Skischoenen maken of breken je skistijl, zelfs je genot van je wintersportvakantie. Pijnlijke of koude voeten kan je op wintersportvakantie best missen. En slechte boots kunnen blessures of een verkeerde skitechniek opleveren. Je schoen is je enige contactpunt tussen jezelf en je ski, je enige manier om bewegingen meteen op de sneeuw over te zetten. Dat maatk dat een optimale pasvorm bijzonder belangrijk is. Een goed paar skischoenen moet - ongeacht je stijl of niveau - bovenaan je boodschappenlijstje staan. Wij zetten je verder op weg.

Wat is een skischoen?

Een skischoen bestaat uit een buitenschaal, een binnenschoen, de leest en tot slot buckles en straps om je schoenen te sluiten.

De buitenschaal is een harde kunststof omhulsel. De buitenschaal levert de stevigheid en bescherming van enkels en gewrichten. De buitenschaal is waterdicht en heeft een variabele schaal in stijfheid en dikte. Dat noemen we de flex. Hoe hoger de flex, hoe meer de schoen op sportieve skiërs is gericht. Door de vorm van de buitenschaal word je meteen in een skihouding geduwd. Ondertussen bestaan er voldoende technieken om de buitenschaal naar je voet aan te passen.

Dikkere of dunnere binnenschoenen? Het is kiezen tussen comfort of controle. De recreatieve skiër kiest vaak voor een iets dikkere binnenschoen die wat meer comfort geeft. De sportieve skiër gaat voor controle en dus een dunnere en strakkere binnenschoen. Binnenschoenen kunnen perfect aan je voet aangepast worden. Dat gaat ofwel om een soort 'memory foam' ofwel om meer geavanceerde technieken waarin je binnenschoen verwarmt wordt.

Met de leest wordt de breedte van de schoen bedoeld. Raceboots hebben een smallere leest dan comfortabele skischoenen. Ook de leest kan door middel van stelschroefjes vaak aangepast worden.

Je skischoenen sluiten doe je door middel van buckles en straps. Twee buckles op de wreef en twee ter hoogte van het scheenbeen laten je schoen perfect aan je voeten en scheenbeen aansluiten. De klittenband zorgt voot contact met kuit en scheen.

Bootfitting


Iemand de juiste skischoenen aanmeten is een lastige taak, dus zorg ervoor dat je naar een professionele bootfitter gaat, iemand die skischoenen van binnen en buiten kent. Het is geen goed idee om je skischoenen bij grote warenhuizen te kopen of bij andere detailhandelaren die je fantastische aanbiedingen beloven. Een ervaren bootfitter meet elk seizoen honderden bij honderden mensen schoenen aan en is vertrouwd met alle populaire merken, kent hun individuele kenmerken, en kan je advies geven over wat voor jou de meest geschikte modellen zijn. Strolz in het Oostenrijkse Lech en Stoked in het Zwitserse Zermatt zijn gerenomeerde bootfitters.

Vertel voordat je begint aan je skischoenspecialist wat voor soort skiër je bent en op wat voor terrein je het liefste skiet. Wees eerlijk. Als jij graag over de geprepareerde piste glijdt terwijl je vrienden de hobbels op de buckelpiste trotseren, zeg dat dan. Het kan erg uitmaken als het gaat om wat voor soort skischoenen je worden aangeraden. Houd een budget in je achterhoofd. Goede skischoenen heb je van rond de 175 tot meer dan 700 euro. Als je 15 of 20 dagen per jaar skiet, zouden je skischoenen een aantal seizoenen mee moeten kunnen. Het lijkt wellicht veel geld, maar als je nagaat hoeveel het gemiddeld is verspreid over het aantal jaren dat je van je skischoenen gebruikt maakt, en hoezeer ze je bij het skiën zullen helpen, zijn ze een van de beste aankopen die je kunt doen. 

Tips


Het geheim achter goed zittende skischoenen is het bepalen van de juiste maat voor de buitenschaal. Als de schaal te groot is, gaan je voeten schuiven in de schoen. Als de schaal te klein is doen je voeten zeer en krijg je makkelijk koude voeten. Veel professionele bootfitters raden aan later op de dag skischoenen te laten aanmeten. Voeten zijn vaak 's middags enigszins opgezwollen, dus skischoenen die 's morgens perfect zitten, kunnen aan het eind van de dag vreselijk pijn doen. 

Draag goede skisokken wanneer je gaat passen. Skisokken worden gemaakt van een mengsel van wol en synthetische stof die je voeten warm houden zonder dat de sok daarvoor al te dik hoeft te zijn. 

De enige manier waarop je zeker kunt weten dat ze goed passen is om met je nieuwe skischoenen te gaan skiën. Bij veel skiwinkels kun je de skischoenen uitproberen voordat je ze koopt. Als dat niet kan, loop dan een paar minuten door de winkel en buig je enkels en knieën. Als je hiel van de zool af komt wanneer je op je tenen gaat staan, zijn de skischoenen waarschijnlijk te groot. Probeer een schaal met een kleinere maat. 

Het laatste en wellicht belangrijkste onderdeel van je skischoenen zijn de zooltjes. Zooltjes zijn precieze negatieve afdrukken van je voetzool. Als je op maat gemaakte zooltjes gebruikt, passen je skischoenen een stuk beter, worden je voeten minder snel koud, en worden de bewegingen van je enkels, knieën en heupen direct aan je ski's doorgegeven. Het resultaat kan een dramatisch verbeterde ski-ervaring zijn. 

Als je skischoenen na een paar dagen op de heuvels nog steeds niet fijn zitten, ga dan terug naar je bootfitter. Normaal gesproken zou je een paar skischoenen nooit moeten hoeven 'inlopen'. Ze horen de eerste keer dat je gaat skiën al goed aan te sluiten en prettig te zitten.