Dutch

Verbier - ideetjes voor toerskiërs en splitboarders in hét freerideparadijs

17de februari 2021 | Skiinfo

Nieuws regio's: Wallis

Skigebieden in dit artikel: Verbier, Bruson et Val de Bagnes

Toerski in Verbier

Toerski in Verbier

Copyright: Raphaël Surmont

Ondanks de Covid-19-pandemie is Verbier – het skioord in het Zwitserse kanton Wallis/Valais  – erin geslaagd zijn skiliften open te houden! Skiërs waren er welkom vanaf december. Verbier geniet echter óók belangstelling omdat het toerskiën zich hier enorm ontwikkelt. Al is dit in feite helemaal niets nieuws! 

De Belgische en Nederlandse skiliefhebbers blijven in februari nog altijd op hun honger zitten, maar in de hoop op betere dagen geven we alvast een overzichtje van de mogelijkheden en trends voor toerskiën in het hartje van de Val de Bagnes…

Toerski in Verbier  - © Raphaël Surmont

Toerski in Verbier

Copyright: Raphaël Surmont

Bewegwijzerde routes en een heuse ski-raid

Toerskiën doe je in Verbier meestal in het gezelschap van een gediplomeerde berggids. Daarnaast zijn er echter ook bewegwijzerde routes die openstaan voor iederéén. Zo is er het pad dat helemaal tot aan de Cabane Mont Fort leidt. Een ander pad brengt je naar de top van La Pasay. ’s Nachts kan je je uitleven op de nocturne-uitstappen in Savoleyres, bereikbaar vanuit Verbier en La Tzoumaz. Beginnende toerskiërs halen hun hart op bij de verschillende bewegwijzerde trajecten of de trips onder begeleiding.

Maar de echte experts zetten hun zinnen weliswaar op de indrukwekkende toppen in de omgeving. We denken daarbij aan de Rosablanche, een pleisterplaats voor de Patrouille des Glaciers of Mont Rogneux (manche in de Zwitserse Beker). Toerskiërs kunnen in Cabane Brunet terecht voor een lunch met een ongelofelijk uitzicht over de vallei. De die-hards kunnen er zelfs overnachten voordat ze hun beklimming van Mont Rogneux starten.

Enkele van de allermooiste trajecten:

·         Sarreyer – La Chaux

·         Le Sonalon – La Croix de Coeur 

·         La Tzoumaz - Savoleyres

Toerski in Verbier  - © Swiss Tourisme

Toerski in Verbier

Copyright: Swiss Tourisme

En dan heb je uiteraard nog La Haute Route, zonder meer de beroemdste skitour van de Alpen, en meteen ook een van de langste: zes tot zeven dagen zwoegen en zweten, maar toch ook vooral genieten. Leden van de officiële gidsenclub van Chamonix bedachten in 1903 deze tocht die de twee historische toplocaties van het alpinisme verbindt via cols van meer dan drieduizend meter, er ligt zelfs een top van 3800 meter op La Haute Route. Deze raid brengt het kruim van de skiërs naar enkele van de meest spectaculaire plekjes in de Alpen: van het Bassin d’Argentière tot aan de voet van de Cervin, met daartussen het skigebied van Verbier en de beklimming van de Col de la Chaux. De tocht is een schitterende, onvergelijkbare, haast buitenaardse ervaring.

http://www.chamonix-zermatt.info/fr/topos.php

Toerski in Verbier  - © Verbier Tourisme

Toerski in Verbier

Copyright: Verbier Tourisme

Mythische wedstrijden

Patrouille des Glaciers

Verbier koestert de traditie om afwisseling te scheppen in alle bergplezier: de grote, legendarische toerski-wedstrijden vinden daarom slechts om de twee jaar plaats. Welke échte skiliefhebber heeft nog nooit gehoord van de Patrouille des Glaciers?

De Patrouille des Glaciers is een wedstrijd zonder weerga in de wereld: een internationale wedstrijd voor toerskiërs (ook wel 'ski-alpinisme' of 'mountaineering' genoemd), te danken aan het Zwitserse leger. Officiers van de brigade die tijdens de Eerste Wereldoorlog instond voor de verdediging van de zuidoostelijke flank van de Zwitserse Alpen, bedachten een wedstrijd om de staat van paraatheid van hun troepen te demonstreren. Zo werd de legendarische 'Haute Route' van Zermatt naar Verbier in 1943 het uitverkoren terrein van de eerste Patrouille des Glaciers. Tijdens de derde editie in 1949 geraakte echter een patrouille vermist en kwamen haar drie leden om het leven. Dat was het einde van de Patrouille des Glaciers. In 1983 kon de mythe uit haar as herrijzen op voorwaarde van aangescherpte veiligheidsmaatregelen.

Patrouille des Glaciers  - © Raphaël Surmont

Patrouille des Glaciers

Copyright: Raphaël Surmont

Sindsdien nemen militaire en burgerpatrouilles (teams van drie deelnemers) het om de twee jaar tegen elkaar op over een extreem traject. Ruim 1400 teams (4200 deelnemers) vertrekken vanuit Zermatt over een totale lengte van 110 kilometer waarvan 53 kilometer klimmen, goed voor bijna vierduizend hoogtemeters? Je kan ook vanuit Arolla vertrekken, dat is een korter parkoers, toch nog steeds goed voor bijna 1900 hoogtemeters. De volgende editie van de Patrouille des Glaciers is gepland op 25 april 2022.

Ontdek de sfeer en het niet-alledaagse parkoers van de Patrouille des Glaciers dankzij de film 'Zermatt to Verbier', een realisatie van skiproducent Faction.

 

Intégrale du Rogneux

Het andere event dat Wallis/Valais en de Val de Bagnes begeestert, vindt plaats tegen de flanken van Mont Rogneux (3084 meter), recht tegenover Verbier, aan de noordzijde van de Petit en de Grand Combin. De Intégrale du Rogneux is een populaire toerski-wedstrijd waaraan iederéén kan deelnemen: van bergwandelaars en liefhebbers tot hooggebergtefanaten en elitesporters. De organisatoren bieden drie aantrekkelijke trajecten aan, uitgetekend op de hellingen van de Mont Rogneux, en af te leggen in teams van twee skiërs.

De editie van 2021 werd wegens COVID-19 verschoven naar februari 2023.

https://www.rogneux.ch/


Wil je nog even nagaan wat toerskiën of splitboarden juist is?

Kijk dan even hier:

https://www.skiinfo.nl/skinieuws/a/637776/toerski-een-discipline-zonder-lift-die-toch-in-de-lift-zit

https://www.skiinfo.nl/skinieuws/a/637798/de-geneugten-van-het-splitboard

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!