Om de blits te maken op de piste moet je tegenwoordig flink uitpakken. Felle kleuren en gekke prints, daar kijkt niemand meer van op: die worden juist steeds meer een trend. Ook combinaties zoals oranje met roze of juist paars met lime groen zien we veel terug op de piste de laatste jaren. Tijdens de wintersport wil je er in stijl bij lopen. Maar wat is er in de mode, en wat trek je nu juist aan als je de sneeuw in gaat?

Van vroeger tot nu
Heel vroeger, in de jaren 20, werd er geskied in dikke wollen truien met daaronder een overhemd of blouse. Tegenwoordig zien we dat alleen nog op de zogeheten après-ski feesten in de kroeg!

Functionele kleding
De ontwikkelingen van skikleding in de loop der jaren hebben een enorme invloed op de mode gehad. De skikleding is er meerdere malen functioneler op geworden en ademt bijvoorbeeld stukken beter dan vroeger. Daarnaast kent de skikleding van tegenwoordig meer dan alleen een jas met een rits en capuchon. Er is door de ontwikkelaars en fabrikanten rekening gehouden met alles wat je meeneemt als je de piste op gaat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de skipas, de mobiele telefoon, oordopjes en een doekje om je bril mee schoon te maken. Vakjes en zakjes zijn in de meeste jassen verwerkt zodat je dit soort zaken gemakkelijk mee kunt nemen.

Ook is eraan gedacht dat iedere wintersporter wel eens valt. De meeste jassen hebben een rand aan de onderkant (de sneeuwvanger) en aan het uiteinde van de mouwen, zodat bij een val de sneeuw niet in de jas kan geraken. Wel zo warm!

De overall
Vroeger was de pastelkleurige overall enorm hip. Dit skipak bestond uit één deel met een rits en riem. De broek en het bovenstuk (de jas) zaten aan elkaar vast. De overall werd gedragen in de toenmalige achterinstap schoenen. Tegenwoordig zijn deze overalls weer terug van weggeweest. Dit keer niet in pastelkleurige tinten maar juist in heel felle kleuren en met wijde pijpen die over de ski- of snowboardschoenen heen vallen. De overall wordt voornamelijk gedragen door snowboarders als fashion statement. Ook wintersporters die met de heli de berg op gaan dragen de overall als helisuit.

Gekke prints en felle kleuren
Je kunt het tegenwoordig zo gek niet verzinnen of het is te zien op de piste. Broeken met een jeans print, een jas bezaaid met QR codes of juist een jas met heel veel vakken in verschillende felle kleuren. Dit zal komend seizoen onveranderd blijven.

Van baggy naar skinny
Een tijd lang waren de baggy broeken helemaal in. Overal zag je wijde pijpen en een heel laag kruis, maar de afgelopen jaren is dat omgeslagen naar skinny broeken. Dit zijn broeken die strak zitten en onder bij de enkel smal toelopen. Soms worden deze in de skischoenen gedragen in plaats van eroverheen. De mode in het dagelijks leven, zoals we de skinny jeans kennen, is dus ook in de wintersportmode terug te vinden.

Urban style en aardse kleuren
Ook hip is wintersportkleding met aardetinten zoals bruin en donker groen. Vaak hebben de broeken een corduroy patroon en soms zitten er zelfs bretels aan. Een stoere outfit om mee door het bos te skiën of snowboarden! Een voordeel van deze relatief casual kleding is dat je deze ook op de koude dagen in Nederland kunt dragen.  

Wie bepaalt de mode?
Trends worden enerzijds neergezet door de merken die de wintersportkleding aanbieden en anderzijds door de mensen die de kleding dragen. Vaak zie je dat de sportmode de trends in de "gewone" mode een jaar later volgt. Items die in de winkel hangen, zijn niet perse een succes. De veel verkochte kledingstukken en dus de kleding die je terugziet op de piste maken uiteindelijk de mode. Ook beroemdheden die bepaalde kleding veel dragen kunnen invloed hebben op de ontwikkelingen. Uiteindelijk bepalen we dus allemaal de mode: jij ook.

Pisteskiërs, freeride skiërs en freestyle skiërs
Het verschil in de kledingstijlen die je op de piste terugvindt hangt ook samen met de verschillende sporten die op de berg worden beoefend. Het verschil is moeilijk uit te leggen zonder bepaalde groepen in een hokje te stoppen, maar we zullen een poging wagen. Over het algemeen dragen snowboarders iets wijder zittende kleding. Ook de freestyle scene heeft hier iets van weg. Baggy broeken met het kruis vrij laag tussen de benen en een grote, langere jas. Het lijkt erop dat de pisteskiër iets degelijker en dus netter gekleed de berg op gaat. Zij kiezen vaak voor een jas met een beetje taille en een smallere, soms zelfs skinny broek. Natuurlijk heeft ook leeftijd te maken met de manier waarop de kleding gedragen wordt. Jongeren kiezen vaak voor felle kleuren, terwijl de wat oudere generatie liever voor basic gaat. Schroom niet deze winter, felle kleuren zijn in en zorgen er ook nog eens voor dat je op de piste goed zichtbaar bent!

Match je accessoires
Naast de broek en jas zijn er natuurlijk ook nog de handschoenen, helm en bril die je met je outfit kunt matchen. Helmen bestaan tegenwoordig in veel kleuren en zelfs ook al met een print erop. Vele brillenmerken sluiten hier weer op aan en zorgen voor de bijpassende bril, de zogeheten goggles. Dit zijn sneeuwbrillen met een brede band die over de helm of muts heen gaat. De banden van deze brillen zijn in heel veel verschillende kleuren te verkrijgen zodat je eindeloos kunt combineren met je outfit.

In stijl de après-ski bar in
Na het skiën wil je natuurlijk in stijl de après-ski bar inlopen. Dit kun je doen door je outfit gewoon aan te houden en op je ski- of snowboardschoenen een drankje te doen en een dansje te wagen of je schoenen te wisselen voor comfortabele bergschoenen. De laatste jaren is de beanie erg hip geworden. Dit is een wollen muts die gebreid is. Veel skiërs en snowboarders doen hun helm af en zetten hun beanie met goggle op hun hoofd. Besluit je om met je helm op de après-ski bar in te gaan, dan kun je het bandje onder je kin los maken en langs je gezicht laten hangen. En verder is het natuurlijk een hele kunst om op je skischoenen te dansen!