Voordat je op skivakantie gaat, is het belangrijk aandacht aan het aspect veiligheid te besteden. In samenwerking met experts van het Duitse project “Sicher im Schnee” komt Skiinfo met tips voor veilig pisteplezier. In dit artikel vind je een aantal tips voor de aanschaf van een nieuwe helm.

De juiste skihelm: zo zorg je ervoor dat je een goede aanschaf doet
Wintersporters die een nieuwe helm nodig hebben, kunnen kiezen uit een zeer breed aanbod. Maar hoe weet je of een skihelm voor jou geschikt is? De belangrijkste vuistregel: altijd zelf gaan passen. Alleen op die manier weet je zeker dat de helm goed zit.

Hier onze tips voor bij het passen:

1. Je kunt erachter komen of een helm goed zit door met je hoofd heen en weer te bewegen. Zet de helm op zonder de kinband af te stellen. Vervolgens een paar keer “ja knikken” en “nee schudden”. Als de helm daarbij niet verschuift, zit hij goed.

2. De hoofdband en kinriemen moeten afgesteld kunnen worden voor optimaal draagcomfort. Maar let op: ze zijn er niet voor bedoeld een te grote helm passend te maken.

3. De helm mag nergens drukken en mag je bewegingsvrijheid en gezichtsveld niet beperken.

4. Als het onder de helm te warm wordt, loop je het risico kou te vatten, doordat je eerst veel zweet en daarna blootgesteld wordt aan de kou. Let daarom bij de aanschaf van een skihelm op de aanwezigheid van een ventilatiesysteem of ventilatiegaatjes.

5. Wie waarde hecht aan een aangenaam fris gevoel in de helm, kan beter een helm met een uitneembare en wasbare binnenvoering nemen.

6. De skibril hoort erbij. Als je een nieuwe skibril koopt, neem je je helm mee naar de winkel. Hetzelfde geldt dus ook omgekeerd: als je op zoek gaat naar een nieuwe helm, ga dan niet zonder je skibril op pad.

7. Je skihelm en je skibril moeten samen optimaal zitten. Dat betekent: de rand van de bril en de rand van de helm moeten perfect op elkaar aansluiten. Maar let op: de bril mag de helm niet naar boven duwen!

8. Zorg ervoor dat je een groot gezichtsveld hebt – ongeveer net zo groot als zonder bril. De glazen moeten bescherming tegen UV A en UV B-stralen bieden en mogen niet beslaan.

9. Een dubbele lens biedt optimale bescherming bij botsingen of als er skistokken in het rond vliegen. Maar het dubbele glas mag het zicht niet vervormen.

10. Belangrijk voor personen die normaliter een bril dragen: de skibril moet over je bril heen passen.

Tip voor kids: Zorg ervoor dat het verstellen en het dichtklikken van de sluiting makkelijk in zijn werk gaat, zodat kinderen zelf met de helm uit de voeten kunnen. Afgezien van het ontwerp en de vorm zijn er verder geen verschillen tussen skihelmen voor kinderen en volwassenen.