolgd door Gourette met 395 cm en La Mongie/Barèges met 360 cm.

Ook in de Italianse skigebieden sneeuwde het tussen 22 en 25 maart nog eens hevig. Zo viel in Cavalese 100 cm verse sneeuw, op de Seiser Alm 95 cm, in Val Gardena en Bormio 90 cm, en in Aprica en Bellamonte 80 cm. Dat is echter slechts het topje van de ijsberg (of liever gezegd sneeuwberg): alle Italiaanse skigebieden konden zich gelukkig prijzen met verse sneeuw en kunnen hierdoor voorlopig nog geopend blijven. Italië is nog steeds het meest sneeuwrijke skiland in Europa: Sella Nevea - Kanin staat met 650 cm op de eerste plaats, gevolgd door Ghiacciaio Presena-Adamello Ski met 600 cm, Pontedilegno Tonale - Adamello Ski met 550 cm en Alpe di Mera met 500 cm.

Duitsland
De voorspelde hevige sneeuwval kwam in Duitsland begin deze week. Een aantal skigebieden konden tot 90 cm verse sneeuw melden. Skigebieden waarin het flink sneeuwde, waren onder meer Dammkar-Karwendel (80 cm), Spitzingsee (60 cm), Nebelhorn (60 cm) en Fellhorn-Kanzelwand (50 cm). Op de Zugspitze kon men zich zelfs verheugen over 110 cm verse sneeuw in twee dagen tijd, en ook Ofterschwang-Gunzesried kon zich gelukkig prijzen met 70 cm sneeuwval. Het meest sneeuwrijke Duitse skigebied is momenteel de hoogste berg van het land, de Zugspitze, met 305 cm, gevolgd door Dammkar-Karwendel met 240 cm en de Nebelhorn in Oberstdorf met 190 cm.

In totaal zijn in Duitsland nog circa 20 skigebieden geopend. Het skigebied Spitzingsee-Tegernsee kon dankzij de recente sneeuwval – op 24 maart meldde het skigebied 60 cm verse sneeuw – nadat men zich eerder gedwongen zag te sluiten wintersporters een dag later alweer terrein ter beschikking stellen. Momenteel is nog 10 km aan pistes toegankelijk bij een actuele sneeuwhoogte van 35 cm.

Zwitserland
In Zwitserland viel in de nacht van woensdag op donderdag in een aantal skigebieden nog wat verse sneeuw. Zo meldden Les Diablerets en Airolo op donderdag bijvoorbeeld 5 cm sneeuwval. Maar ook in Zwitserland viel begin deze week een flinke lading: een aantal skigebieden kregen er tot wel 80 cm sneeuw bij. St. Moritz stond daarbij op de eerste plek, maar ook Corvatsch-Silvaplana kon zich gelukkig prijzen met 81 cm, en Corviglia meldde 78 cm. Ook Avers in het kanton Graubünden meldde in totaal meer dan 80 cm verse sneeuw, en Arosa Lenzerheide en Gstaad meer dan 50 cm. 

Het meest sneeuwrijke Zwitserse skigebied is momenteel de Skiarena Andermatt-Sedrun met een actuele sneeuwhoogte van 400 cm, gevolgd door Saas-Fee met 360 cm en Engelberg met 350 cm. In totaal zijn in Zwitserland nog rond de 90 skigebieden geopend, waaronder alle grote skigebieden zoals VerbierDavos en Crans Montana. Naar verwachting zullen deze skigebieden nog tot ver in de maand april, en in ieder geval tot Pasen, geopend blijven. In Verbier zijn momenteel alle 177 pistekilometers geopend bij een actuele sneeuwhoogte van 183 cm en optimale pistecondities.

De weersverwachtingen

Helaas ziet het ernaar uit dat het voorlopig afgelopen is met de sneeuwval: vandaag en dit weekend zorgt een hogedrukgebied in de oostelijke en westelijke Alpen voor warme temperaturen en veel zon. Tot maandag is mooi weer gegarandeerd, met slechts af en toe een wolkenveld. Skiërs kunnen zich dus verheugen op een fantastische lenteski ervaring. Hoe het vanaf dinsdag verder gaat met het weer is volgens meteorologen nog onduidelijk.