Dutch

Covid-19: wat brengt het nieuwe wintersportseizoen? - update 23/12/2020

23ste december 2020 | Skiinfo

Op de piste in in Megève, Frankrijk

Op de piste in in Megève, Frankrijk

Met maatregelen die bijna wekelijks kunnen veranderen, blijft het natuurlijk koffiedik kijken wat al dan niet in de nabije toekomst mogelijk zal zijn. Elk land heeft momenteel zijn eigen richtlijnen en ook voor de afreizende landen gelden vaak verschillende maatregelen. Informeer je goed vooraleer je vertrekt en volg het advies van de regio waarheen je wilt reizen nauwkeurig op. Dit is de stand van zaken op 23 december 2020.

Oostenrijk

Met maar liefst 860 pistekilometers en 270 liften is de Ski amadé het grootste skigebied van Oostenrijk  - © Ski amadé

Met maar liefst 860 pistekilometers en 270 liften is de Ski amadé het grootste skigebied van Oostenrijk

Copyright: Ski amadé

De lockdown in Oostenrijk is verlengd tot minstens 18 januari. Vanaf 24 december mogen de skigebieden de deuren openen maar toeristen zijn niet welkom. Alle hotels en andere overnachtingsgelegenheden zijn tot nader order gesloten voor toeristen. Of de skigebieden ook daadwerkelijk op 24 december zullen opstarten, is maar de vraag. Die beslissing ligt bij de deelstaten maar een aantal skigebieden heeft nogal wat kritiek geuit op de gevraagde extra veiligheids- en hygiënemaatregelen. 

Vanaf 19 december 2020 tot en met 10 januari 2021 past Oostenrijk een verstrengd grensbeleid toe. Alle landen met een 14-daagse incidentiegraad per 100.000 inwoners die hoger is dan de waarde 100 worden geclassificeerd als risicogebied. Meer concreet betekent dit een verplichte 10-daagse quarantaine met eventuele PCR-test vanaf dag 5 voor personen die vanuit een risicogebied naar Oostenrijk reizen.

Belgen die naar Oostenrijk willen reizen, moeten bij aankomst in Oostenrijk een recente (minder dan 72 uur) negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse zaken adviseert zeer dringend om niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk

Op de website van het Federaal ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid van Oostenrijk krijg je een dagelijkse update van de situatie in Oostenrijk.

Gesteld dat het wintersportseizoen zich toch op gang trekt, geldt er voor Oostenrijk een hele reeks maatregelen waarbij mondneusmaskers, afstand houden, geen après-ski, eten en drinken uitsluitend aan tafel de meest voorname zijn. 

Meer info via: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html

Zwitserland

Hoge toppen in Zwitserland: de Eiger, de Mönch en de Jungfrau

Hoge toppen in Zwitserland: de Eiger, de Mönch en de Jungfrau

In Zwitserland wordt er momenteel geskied. Er is reeds een aantal wintersportgebieden geopend en volgens de jaloersmakende beelden die wij zagen op social media, zijn de omstandigheden dik in orde. Wel heeft de Zwitserse bondsraad beslist dat de maatregelen strenger worden, maar de verantwoordelijkheid om een skigebied al dan niet te sluiten, behoort toe aan de kantons. 

In Zwitserland hebben de kantons en skigebieden meer autonomie in hun beslissing hoe de richtlijnen juist opgevolgd moeten worden. Maar ook hier geldt de plicht van mondneusmaskers in gondels, restaurants, openbare ruimtes en wachtrijden. 

Skigebieden mogen open blijven zolang de ziekenhuizen over voldoende capaciteit beschikken en het test-and-trace programma gewaarborgd kan blijven. Restaurants en bars moeten de deuren sluiten om 22 uur.

Belgen en Nederlanders kunnen naar Zwitserland reizen, hotels staan open voor toeristen, maar bij terugkeer moet je tien dagen in quarantaine. Let wel, dat ook hier voor Nederlanders geldt dat reizen tot half maart ten strengste afgeraden wordt.

Meer info via: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov.html

Frankrijk

Op de piste in in Megève, Frankrijk

Op de piste in in Megève, Frankrijk

Net als Oostenrijk is ook Frankrijk in lockdown. De opening van skigebieden is daardoor uitgesteld tot ten vroegste 5 januari. Een groep Franse skigebieden had nochtans aangedrongen om voor de kerstvakantie te kunnen openen, maar daar is niet op ingegaan. 

Na verblijf in Frankrijk geldt een thuisquarantaine van tien dagen. 

France Montagnes zorgde voor een mooie en duidelijke visual met Covid-19 richtlijnen.

France Montagnes - Covid 19 richtlijnen  - © France Montagnes

France Montagnes - Covid 19 richtlijnen

Copyright: France Montagnes

Meer info via: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

Italië

Kronplatz, Italië op 6 november 2013

Kronplatz, Italië op 6 november 2013

Ook in Italië zijn de skigebieden, hotels en horeca geslotent tot minstens 7 januari. Wanneer de skigebieden terug opengaan, zal dat onder een reeks strenge maatregelen gebeuren. De kabelbanen zullen op een lagere capaciteit moeten draaien, afstand houden en mondmaskers (geen buff of sjaal) worden verplicht...

In Italië werkt de overheid met een systeem van kleurcodes per regio. Voor de rode gebieden gelden de strengste maatregelen. En onder die rode gebieden vallen Zuid-Tirol, Val d’Aoste, Lombardije…. In Zuid-Tirol begint men deze week met massaal te testen om op die manier gerichtere maatregelen mogelijk te maken en hopelijk snel uit deze nieuwe lockdown te geraken.

Meer info via:

Zuid-Tirol: http://www.provinz.bz.it/sicherheit-zivilschutz/zivilschutz/coronavirus.asp#accept-cookies

Italië: https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

 

Tsjechië, Slovakije en Polen

Skigebieden in Tsjechië zijn geopend, maar hotels en restaurants zijn gesloten. Dat maakt reizen en wintersport voor Belgen en Nederlanders behoorlijk moeilijk. Je moet in het bezit zijn van een negatieve Covid-19 test, de politie voert controles uit aan de liften en op de pistes. In Slovakije zijn alle skigebieden geopend, hier moet je een negatieve test kunnen voorleggen vooraleer je toegang tot het skigebied krijgt. Hotels en restaurants zijn geopend. Reis je in Slovakije en heb je een negatieve test, dan is een quarantaine in het land niet verplicht. In Polen zijn de skigebieden nog geopend tot 28 december. Vanaf dan gaat Polen tot (minstens) 17 januari in lockdown. Bij thuiskomst in België of Nederland wacht tien dagen thuisquarantaine.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!