Een wintersportvakantie doet ons vooral aan skiën en besneeuwde berglandschappen denken. De meeste wintersporters hebben genoeg aan de hellingen van de pistes, maar anderen willen bij het sluiten van de skiliften ook graag nieuwe disciplines ontdekken en de bergen op een andere manier leren kennen. Van de sneeuw naar het ijs? Een kleine stap. . .die veel bestemmingen in de Savoie en de Haute Savoie hebben gezet.

Een duik onder het ijs in Haute-Maurienne
Op zo’n 1.700 meter hoogte is het landschap waarin het meer van Bessans ligt ronduit indrukwekkend. Bergketens van meer dan 3.000 meter hoogte omringen het water dat een diepte heeft van 5 meter. De dikte van het ijs varieert van 30 tot 80 cm. Na ontvangst aan de rand van het meer, een bezoek aan de duikplaats en een briefing, krijgen de deelnemende duikers een droogpak, loodgordel en zwemvliezen aangemeten. Daarna zijn ze klaar voor een 20 minuten durende ontdekking van een uniek universum onder water. Drie gaten van 8 meter breed werden in het ijs gemaakt, waar je onder water kunt goochelen met luchtbellen onder de ijslaag of, wie weet, een forel tegen het lijf kan zwemmen. Bij mooi weer zorgen de zonnestralen voor een magisch schouwspel. Meer informatie

Andere duikplekken zijn er in het meer van Tignes, het meer van Montrions (Morzine/Avoriaz) en het meer van Vones (Châtel).

Beeldhouwwerkjes van korte duur
Ijsklimmen is een discipline die veel gemeen heeft met bergbeklimmen. In de winter wordt er op en langs ijswanden, zoals bevroren watervallen, geklommen. De ijswaterval van skistation Contamines Montjoie, niet ver van Saint Gervais, ligt in Notre Dame de la Gorge. Op deze ongerepte plek komen de gidsen tijdens de winter ijsklimmen. Hoewel vooral bedoeld voor initiaties en après-ski activiteiten, kan iedere klimmer – op eigen verantwoordelijkheid – de uitdaging aangaan.

Voor degenen die de kliminspanning graag willen combineren met de schoonheid van de ongerepte natuur, organiseren de gidsen van Contamines ook ruisseling: met klimijzers volg je een bevroren bergrivier en ontdek je al klauterend de oevers van deze stroom in het natuurreservaat van Contamines Monjoie. Meer informatie

Meer informatie en een overzicht van alle plekken waar ijsklimmen doorgaat vind je hier 

In Champagny-en-Vanoise, een klein skidorp naast La Plagne, bevriezen de natuurlijke watervallen onder perfecte omstandigheden van intense kou op 1.500 meter hoogte. Van midden december tot half maart is dit het favoriete speelterrein van klimmers. In deze ideale omgeving bevindt zich ook de Tour de Glace, een opgetrokken klimstructuur van 24 meter hoogte en 3 muren met een helling van 70%. Verschillende routes met variërende hellingsgraad zijn uitgerust met hindernissen die zowel beginners als ervaren (competitie)klimmers aankunnen. Een leuke en verfrissende activiteit voor iedereen. Meer informatie

Bobsleëen: meer dan 100km/u
Beleef een unieke ervaring op de bobsleepiste die ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Albertville werd gebouwd. Liefhebbers van snelheid en adrenaline kunnen kiezen uit volgende activiteiten:

  • De bob-raft: een zelfsturende en –remmende machine voor 4 personen. Perfect voor een eerste belevenis, aan een snelheid van 70-80km/u.
  • De mono-bob: aan 90 km/u daal je, grondig gecapitonneerd in een soort gestroomlijnde bobslee alleen de piste af.
  • De taxi-bob: een toestel dat al aardig in de buurt komt van een competitiebobslee, waarbij je met drie achter de piloot zit. De bobslee raast voort op een snelheid van zo'n 120km/u.

Meer informatie

Ecologisch racen op het ijs
De nieuwigheid van deze winter : La Clusaz opent een ijscircuit waarop enkel elektrische wagentjes mogen rijden. Een race-ervaring in perfecte harmonie met de natuur. Meer informatie

Zowel in Val Thorens, in Val d’Isère, in Flaine als in Abondance staan de paarden voor je klaar. Niet zozeer volbloeden of viervoeters, wel paardenkracht op 4 wielen voor een intro "rijden op het ijs" of de veiligheidsworkshop "autorijden in de winter", waarin je leert tegensturen, omgaan met slippen en remmen bij winterweer. Wie hier graag een beetje fun aan koppelt: de circuits van Val Thorens en Val d’Isère bieden ook kartingsessies aan. Laat de adrenaline stromen!
 
Rillingen van plezier
Niet enkel bovengenoemde activiteiten zorgen voor rillingen van plezier. De hele winter in Savoie Mont Blanc staat in het teken van ijs met een hele reeks evenementen om zowel in familieverband als in gezelschap van je vrienden bij te wonen:

  • De Trophée Andros, het beroemde kampioenschap rijden op ijs, houdt halt in Val Thorens op 7 en 8 december
  • Valloire organiseert een nieuwe editie van haar internationale ijssculpturenwedstrijd van 14 tot 17 januari 2014
  • Champagny-en-Vanoise is het decor van twee ijsklimevenementen: de Gorzderette (25 en 26 januari 2014) en een etappe van de Climbing World Cup (31 januari en 1 februari)
  • Val Cenis en Maurienne organiseren een bijeenkomst voor ijsklimmers: Rencontre de cascade sur glace van 7 tot 9 februari.

Meer informatie over deze evenementen is terug te vinden op de site savoie-mont-blanc.com