Dutch

Waarom het belangrijk is om je ski's te waxen

16de april 2018 | Jurgen Groenwals

Onderhoud van je ski's is van het grootste belang.

Onderhoud van je ski's is van het grootste belang.

Een van de vele dingen die recreatieve skiërs en professionele skiracers en skileraren gemeen hebben, is dat ze allemaal graag hard gaan. Daar gaat het tenslotte bij het skiën toch om? Maar als je het gevoel hebt dat je achter ligt op al je vrienden tijdens de achtervolgingsrace de berg af, zou de oplossing daarvoor wel eens een hele simpele kunnen zijn: je ski's waxen.

Alle moderne ski's worden eigenlijk met dezelfde soort basis gemaakt – kunststof oppervlakken van een soort polyethyleen. Wanneer je over het sneeuwoppervlak heenskiet, zorgen de druk en de temperatuur van je ski's ervoor dat de sneeuw smelt en een dun laagje water achterlaat. Afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van de sneeuw en hoe lang hij er al ligt kan dit laagje water ervoor zorgen dat je sneller of langzamer skiet.

Verschillende soorten sneeuw
Sneeuw kan in zes verschillende soorten worden onderverdeeld: verse sneeuw, fijne korrelsneeuw, grove korrelsneeuw, firnsneeuw, sneeuwbrij en kunstsneeuw. Skiërs leven voor de verse sneeuw. Verse sneeuw is een onaangetast pak poedersneeuw dat 's nachts gevallen is of overdag blijft vallen. Fijne korrelsneeuw is verse sneeuw na twee of drie dragen.

Grove korrelsneeuw is over het algemeen oudere, "rondere" sneeuw die met de tijd zijn vorm heeft verloren. De in de lente populaire firnsneeuw is sneeuw die twee keer of zelfs vaker is ontdooid en weer bevroren. Sneeuwbrij is sneeuw met een hoger watergehalte – over het algemeen tref je deze sneeuwsoort aan bij het skiën in de lente. Kunstsneeuw vind je bij veel skioorden die met sneeuwkanonnen werken.

Net gevallen sneeuw bestaat uit scherpe, zeshoekige kristallen. Om ervoor te zorgen dat de scherpe kanten van de sneeuw niet tot de onderkant van je ski's doordringen, heb je een vrij harde wax nodig. Naarmate sneeuw meerdere keren ontdooit en weer bevriest, wordt hij over het algemeen korreliger en compacter, en is een zachtere wax nodig. Naast de soort sneeuw waarin je skiet moet je ook rekening houden met de luchttemperatuur en de vochtigheidsgraad – al deze factoren hebben invloed op hoe goed de wax het doet op je ski’s.

De juiste soort wax kiezen
Hoe kun je bij al die verschillende soorten sneeuw, temperatuur, vochtigheid, windsnelheid en weer de beste wax voor je ski's kiezen? Gelukkig heeft Swix, een van de leidinggevende skiwaxfabrikanten, een makkelijke Ski Wax Wizard uitgebracht. Kies je sport (Nordic skiën, alpineskiën of snowboarden), je skiniveau (pro, sportief of recreatief) en selecteer dan de temperatuur, vochtigheid en sneeuwcondities. Voilà. De wizard vertelt je wat voor die omstandigheden de juiste soort wax is.

Hoe doe je het precies?
Nu je de juiste wax hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Als je ski's al langer niet zijn afgesteld, breng ze dan naar een skiwinkel om ze professioneel te laten afstellen. Als er krassen op het belag zitten of de kanten bot zijn, maakt het niet uit hoe veel wax je er tegenaan gooit. De meest gebruikelijke methode om ski's te waxen is met een strijkijzer. Zet een goedkoop strijkijzer op een lage stand en zorg ervoor dat de wax in het belag naar binnen dringt door de wax op de onderkant van het strijkijzer aan te brengen en daarmee over de onderkant van de ski’s heen te gaan.

Laat druppeltjes wax op je belag druppelen.

Laat druppeltjes wax op je belag druppelen.

Strijk de wax open met je strijkijzer.

Strijk de wax open met je strijkijzer.

Door de wax tegen je strijkijzer te houden, smelt deze op je ski's.

Door de wax tegen je strijkijzer te houden, smelt deze op je ski's.

Vaklui smelten de wax tot hij vloeibaar is en beschilderen het belag dan met een kwast. Laat de wax minstens 20 minuten afkoelen.

Als de wax eenmaal goed is afgekoeld, schraap dan de overtollige wax van het belag met een professionele schraper.

Overtollige wax schrap je op deze manier weg.

Overtollige wax schrap je op deze manier weg.

Borstel tot slot het belag met een nylon borsteltje. Sommige vaklui gebruiken in plaats van een borsteltje een afwasborstel.

Overtollige wax schrap je op deze manier weg.

Overtollige wax schrap je op deze manier weg.

Als je je ski's al een tijdje niet gewaxt hebt, is het belag "droog". Je zult het proces meerdere keren moeten herhalen om ervoor te zorgen dat de wax tot de porieën van het belag doordringt.

Aan het eind van het skiseizoen kun je je investering beschermen door een dikke laag wax op het belag van je ski's aan te brengen voordat je ze opbergt tot de volgende winter. Na het aanbrengen van de wax geen overtollige wax wegschrapen. Houd de ski's door middel van een lang stuk plastic folie van elkaar gescheiden en bind ze met een skihouder van klittenband aan elkaar vast.

Zoiets simpels als een stuk of een tube wax kan het verschil maken tussen op je ski's de heuvel afkruipen of vliegen als de wind. Het is misschien wel een van de goedkoopste manieren om ervoor te zorgen dat jij als eerste de voet van de berg bereikt.

 

 

 

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!