De actuele sneeuwcondities zijn in de meeste skigebieden uitstekend. Een goed begin van het nieuwe jaar! In de Alpen heeft het de afgelopen week meer gesneeuwd dan in de weken voor kerst: sinds kerst is tot wel 60 cm verse sneeuw gevallen. In Frankrijk en Zwitserland viel de meeste verse sneeuw. Ook Finland en Zweden hebben een sneeuwrijke week achter de rug, waarin nog eens 1/3 van de hoeveelheid sneeuw die er al lag bij is gekomen.

In de Verenigde Staten heeft het nog meer gesneeuwd dan in Europa. Skigebieden aan zowel de oostkust als ook de westkust van het land meldden hevige sneeuwval van tot wel een meter in de afgelopen zeven dagen.

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.

Frankrijk

In Frankrijk heeft het de afgelopen week meer gesneeuwd dan in voorgaande weken. Val d’Isère loopt op kop met 70 cm verse sneeuw sinds kerst. Veel andere grote Franse skigebieden melden 30-60 cm verse sneeuw, waaronder La Plagne (47 cm), Flaine (45 cm), Avoriaz (38 cm) en Val Thorens (32 cm). Hierdoor kunnen deze skigebieden zich gelukkig prijzen met uitstekende pistecondities.


In de meeste grote Franse skigebieden ligt inmiddels op de hoger gelegen pistes minstens 1.8 m sneeuw. Argentière staat met 3.5 m sneeuw op de eerste plaats. La Clusaz en Les Arcs delen de tweede plaats, met 3 meter sneeuw op de hoger gelegen pistes.

Oostenrijk

In de 48 uur na Eerste Kerstdag kregen de meeste skigebieden in Tirol er 20 cm verse sneeuw bij, en ook deze week heeft het hier weer gesneeuwd. Ischgl kreeg er 45 cm verse sneeuw bij, en Galtür en Kaprun 40 cm. Ook Lech en Obergurgl kregen er een aardige hoeveelheid verse sneeuw bij: respectievelijk 35 en 32 cm. De actuele sneeuwhoogte bedraagt hier nu 2.15 m.

Momenteel is het Pitztal gletsjer skigebied het meest sneeuwrijke skigebied in Oostenrijk (2.25). De sneeuwhoogtes in de overige Oostenrijkse skigebieden liggen onder de 2 meter, maar met sneeuwhoogtes tussen de 1 en de 2 meter zien de skicondities er eigenlijk overal goed uit.

Duitsland

Vooral de skigebieden in het midden van Duitsland hebben geleden onder het dooiweer voor de kerst. In Willingen in het Sauerland zijn nog twee pistekilometers en een skilift geopend, bij een sneeuwhoogte van 20 cm. In Winterberg draaien vier skiliften. Midden december lag hier nog 70 cm sneeuw, maar inmiddels is de sneeuwhoogte nog maar 25 cm.

In het Zwarte Woud ziet het er beter uit. Feldberg meldt uitstekende skicondities. In de afgelopen 24 uur viel hier 15 cm verse sneeuw. De totale sneeuwhoogte bedraagt 85 cm. 27 skiliften en 38 pistekilometers zijn hier geopend. Op de Zugspitze zijn 7 van de 8 skiliften geopend. Er ligt 10 cm verse sneeuw op de pistes, en ook voor morgen is sneeuw voorspeld. Op de hoger gelegen pistes in Garmisch-Classic ligt tot 100 cm sneeuw. Vandaag viel hier 5 cm verse sneeuw.

Italië

In Italië heeft het de afgelopen week niet zo veel gesneeuwd. Met een sneeuwhoogte van 2.4 m blijft Cervinia het meest sneeuwrijke gebied in Italië, maar de sneeuwhoogte is vergeleken met vorige week 20 cm gedaald, en er is maar 5 cm verse sneeuw bij gekomen.

In Arabba in de Dolomieten is sinds kerst de meeste verse sneeuw gevallen, met 41 cm in de afgelopen zeven dagen, op de voet gevolgd door het gletsjergebied van Val Senales met 40 cm verse sneeuw. In Arabba bedraagt de actuele sneeuwhoogte 1.6 m en in Val Senales 1.8 m op de hoger gelegen pistes.

Inmiddels hebben naast Cervinia ook een aantal andere Italiaanse skigebieden de 2 meter gehaald, waaronder La Thuile, Passo Tonale, en Madesimo. Livigno ligt met 1.75 m sneeuw iets achter. Hier is 10 cm verse sneeuw bijgekomen.

Zwitserland

In Verbier viel voor de derde week op een rij veel sneeuw: sinds kerst is hier nog eens 75 cm verse sneeuw bij gekomen. In de afgelopen twee weken viel in Verbier in totaal 1.1 m verse sneeuw. De actuele sneeuwhoogte op de hoger gelegen pistes bedraagt 2.4 m. Met een sneeuwhoogte van 3.7 m blijft Andermatt echter het meest sneeuwrijke skigebied in Zwitserland en zelfs in heel Europa, alhoewel er de afgelopen zeven dagen slechts 3 cm verse sneeuw is bijgekomen.

Ook in andere Zwitserse skigebieden heeft het sinds kerst gesneeuwd: in Samnaun is 30 cm verse sneeuw gevallen, in Laax 40 cm en in Mürren 39 cm. Eigenlijk zijn de skicondities overal in Zwitserland goed, met verse sneeuwval en een dik pak sneeuw op de pistes.

Spanje/Andorra

Alweer een droge week in de Pyreneeën zonder sneeuwval, maar over het algemeen zijn de sneeuwhoogtes en skicondities in de skigebieden nog steeds goed. Met een sneeuwhoogte van 1.1 m is Pas de la Casa het meest sneeuwrijke skigebied in Andorra. Ook in het Spaanse Formigal net over de grens ligt veel sneeuw: 1.35 m. In het meest zuidelijk gelegen skigebied in Europa, Sierra Nevada, komt het skiseizoen echter slechts langzaam op gang. Vaak ligt hier wel 5 of 6 meter sneeuw, maar tot nu toe ligt hier slechts 20-40 cm sneeuw.

Oost-Europa

In Oost-Europa heeft het de afgelopen week niet veel gesneeuwd, maar op de hoger gelegen pistes in het Bulgaarse Bansko ligt nog steeds een meter sneeuw. In het kleinere Pamporovo bedraagt de actuele sneeuwhoogte 1.3 meter. Kranjska Gora in Slovenië heeft het moeilijker: hier ligt slechts 30 cm sneeuw, op de lager gelegen pistes zelfs maar 15 cm.

Scandinavië

Het heeft weer gesneeuwd in Scandinavië. In het Finse Ylläs is de afgelopen week 22 cm verse sneeuw gevallen. De sneeuwhoogte in dit skigebied bedraagt inmiddels 65 cm en de pistecondities zijn uitstekend. In Noorwegen heeft het minder gesneeuwd, maar op de hoger gelegen pistes van Hemsedal en Lillehammer ligt nu meer dan een meter sneeuw, en de pistecondities aan het begin van het jaar zijn uitstekend.

Het Zweedse Åre, het grootste skigebied in de regio, kreeg met de kerst eindelijk de sneeuw waar wintersporters al die tijd al op hoopten. Dankzij 23 verse sneeuw bedraagt de sneeuwhoogte hier inmiddels bijna 60 cm. Hierdoor kan het skigebied wintersporters aan het begin van het nieuwe jaar veel meer terrein beschikbaar stellen dan daarvoor.

Schotland

Warmere temperaturen en hevige regen (afgewisseld met hevige sneeuwval) vormen de meest recente uitdaging voor de Schotse skigebieden. Ook hevige wind blijft een terugkerend problem, maar momenteel zijn alle vijf skigebieden in Schotland nog geopend.

Noord-Amerika

De afgelopen week heeft het voor de verandering in het oosten van Canada eens net zo veel of zelfs meer gesneeuwd dan in het westen. In het westen sneeuwt het nog steeds, maar minder hevig dan eerst, terwijl skigebieden in Quebec en Ontario de afgelopen week juist konden profiteren van hevige sneeuwval. Maar ook in het westen blijven de skincondities uitstekend. Whistler kreeg er de afgelopen week 10 cm verse sneeuw bij, maar de totale sneeuwhoogte is vergeleken met vorige wek gedaald naar 1.86 m.

Ook deze week heeft het in de Verenigde Staten weer hevig gesneeuwd, zowel aan de oostkust als ook aan de westkust. De meeste verse sneeuw viel in Alyeska in Alaska: meer dan 1.2 meter in de afgelopen zeven dagen. Maar ook in internationale wintersportbestemmingen zoals Heavenly en Mammoth in Californië is veel powder gevallen: sinds kerst 60 cm. Het grootste skigebied aan de oostkust, Killington in Vermont, kreeg er de afgelopen week 40 cm verse sneeuw bij.

De komende week

De komende week blijft het rustig wat sneeuwval betreft, zowel in Europa als in Noord-Amerika. Het blijft sneeuwen, maar niet meer zo hevig als eerst. De verse sneeuwval betekent echter wel dat de pistecondites optimaal kunnen blijven. Een mooie start van het nieuwe jaar!

Neem voor de meest recente sneeuwfoto's een kijkje in onze fotogalerij.