Dutch

Zomeronderhoud voor je ski's

2de mei 2017 | Skiinfo

Droog je ski's goed af zodat er geen vochtigheid in sijpelt.

Droog je ski's goed af zodat er geen vochtigheid in sijpelt.

Goed wegbergen en een goed onderhoud voor de zomer houden je ski's in topconditie en zorgen voor een snelle en vlotte start wanneer het seizoen opnieuw begint. Leer alles over zomeronderhoud voor je ski's.

De grootste fout die je kunt maken aan het einde van de winter, is je ski's in een zak ergens wegleggen op zolder. Ook al is het moeilijk om aan het einde van het seizoen nog gemotiveerd met skilatten bezig te zijn, toch is het van het grootste belang een beetje van je tijd in het onderhoud van je ski's te investeren. Op die manier vermijd je al teveel problemen en een groot onderhoud aan het drukke begin van het seizoen.

En neen, je hoeft hier helemaal geen expert voor te zijn. We stellen twee niveau's van onderhoud voor: het 'snelle' onderhoud, waarbij je met een minimum aan materiaal en vijftien minuten tijd reeds het verschil maakt. Het 'compleet' onderhoud vraagt je een klein uurtje en een beetje meer materiaal en kennis. De tips van een expert maken het plaatje compleet.  

Onderhoud aan het einde van het seizoen.

* Snel onderhoud: een beschermlaag van wax om de ski te beschermen tegen zomerstof is het absolute minimum. Hiervoor heb je een stukje wax (reken op pakweg 10 euro) en een oud strijkijzer nodig.

* Compleet onderhoud: voor een onderhoud volgens de regels van de kunst, moet je de gaten vallen, kanten slijpen en natuurlijk waxen. Geen paniek, niets van dit alles is erg ingewikkeld, maar je hebt een minimum aan materiaal en tijd nodig. Volledige onderhoudskits voor ski vind je makkelijk terug op internet of in gespecialiseerde sportwinkels.


Benodigd materiaal

* aansteker (of een klein brandertje waar je crème brulée mee maakt)

* oud strijkijzer (bij voorkeur zonder gaatjes onderaan) of een specifiek voor wax ontworpen strijkijzer

* materiaal om kleine gaatjes in je belag te vullen

* blok(je) wax

* slijpsteentje voor de kanten


STAP 1: VULLEN

Een erg belangrijke stap, zeker wanneer er gaatjes dichtbij je kanten zijn. Hiermee vermijd je dat er water in de structuur van je ski's infiltreert en zo je hele ski vernietigt. Maak de gaatjes eerst rein, zodat er zeker geen steentjes meer inkleven. Vervolgens ga je met je aansteker het vulmateriaal verwarmen. Kleine druppels druppelen in de gaten of scheuren en vullen die zo op. Laat alles netjes afkoelen en verwijder het overschot met een metalen schraper. Let erop dat je geen nieuwe oneffenheden creëert. Het resultaat moet netjes vlak zijn. 

Insider tip: als je geen metalen schraaplat hebt, kan je perfect een alternatief vinden. Een plat mes doet het evengoed. Twee voorwaarden echter: het moet voldoende breed en helemaal vlak zijn.

STAP 2: KANTEN SLIJPEN

 Niet strikt noodzakelijk, maar wanneer bij je eerste uitstap volgend seizoen de sneeuw betonhard is, zal je blij zijn dat je er je tijd voor hebt genomen. Begin steeds met de kant van het mes dat op de sneeuw ligt. Slijpen doe je onder een hoek van ongeveer 88-90° ten opzichte van het mes. 

Insider tip: Slijp of vijl steeds door naar jou toe te trekken, liefst in de richting waarin je skiet (dus van tip naar tail). Maak grote gladde bewegingen.

Draai je ski om en doe de andere kant.

STAP 3: WAX

Ben je gehaast, dan kan een keer waxen reeds volstaan. Verwarm je strijkijzer. Dat hoeft niet heel erg warm te zijn, juist genoeg om de wax te doen smelten. Laat de wax smelten door die tegen het strijkijzer aan te wrijven. Druppels wax vallen vervolgens op je ski. Verspreid deze goed over het hele oppervlak. Vervolgens ga je strijken om die druppeltjes netjes over je ski uit te smeren. 

Insider tip: Maak grote circulaire bewegingen. Laat je ijzer nooit te lang op dezelfde plaats staan. Doe je dat toch, dan loop je het risico om je belag te beschadigen en dat kan onherstelbaar zijn.

Vervolgens laat je alles afkoelen en zonder verder je wax te schrapen of te borstelen, kan je je ski's opbergen. Aan het begin van het nieuwe seizoen volstaat het de overtollige wax weg te schrapen en je latten netjes te borstelen.

Zin in meer: dan kan je nog een tweede keer gaan waxen. Verwijder daarvoor de overtollige was met een schraaplat en herhaal het waxen zoals hierboven beschreven. Het kan geen kwaad meerdere keren te waxen. Op die manier dringt de wax helemaal diep in het belag van de ski in. Na de laatste waxbeurt, laat je de overtollige wax netjes op de plaats. Schrapen en borstelen is overbodig. 

STAP 4: BINDINGEN

Haal de spanning uit je bindingen door die op de meest lichte stand te vijzen.

Insider tip: draai vooraan tot aan het laagste cijfer, achteraan tot je niet verder kan. Vervolgens draai je een kwartslag terug.  

Natuurlijk hoef je dit alles niet te doen. Maar je verlengt er de levensduur van je ski's wel aanzienlijk mee. Berg je ski's op in een propere en droge plaats, indien mogelijk in een beschermhoes. 

Laat nooit natte ski's in de beschermhoes zitten. Het risico op roest aan de  kanten is erg reëel.

Nog niet helemaal duidelijk hoe je moet waxen. Dit filmpje maakt alles meteen duidelijk

Video

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!