Een goed paar skischoenen zou bovenaan je boodschappenlijst moeten staan. Meer dan enig ander onderdeel van je ski-uitrusting kunnen je skischoenen je skistijl maken of kraken en je erbij helpen letterlijk van de ene dag op de andere een betere skiër te worden. Vooraleer je gaat shoppen, is er een aantal zaken die je zeker moet weten.

Je skischoenen zorgen voor de overdracht van kracht en bewegingen naar je ski. Er zijn enorm veel verschillen tussen skischoenen, afhankelijk van je niveau, skistijl en het terrein dat je kiest. Een schoen om te gaan toerskiën is heel anders dan een skischoen voor de slalomracer. Komt daarbij dat je die schoenen een hele dag lang draagt, een beetje comfort - lees: geen pijnlijke voeten - is dan meer dan zomaar meegenomen. Skiinfo geeft je een reeks tips om met de juiste skischoen de winkel te verlaten.

1. Ga naar een gespecialiseerde winkel


Elke voet is uniek, iemand de juiste skischoenen aanmeten is dan ook een lastige taak. Ga daarom naar een professionele bootfitter, iemand die alle ins- en outs van skischoenen kent. Een winkel waar je je voeten kan laten opmeten en die skischoenen meteen naar jouw voet kunnen zetten, is een absolute aanrader. België en Nederland kennen ondertussen echte specialisten op het vlak van bootfitting, mensen die gedreven zijn in hun zoektocht naar jouw perfecte skischoen.

2. Neem je tijd

De bootfitter gaat je een aantal vragen stellen over het type skiër dat je bent, op welk terrein je het liefst skiet, hoe goed je kan skiën. Wees eerlijk in je antwoorden. Hoe beter de skischoen bij jouw niveau aansluit, hoe hoger je skiplezier zal worden. Pas verschillende mogelijke modellen. Neem je skikousen mee en houd het model dat je het meeste bevalt, voor een wat langere tijd aan. Wandel er eens mee rond in de winkel. Neem de skihouding aan ... Gespecialiseerde zaken werken vaak op afspraak. Dan kan de bootfitter de nodige tijd voor jou uittrekken.

3. De juiste maat

Een van de meest gemaakte fouten is de skischoen een maatje groter te nemen. Het geheim achter goed zittende skischoenen is het bepalen van de juiste maat voor de buitenschaal. Als de schaal te groot is, gaan je voeten schuiven in de schoen. Als de schaal te klein is, doen je voeten pijn en krijg je makkelijk koude voeten. Veel professionele bootfitters raden aan later op de dag skischoenen te laten aanmeten. Voeten zijn vaak 's middags enigszins opgezwollen, dus skischoenen die 's morgens perfect zitten, kunnen aan het eind van de dag vreselijk pijn doen. Begin er bij het passen mee de binnenschoen uit de skischoen te halen en je voet in de schaal te zetten. Schuif met je voet helemaal naar de voorkant van de schoen tot je er met je tenen tegenaankomt. Als de schaal de juiste grootte heeft, kun je tussen je hiel en de schoen één of twee vingers stoppen. Doe nadat je de binnenschoen weer in de schaal hebt gedaan een paar skisokken aan. Maak de schnallen van het onderste gedeelte van de skischoen vast. Let er daarbij op dat je ze niet te strak trekt. Zet je handen op je knieën en beweeg je knieën naar voren om je hiel in de hielkap van de schoen te krijgen. Trek de bovenste schnallen strak.

Bij sommige skischoenmodellen krijg je een customfit binnenschoen die thermisch vervormbaar is of met vloeibaar schuim wordt ingespoten, zodat de skischoen daarna perfect aansluit. Thermisch vervormbare binnenschoenen worden verwarmd en vormen zich naar je voet als je ze in de skischoen laat afkoelen. Ingespoten foam-binnenschoenen zijn van een vloeibare kunststof die zich aan de vorm van je voet aanpast. Door deze methodes sluiten beide soorten binnenschoenen veel beter aan. 

4. Een zooltje

Het laatste en wellicht belangrijkste onderdeel van je skischoenen zijn de zooltjes. Zooltjes zijn precieze negatieve afdrukken van je voetzool. Als je op maat gemaakte zooltjes gebruikt, passen je skischoenen een stuk beter, worden je voeten minder snel koud, en worden de bewegingen van je enkels, knieën en heupen direct aan je ski's doorgegeven. Het resultaat kan een dramatisch verbeterde ski-ervaring zijn. De standaard zooltjes in je skischoenen zou je eigenlijk meteen moeten vervangen door een beter exemplaar.

Als je skischoenen na een paar dagen op de heuvels nog steeds niet fijn zitten, ga dan terug naar je bootfitter. Normaal gesproken zou je een paar skischoenen nooit moeten hoeven 'inlopen' zoals een paar leren schoenen. Ze horen de eerste keer dat je gaat skiën al goed aan te sluiten en prettig te zitten.