Nadat het vorige week droog bleef, heeft het in veel van de belangrijke skigebieden de afgelopen week weer flink gesneeuwd. Skigebieden in de Alpen, de Dolomieten, en aan de oost- en westkust van de Verenigde Staten meldden een gemiddelde sneeuwval van ca. 30 cm. De skigebieden in de Pyreneeën behoren momenteel tot de meest sneeuwrijke plaatsen ter wereld, met een sneeuwhoogte van bijna 6 meter. De skigebieden in Californië zitten inmiddels dicht bij de 5 meter.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk
De meeste skigebieden in Frankrijk beschikken over uitstekende skicondities. De sneeuwhoogtes in de Franse Alpen behoren momenteel tot de hoogste ter wereld. Met een sneeuwhoogte van 405 cm staat Flaine op de eerste plaats. In veel andere Franse skigebieden ligt de sneeuwhoogte tussen de 3 en 4 meter, bijvoorbeeld in Alpe d'Huez (380 cm), Chamonix en Val Thorens (340 cm) en Morzine (300 cm). In de afgelopen week is echter weinig verse sneeuw gevallen. De actuele sneeuwhoogte in Les Arcs ligt met 92-247 cm (lager-hoger gelegen pistes) iets lager, maar de pistecondities zijn top. De meeste sneeuw in de Franse Alpen viel in Chamonix. Dit skigebied kreeg er op zondag 20 cm bij.

In Cauterets, in de Franse Pyreneeën, is nog meer sneeuw gevallen: 30 cm, waarvan het leeuwendeel in de afgelopen 48 uur. Cauterets is nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied ter wereld, met een actuele sneeuwhoogte van 590 cm, 10 cm meer dan voor de recente sneeuwval.  

Oostenrijk
De afgelopen week is in de meeste skigebieden in Oostenrijk 20 tot 40 cm verse seeuw gevallen. In sommige gebieden viel zelfs nog meer, bijvoorbeeld in Nassfeld Hermagor (70 cm) en op de Mölltaler gletsjer (50 cm). Het leeuwendeel hiervan viel begin deze week, dus de sneeuw is echt vers. Obertauern kreeg er op maandag 25 cm bij en Schladming 20 cm. Hiermee zijn Stiermaken en Salzburg momenteel de meest sneeuwrijke regio's in Oostenrijk. De grootste sneeuwhoogtes vind je nog sreeds in Vorarlberg, Tirol en Stiermarken.

De eerste plaats wordt deze week door twee skigebieden gedeeld: in zowel Diedamskopf  als Kleinwalsertal bedraagt de actuele sneeuwhoogte 370 cm, gevolgd door skigebieden waaronder de Mölltaler gletsjer (360 cm) en de Pitztaler gletsjer (345 cm). Een aantal van de populairste skigebieden kunnen zich tevens gelukkig prijzen met uitstekende sneeuwhoogtes, bijvoorbeeld Lech Zürs (300 cm), Sölden (272 cm), St Anton (240 cm) en Kitzbühel (160 cm).

Duitsland
In een aantal Duitse skigebieden heeft het afgelopen weeken weer flink gesneeuwd. De meeste sneeuw viel de afgelopen week in Ruhpolding: dit skigebied meldt 60 cm verse sneeuw. In andere skigebieden zoals Oberstdorf en Winterberg viel tussen de 15 en 20 cm. Nadat het er rond de kerst minder goed uitzag, verloopt het winterseizoen in de Duitse skigebieden voorspoedig. Ook in de kleinere skigebieden in het Zwarte Woud, de Harz en het Sauerland kunnen meer liften draaien dan in de afgelopen jaren het geval was. Als het koude weer aanhoudt, kunnen de meeste liften waarschijnlijk nog drie tot vier weken geopend blijven.  

Italië
De afgelopen week heeft het in Italië flink gesneeuwd. Tot nu toe is deze maand de meeste sneeuw gevallen aan beide zijden van het land. In Madonna di Campiglio viel 35 cm verse sneeuw. Inmiddels ligt hier op de pistes een mooie laag powder. De sneeuwhoogte op de hoger gelegen pistes bedraagt 150 cm. In Arabba in de Dolomieten ziet het er nog beter uit: dit skigebied kreeg er deze week 44 cm verse sneeuw bij, waarvan 30 cm op zaterdag en zondag. In Cortina in het zuiden van de Dolomieten viel nog eens 15 cm verse sneeuw. Ook in het westen van het land, in de Monterosa regio, kun je poedersneeuw vinden: de skigebieden in deze regio melden 10 cm verse sneeuw en een actuele sneeuwhoogte van 135 cm. De meeste sneeuw vind je in Italië in Passo Tonale, met 350 cm in het gletsjer skigebied.

Zwitserland
In Zwitserland is de afgelopen zeven dagen 20-40 cm verse sneeuw gevallen, onder andere in de skigebieden St Moritz (32 cm), Pontresina (32 cm) en Adelboden (26 cm). De meeste sneeuw viel in Ste-Croix / Les Rasses (90 cm) en Airolo (60 cm). Engelberg is met een sneeuwhoogte van 500 cm nog steeds het meest sneeuwrijke skigebied in Zwitserland. Ook in in Gstaad (440 cm) en Andermatt (420 cm vind je sneeuwhoogtes van boven de vier meter. Ook de sneeuwhoogtes in Crans Montana (320 cm), Laax (310 cm) en Verbier (270 cm) zijn uitstekend.

Oost-Europa
Op veel plaatsen in Oost-Europa heeft het de afgelopen week hevig gesneeuwd. Skigebieden in Tsjechië meldden de afgelopen dagen tot 30 cm verse sneeuw. In Bulgarije ligt inmiddels minder sneeuw dan eerst. De sneeuwhoogtes liggen hier tusssen de 1.7 en 2.4 meter. Bansko is het meest sneeuwrijke skigebied in Bulgarije, met 5 cm verse sneeuwval. Ook het Sloveense Kranjska Gora heeft er 5 cm bij gekregen. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier 1.25 m. En ook in Roemenië viel 5 cm. De sneeuwhoogte in Poiana Brasov bedraagt nu 80 cm.

Scandinavië
In Scandinavië heeft het de afgelopen week niet veel gesneeuwd, alhoewel de pistecondities over het algemeen goed zijn. In de meeste skigebieden zijn vrijwel alle liften en pistes geopend. In het grootste skigebied van Scandinavië, het Zweedse Åre viel de afgelopen zeven dagen de meeste sneeuw, namelijk 8 cm. Dit betekent dat er nu meer dan 80 cm sneeuw op de pistes ligt. Het meest sneeuwrijke Scandinavische skigebied is het Noorse Voss met 2.2 m. In de meeste skigebieden in de regio ligt rond een meter sneeuw. Dat is meer dan genoeg in een deel van de wereld waar in de winter bijna geen sneeuw smelt.

Spanje/Andorra
De afgelopen week is het weer begonnen met sneeuwen in Spanje en Andorra. Formigal en Baqueira Beret in Spanje en Soldeu in Andorra melden verse sneeuwval, waarvan het leeuwendeel in de afgelopen 48 uur is gevallen. In Baqueira Beret ligt een mooie laag powder bij een sneeuwhoogte van 400-450 cm.

Schotland
De Schotse skigebieden hebben weer een uitstekende week achter de rug. Terwijl het op de meeste plaatsen in het Verenigd Koninkrijk momenteel bewolkt is, was het in Schotland in de afgelopen twee weken over het algemeen koud maar zonnig. Alhoewel wat verse sneeuwval natuurlijk niet verkeerd zou zijn, mogen de skigebieden eigenijk niet klagen: de meeste pistes zijn geopend, en in alle vijf Schotse skigebieden ligt op zowel de hoger als ook de lager gelegen pistes een mooie laag sneeuw. Omdat het 's nachts vriest, zijn de pistes over het algemeen 's ochtends hard en ijzig, maar tegen lunchtijd is de sneeuw zachter. Nu de schoolvakantie voorbij is, is het doordeweeks weer vrij rustig op de pistes.

Noord-Amerika
Het sneeuwt weer in het westen van Canada. Dankzij 35 cm verse sneeuwval in de afgelopen week is Whistler de 2 meter grens gepasseerd. Met een sneeuwhoogte van 250 cm is Fernie momenteel het meest sneeuwrijke skigebied in Canada. De afgelopen zeven dagen viel hier 39 cm verse sneeuw.  has the deepest base in the country now at 250cm following a 39cm fall over the past seven days. Ook elders in Brits-Columbia viel aardig wat sneeuw: zo kreeg Big White er 25 cm bij en Red Mountain 30 cm. Beide skigebieden beschikken nu over een sneeuwhoogte van meer dan 220 cm. 

Ook in het westen van de Verenigde Staten ziet het er goed uit. Hier vind je momenteel fijne powder. De afgelopen zeven dagen viel in een aantal skigebieden tot wel 90 cm verse sneeuw, meer dan waar dan ook ter wereld. In Colorado ziet het er goed uit: de meeste skigebieden in deze staat kregen er minstens 25 cm bij, in sommige gevallen zelfs 50 cm. De meeste sneeuw viel onder andere in Aspen (53 cm, waarvan 20 cm op maandag), Telluride (43 cm), Breckenridge (34 cm) en Copper (30 cm). In Mammoth viel 30 cm verse sneeuw. Het zou kunnen dat Mammoth binnenkort weer de 5 meter grens passeert: de actuele sneeuwhoogte is 475 cm.

De komende week
De afgelopen week wordt in de meeste skigebieden meer verse sneeuw verwacht. In het westen van de Alpen verwachten we 10-20 cm sneeuw, en als het in de Pyreneën doorgaat met sneeuwen, zou het kunnen dat Cauterets de komende week de 6 meter grens passeert. In Zwitserland heeft het de afgelopen tijd niet zo veel gesneeuwd, maar vanaf vandaag wordt zou het in het noorden van het land weer meer moeten gaan sneeuwen. De komende dagen wordt het in Zwitserland waarschijnlijk lekker zonnig, met perfecte skicondities tijdens het weekend.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.