Eindelijk heb je de knoop doorgehakt. Nadat je in de rij voor de skilift duizenden paren ski's hebt bekeken, heb je besloten de sprong te wagen en zelf je eerste paar ski's te kopen. Nu komt het echt moeilijke gedeelte – wijs worden uit alle verschillende types, merken, modellen, kleuren en maten ski's. Waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Toen skiën voor het eerst populair werd, bestond er maar één soort ski's – lange.

Sindsdien zijn skifabrikanten lichtere, aantrekkelijkere ski's gaan maken in verschillende designs. Je hebt ski's met verschillende lengtes, breedtes, flexpatronen en sidecuts, en van verschillend gewicht.

Het begrip sidecut heeft te maken met de vorm van de uiteinden van de ski. Tegenwoordig hebben de meeste ski's een zandloperfiguur waarbij de punten en achterkanten een stuk breder zijn dan de taille. Hoe geprononceerder het verschil is tussen de taille van de ski en de punten en achterkanten, des te kleiner zijn "bochtradius", oftewel hoe scherp de ski zal kunnen draaien.

Wat voor merk ski's je ook koopt, ze zijn in slechts enkele soorten onder te verdelen – ski's voor beginners, all mountain ski's, freeride ski's, freestyle ski's, race ski's, en powder ski's. Wat voor soort ski's je zelf het beste kunt aanschaffen is afhankelijk van je niveau en welk skidiscipline je beoefent.

Elke ski is in verschillende lengtes verkrijgbaar. Een kortere ski draait sneller en is bij hogere snelheden minder stabiel. Een langere ski is stabieler bij hoge snelheden, maar reageert bij het maken van bochten minder snel.

Als je net hebt leren skiën, is de beste (en meest betaalbare) keuze een paar ski's voor beginners. Ski's voor beginners worden van hetzelfde materiaal, en met evenveel zorg, gemaakt als ski's voor professionals, maar zijn over het algemeen lichter van gewicht, soepeler en makkelijker om mee om te gaan. Ze worden in kortere lengtes verkocht, zodat je er makkelijker mee kunt draaien en stoppen. Beginnersski's voor vrouwen zijn beschikbaar in afmetingen van 120 tot 150 cm. Beginnersski's voor mannen heb je in afmetingen van 140 tot 160 cm lang.

Na een paar jaar ski-ervaring ben je er waarschijnlijk klaar voor om door te gaan naar de volgende ronde: een paar all mountain ski's. All mountain ski's zijn ontworpen om bijna alle mogelijke toestanden op de piste aan te kunnen. Skiërs van alle niveaus kunnen met all mountain ski's genieten van het vrijheidsgevoel dat skiën je biedt, want ze zijn makkelijk wendbaar en ze doen het op ijs, geprepareerde pistes en in lichte poedersneeuw allemaal even goed. Veel mensen die maar één paar ski's kunnen betalen, kiezen voor all mountain ski's omdat ze letterlijk op álles kunnen skiën. Neem een ski die net iets langer is dan een beginnersski.

Als je graag op de hele berg bezig bent, zullen freeride ski's je goed bevallen. Speciaal ontworpen om alle sneeuwcondities aan te kunnen, zijn freeride ski's even comfortabel wanneer je op vers geprepareerde blauwe pistes keurige bogen maakt als wanneer je dwars door de poedersneeuw heensnijdt. Ze zijn normaal gesproken breder dan all mountain ski's. Freeride ski's zijn speciaal ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar avontuur en die er plezier aan beleven om de berg te verkennen.

Sinds de Winter X Games de nadruk op stuntskiën hebben gelegd, gaan freestyle ski's als warme broodjes over de toonbank. Freestyle ski's zijn speciaal ontworpen ski's die lichter en korter zijn dan andere soorten ski's, en als groot verschil hebben dat ze met twintips zijn uitgevoerd.

In tegenstelling tot traditionele ski's, die alleen aan de voorkant omhoog krullen, hebben freestyle ski's twee dezelfde uiteinden, zodat je zowel voor- als achteruit kunt skiën. Vaak zie je freestyle ski's naast snowboards over rails en de wanden van halfpipes op glijden.

Raceski's zijn er voor skiërs van het hoogste hoogste kaliber. Raceski's, die zo ontworpen zijn dat ze snel op de bewegingen van de skiër reageren en snel kunnen draaien, zijn niet voor angsthazen. Ermee skiën is niet makkelijk, maar ze leveren geweldige resultaten op als ze in hun element zijn – op het raceparcours. Raceski's zijn over het algemeen veel duurder en moeilijker te vinden dan andere soorten ski's. Ook is voor het onderhoud en afstellen van de ski's speciale kennis vereist.

Powder ski's zijn de grote jongens van de piste. Powder ski's zijn dikker en zwaarder dan andere soorten ski's. Ze zijn ontworpen om off-piste mee te skiën en net als op waterski's over dikke poedersneeuw te drijven. Maar let op – op geprepareerde pistes reageren poederski's even snel als die oude auto van je vader uit de jaren vijftig.

Nieuwe technologie heeft veranderingen teweeg gebracht in hoe mensen skiën. Stap de volgende keer dat je een dagje op de hellingen doorbrengt eens bij een van de testcentra van het desbetreffende skioord naarbinnen en probeer eens een paar ski's uit. Dankzij de nieuwe soorten ski's is skiën weer echt leuk geworden.