Dutch

De geneugten van het splitboard

5de januari 2021 | Skiinfo

Splitboarding in Svalbard

Splitboarding in Svalbard

Copyright: Tristan Kennedy

Buiten piste skiën is de afgelopen jaren steeds toegankelijker geworden. Zowel skiërs als snowboarders gaan almaar meer op zoek naar maagdelijk witte hellingen, ver weg van de bewoonde wereld en het skigebied.

In het verleden waren snowboarders op een dag van verse poeder sowieso reeds in het voordeel: het drijfvermogen van een breed snowboard was simpelweg beter geschikt dan de smallere ski’s. Snowboards kenden dan ook al snel een ontwikkeling waarbij er tevens een focus op verse poeder lag. Met ski’s die almaar beter en breder werden, is dat relatieve voordeel echter helemaal van de baan. Zowel skiërs al snowboarders hebben zich de backcountry eigen gemaakt. Een steeds drukker wordend offpiste-gebeuren zorgt er echter voor dat de echte liefhebbers steeds verder op zoek gaan naar die ene onverspoorde helling. Snowboarders deden dat voorheen op sneeuwschoenen met het snowboard op de rug gebonden. Dat die inspanning merkelijk zwaarder is dan die van de veel snellere toerskiër, is niet meteen een verrassing. Tot de komst van het splitboard… 

Borealis Snowboards Koi Split  - © Benjamin Hall

Borealis Snowboards Koi Split

Copyright: Benjamin Hall

Wat is een splitboard?

Een splitboard is een snowboard dat kan worden gescheiden in twee ski-achtige delen. Ga je klimmen, dan scheid je het snowboard in twee, je plaatst je bindingen op de daartoe voorziene interfaces, plaatst vellen aan de onderkant van die twee delen en je kan - net als de toerskiërs - omhoog lopen. Je hiel blijft los zodat je een min of meer natuurlijk loopbeweging hebt. Wordt de klim steil, dan zijn er heel risers die je hiel wat hoger brengen. Op dalende stukken kan je - indien gewenst - je hiel vastklikken zodat je kan skiën. Eenmaal je doel bereikt, bouw je de twee helften weer om tot een normaal snowboard.

Splitboarding in Tromsö  - © Tim Van Houtteghem - True North Adventures

Splitboarding in Tromsö

Copyright: Tim Van Houtteghem - True North Adventures

Geschiedenis

Het eerste patent voor het splitboard zou reeds in 1990 door Nicolo Manaresi uit Bologna zijn ingediend. In het Italiaanse tijdschrift Skate/Snowboard stond in april 1990 een artikel over dit eerste prototype van splitboard. Wanneer we de tekeningen van dat eerste splitboard bekeken, is er op zich niet zo heel veel veranderd. Wel gemoderniseerd en up-to-date gezet maar het eerste patent leunt toch wel nauw aan bij wat we nu verstaan onder splitboards. Een jaar later was het de beurt aan Brett Kobernik om een ruw prototype van zijn splitboard naar Mark Wariakois te brengen. Mark Wariakois had als oprichter van Voile destijds een enorme voorkeur voor al wat backcountry-skiën aanging. Maar ook in dit prototype zag Mark wel potentieel. In 1994 bracht Voile dan de eerste DYI Voile Split Kit uit. Die eerste kit tekende echt voor het begin van de splitboard-revolutie. Onder impuls van riders en bedrijven kende het afgelopen decennium een stevige opkomst van het hele splitboard-gebeuren. Karakoram en Spark R&D kwamen met bindingen op de markt, Jeremy Jones (Jones Snowboards) besloot in zijn filmtrilogie -  Deeper, Further, Higher - puur op mankracht de meest waanzinnige toppen te beklimmen (en af te dalen, natuurlijk). 

your alt text   your alt text   your alt text  

Voor 2006 was Voile zowat het enige bedrijf dat splitboardsystemen verkocht. Sinds 2006 is de technologie echter danig geëvolueerd, werden lichtere metalen en kunststoffen geïntroduceerd en werden splitboardbindingen lichter en duurzamer gemaakt. Momenteel is er een grote keuze aan splitboards op de markt, zowat elke snowboardfabrikant heeft een of meerdere splitboards in het gamma. Die boards worden ook geleverd in verschillende stijlen en vormen, zowel voor heren als voor dames. Op vlak van splitboardbindingen is de keuze minder uitgebreid: Karakoram en Spark R&D (en in mindere mate merken als Union en K2) verdelen het gros van de koek, kleinere merken als het Franse Plum en Phantom bindings (met een set-up voor hardboots) pikken de overschot in. De technologische vooruitgang staat niet stil: de zoektocht naar lichter en sterker materiaal, specifieke softboots of specifieke bindingen om met hardboots de backcountry in te trekken, deden hun intrede.

Nadelen

Wel ja, die zijn er ook wel degelijk. En die nadelen blijven na jaren van ontwikkeling toch nog steeds belangrijk genoeg om terdege rekening mee te houden.

  • Klimmen en wandelen met je splitboard moet je echt onder de knie krijgen. Ga je met toerskiërs op pad, hou er dan rekening mee dat zij meer dan waarschijnlijk sneller zullen zijn. De sporen van de toerskiërs zijn vaak te smal voor de breedte van je splitboard zodat je eigenlijk altijd een beetje ongemakkelijk door die sporen loopt. Switchbacks (in het Frans conversion, in het Duits Spitzenkehren) is best lastig om te leren, en al helemaal wanneer je deze op een steile helling moet doen.
  • Ijzige passages of traverses vormen vaak een heuse uitdaging. Je vrienden/toerskiërs lopen daar fluitend voorbij, terwijl jij alle moeite hebt om een ogenschijnlijk eenvoudige passage te overbruggen. Dat komt voornamelijk doordat je softboots niet stijf genoeg zijn en je dus veel te veel flex hebt op dergelijke passages. Een hulpmiddel daartoe zijn crampons of stijgijzers die je onderaan je splitboard plaatst. Maar die crampons hinderen je dan weer om vaart te maken.
  • Je sleurt wel wat materiaal mee. Tijdens de klim valt dat wel mee, het meeste materiaal hangt dan aan je voeten, maar voor de afdaling, moet je weg kunnen met telescopische stokken, vellen en eventuele stijgijzers.
  • Dat materiaal centen kost is geen verrassing. Een splitboard is sowieso reeds duurder dan een gewoon board, de bindingen zijn dat ook en je hebt natuurlijk ook gewoon extra materiaal nodig.
  • Eenmaal boven op de berg, is de ombouw naar snowboard niet steeds even eenvoudig. De wind giert rond je oren, bindingen zijn bevroren, aan alle boutjes en hendeltjes kleeft ijs en sneeuw… je board terug in elkaar klikken met bevroren vingers kan vaak een lastig karwei zijn. 
 
Splitboarding in Svalbard  - © Tristan Kennedy

Splitboarding in Svalbard

Copyright: Tristan Kennedy
 
 

Laat je dat echter niet weerhouden. De geneugten van het splitboarden zijn talrijk. De verbondenheid met de natuur, het genot van je afdaling verdiend te hebben, de inspanning van de beklimming, het geluk van een helemaal onverspoorde helling, de rust en de ongerepte landschappen. En… hoogtemeters die je zelf hebt bedwongen smaken des te beter tijdens de afdaling.

your alt text   your alt text   your alt text  

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!