Dutch

Toerski: een discipline zonder lift die toch in de lift zit

30ste december 2020 | Skiinfo

undefined

Met almaar meer freeride-liefhebbers en materiaal dat daartoe steeds beter wordt, is het niet verwonderlijk dat toerskiën zijn voorheen ietwat saai imago van zich afwerpt en een heuse trend wordt.

Buiten piste skiën is de afgelopen jaren steeds toegankelijker geworden. Meer en meer skiërs gaan op zoek naar maagdelijk witte hellingen en richten zo hun pijlen op de toerski. Om nog verder weg van de pistes te geraken, is de toerski natuurlijk het middel bij uitstek. En waar het vroeger een beetje duf imago had, is toerskiën nu helemaal hip en trendy geworden, mede dankzij de komst van de freeriders. De verbondenheid met de natuur, het genot van je afdaling verdiend te hebben, de inspanning van de beklimming, het geluk van een helemaal onverspoorde helling: de geneugten van het toerskiën zijn bijzonder talrijk.

 

Toerski voor iedereen


In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is toerskiën helemaal geen elitaire discipline, voorbehouden voor de meest extreme skiërs of topsporters onder ons. Integendeel, wanneer je jouw traject en de afdaling een beetje verstandig kiest, is het een erg toegankelijke sport die zich zelfs tot skiërs van een gemiddeld niveau kan richten. Toegegeven, de beklimming vereist een behoorlijke fysische conditie, maar ook daar kan men beginnen met middellange klimmen om zo langzaam op te bouwen zonder dat het een fysische marteling wordt.

Kitzbühel_tourskiër_fotograaf_Astner-Stefan

Kitzbühel_tourskiër_fotograaf_Astner-Stefan

 

Drie tips om met toerskiën te beginnen

1. Neem voor je eerste uitstappen een professional onder de arm. Een berggids of skimonitor kan de beste routes kiezen, in functie van de fysieke paraatheid en de weers- en sneeuwomstandigheden.


2. Begin met eenvoudige routes om zo langzaam aan de moeilijkheidsgraad te verhogen. Start je met een lange en veeleisende beklimming, dan loop je het risico er meteen de buik van vol te hebben.


3. Kies materiaal dat aangepast en volledig is. Zo vermijd je dat je onderweg eventueel materiaal te kort zou komen. Te zware ski's of niet-comfortabele schoenen maken van je klim een minder leuke onderneming. Laat je goed begeleiden en adviseren in een gespecialiseerde winkel.

 

Innovatief toerskimateriaal


Toerskimateriaal evolueert jaarlijks. Om steeds performanter en aangenaam in gebruik te worden, spenderen fabrikanten vele uren aan tekentafels en op de berg. En met de steeds groter wordende groep toerskiërs is het voor fabrikanten ook gewoon interessanter geworden om met nieuwe modellen en technologiën op de proppen te komen. De grootste uitdaging voor de toerskiër is de verhouding tussen gewicht en skiplezier. Een lichte ski kan dan misschien wel erg leuk zijn tijdens de beklimming, afdalen door een dik poederveld is dan toch net dat tikje minder leuk dan op een traditonele freeride-ski. Een uitdaging voor vele merken.

  - © Liam Doran
Copyright: Liam Doran
 

Om er even drie modellen uit te kiezen. Zag heeft met de Ubac 102 een bijzonder lichte ski die daarbovenop stijf en veelzijdig genoeg is om in alle soorten sneeuw pret te beleven. De Black Diamond Carbon Megawatt biedt met 120 millimeter onder de voet alles voor de gedreven freerider terwijl ze met 3,2 kilogram niet overdreven zwaar zijn. De DPS Pagoda Tour is een veelzijdige en superlichte freeride tourski. 

Polyvalentie is belangrijk. Om te vermijden dat iemand die zowel op en naast pistes skiet en daarbij ook nog gaat toeren, overdreven veel materiaal zou hebben, zoeken fabrikanten naar ski's en bindingen die voor zoveel mogelijk disciplines gebruikt kunnen worden. Marker heeft haar binding zo aangepast dat je er zowel met alpine skischoenen als met toerskischoenen in kan.

Kleine en lichte telescopische stokken, lichtere ski's, aangename en comfortabele skischoenen, eenvoudiger systemen om je vellen aan je ski's vast te maken... het toerskimateriaal wordt jaarlijks aangepast en verbeterd. 

Maar niet enkel de toerski's worden steeds performanter. Ook het splitboard is aan een heuse opmars bezig waarbij onderhand zowat elk merk minstens een splitboardmodel in het gamma heeft staan. 

 

Slim toeren


1. Check het weer, meerdere keren voor je vertrek en nogmaals op het allerlaatste moment om zeker te zijn dat je klaar bent voor alle mogelijke weersomstandigheden tijdens je uitstap. Hou er rekening mee dat je gedurende een paar uur weg van de bewoonde wereld aan de slag zal zijn. Wees daarop voorbereid.

2. Wees op de hoogte van het lokale lawinebericht. 

 

  - © Norges Skiforbund - randonee
Copyright: Norges Skiforbund - randonee


3. Bereid je ernstig voor. Zeker wanneer je ergens nog nooit geweest bent, raadpleeg dan de nodige kaarten en topo's, check het internet voor advies, vraag raad aan ervaren mensen of neem een gids. Als je niet zeker bent van jezelf, aarzel dan niet terug te keren.

4. Licht de thuisblijvers in van je plannen en route. Verander je last-minute van route, verwittig hen dan. Ga nooit alleen.

5. Zorg dat je al je veiligheidsmateriaal bij hebt en check je materiaal voor vertrek: arva (batterijen), schop, sonde, stafkaarten, gps, telefoon, hoogtemeter...

6. Kijk je skimateriaal na voor je vertrekt: ook al ben je iets kleins vergeten, dat kan al snel voor enorme problemen zorgen in het terrein. Verwacht je ijzig terrein, neem dan zeker je crampons mee. Op steile en ijzige hellingen zouden die wel eens onontbeerlijk kunnen zijn.

7. Neem een veiligheidskit en een reparatiekit mee in je rugzak. Kan handig zijn en hoeft niet eens zoveel te wegen. Stop er een paar veelgebruikte boutjes in, wat ducttape, een paar spanbandjes, secondenlijm, beetje ijzerdraad, zakmes... Kijk even na wat je aan ski's en stokken zoal nodig kan hebben en neem dat als reservemateriaal mee.


8. Voorzie voldoende eten en drinken. Tijdens de beklimming ga je al snel zweten en dan is hydrateren erg belangrijk.

9. Kleed je in laagjes en begin niet te warm gekleed aan de klim. Beter met kou starten - je warmt toch wel op - dan na tien minuten badend in het zweet te staan. Vergeet geen zonnecrème.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!