Je snowboardboots zijn misschiel wel het meest belangrijke onderdeel van je uitrusting. Want hoe gaaf je snowboard ook is, als je na een uur op de piste al last krijgt van je voeten, dan heb je helemaal geen lol meer. Daarom moet je dan ook niet bezuinigen op het budget dat je aan boots besteed. Ieders voeten zijn anders, waardoor je ook niet zomaar op het advies van de maat af kan gaan. Het is een kwestie van veel verschillende modellen en merken passen. Er zijn twee varianten boots: de hardboots zoals je ze kent uit het skiën, en de softboots die makkelijker lopen en meer flex hebben. Omdat hardboots tegenwoordig bijna alleen nog maar voor alpine- en slalom-boards worden gebruikt, gaan we in hier alleen in op tips voor de softboots.

De pasvorm
Tegenwoordig zijn er veel verschillende merken op de markt die goede boots maken. Je kunt niet meer zeggen dat het ene merk kwalitatief beter is dan het andere: elk topmerk maakt gewoon goeie boots. Er zit wel een groot verschil in de pasvorm. Elk merk heeft zijn eigen leest en afmetingen. Het gaat er dus uiteindelijk om dat je voor jouw voeten de meest ideale pasvorm vindt. Wat voor de één een perfecte schoen is, kan voor de ander echt dramatisch slecht zijn. Ga dus vooral niet op het oordeel van anderen af maar probeer het zelf. Neem zeker ook de tijd hiervoor!

Enkele basis tips tijdens het passen:

  • Draag altijd snowboardsokken. Een goede shop heeft altijd passokken klaar liggen.
  • De verkoper meet je exacte voetlengte in centimeters op zodat je tussen de merken goed kunt vergelijken met de juiste lengtemaat.
  • Houd elk paar schoenen dat je past geruime tijd aan en loop er op rond. Echte drukpunten voel je meestal binnen tien minuten al irriteren.


Een groot misverstand dat je vaak hoort is dat de maat van je snowboard boots wat groter moet zijn dan je schoenmaat. De lengte van je voet is exact de maat die je ook in je boots moet hebben. De bekende regel is dan ook dat je met je tenen de voorkant van de boots nét kan raken. Daarom is het ook ideaal als je met je boots aan op een testboardje in bindingen naar voor en naar achteren kunt leunen, alsof je bochten maakt. Alleen op deze manier kun je controleren of je tenen voor loskomen tijdens het naar voren hangen en of je ergens drukpunten voelt.

Enkele andere tips waar je tijdens het passen op kunt letten:

  • Pas beide boots. Vaak heb je een klein verschil in lengte tussen je twee voeten.
  • Houd er rekening mee dat je voeten tijdens inspanning altijd wat uitzetten. Je boots moeten overal goed aansluiten maar moeten zeker niet meteen té strak zitten.
  • Je tenen mogen de voorkant licht raken, maar moeten vrijkomen als je door je knieen buigt. Probeer dit zeker even in de winkel.
  • Veel boots hebben tegenwoordig een binnenschoen die verwarmd kan worden waardoor je iets meer een "custom" pasvorm naar jouw eigen voeten krijgt. Vaak kun je dit meteen in de winkel laten doen als je de boots koopt.

Let er ook vooral op of je hiel goed vast blijft zitten in de binnenschoen. Zeker als je smalle hielen hebt, kan het zijn dat de pasvorm achter te breed is. Hierdoor komt je voet omhoog tijdens het snowboarden en dit kan voor vervelende klachten zorgen. Daarnaast is het ook nog eens minder direct. Jer verliest namelijk heel veel controle over je board als je in je boots omhoog schuift. Vaak krijg je hierdoor ook last van kramp in je kuiten en onder je voet.

Stijfheid van boots
Net als snowboards komen ook snowboardschoenen in verschillende gradaties stijfheid. Hoe stijver het materiaal van de boot is, des te directer je kracht overbrengt naar je board. Hoe stijf je boots moeten zijn is eigenlijk vooral een persoonlijke voorkeur. Maar een beetje steun is altijd goed, of je nu beginner of pro bent. De meest goedkope boots zijn vaak slappe schoenen en daarom een duurkoop. Zoals eerder al aangegeven in dit stuk: bezuinig zeker niet op je boots, het is nu eenmaal een waardevolle investering. Een paar snowboardschoenen gaat immers enorm lang mee, dus waarom zou je moeilijk gaan doen over een paar tientjes meer?

Sluitingen
Tegenwoordig zijn steeds meer boots voorzien van zogenaamde "speed laces": in plaats van standaard veters heb je (meestal) twee koordjes waarmee je de onder- en bovenkant van de boot afzonderlijk strak kunt trekken. Een ander bekend systeem is BOA: de veters zijn vervangen door een staaldraad die je met een wieltje naar eigen wens vast kunt draaien. Een groot voordeel van speed laces is dat je snel en zonder veel moeite je boots aan en uit kunt trekken. Het werkt veel sneller en makkelijker dan gewone veters. Ook de sluitingen zijn weer persoonlijk: de een gaat voor veters, de ander zweert bij snelsluitingen als BOA. Over het algemeen zijn speedlaces echter enorm aan te raden. Het beste is wel als er de optie is om het boven- en ondergedeelte van de boots afzonderlijk aan te kunnen trekken. Dit geeft je iets meer mogelijkheid om zelf te bepalen waar je strakker of losser wilt zitten. Daarnaast werken de systemen die de hele boot ineens vast zetten vaak veel minder efficient omdat de krachtverdeling niet optimaal is.

Al met al is het passen van zoveel mogelijk verschillende boots het beste wat je kunt doen. Je zult zelf dan ook voelen wat het beste bij je past, iets wat de verkoper niet voor jou kan doen. In bijna alle gevallen is het zo dat als de boot lekker voelt nadat je er even in hebt rondgelopen, hij dit ook op de piste zal blijven doen. Desondanks is het ook aan te raden om je nieuwe boots ook thuis nog eens lang aan te trekken voordat je op wintersport gaat. We raden je ook zeker aan om naar een shop bij je in de buurt te gaan en niet je schoenen zomaar via het internet te bestellen. Mochten er toch nare drukpunten ontstaan dan kun je er nog altijd mee terug naar de winkel.