Dutch

Voor jou getest: Black Diamond Cold Forge Down Hoody

18de april 2018 | Skiinfo

Black Diamond Cold Forge Down Hoody

Black Diamond Cold Forge Down Hoody

Copyright: Jurgen Groenwals

De hele winter lang heeft de Black Diamond Cold Forge Hoody afwisselend opgepropt in een rugzak gezeten of ons lichaam heerlijk warm en droog gehouden. Tijd voor een balans.

De Black Diamond Cold Forge Hoody is tegelijkertijd licht en robuust, compact en toch ruim bemeten. Hoe dat allemaal kan? Wel, er gaat nu eenmaal een pak technologie in hedendaagse donsjassen. Donsjassen zijn warm, licht, uitstekend isolerend, klein opplooibaar, … dons is verslavend om dragen. En dat heeft de kledingindustrie goed begrepen. De tijd dat een donsjas enkel voor extreme noordpoolexpedities was voorbehouden, ligt lang achter ons. Jasjes komen in modieuze kleurtjes en in alle maten, vormen en smaken.

Vooraleer we naar deze Cold Forge Down Hoody kijken,  eerst even algemeen over dons 

Wat is dons?

Dons zit eigenlijk op de borst van watervogels en is bedoeld als warmte-isolator in het water of om tijdens het broeden de eieren op temperatuur te houden. De pluimpjes zijn vederlicht en hebben een hoge vulkracht. Dat maakt dat er weinig gewicht nodig is om een bepaald volume te bereiken. Als isolator is het een fijn thermisch isolatie en opvulmateriaal dat vaak in jassen, beddegoed, kussens of slaapzakken wordt verwerkt. Het kan goed ingepakt worden in een zeer kleine ruimte. Moderne kunststoffen komen voortaan met dezelfde of zelfs betere eigenschappen wat maakt dat de vraag naar echt dons langzaam afneemt. Doe daar de relatief hoge productiekosten van echt dons bij en je begrijpt dat de vervanging producten aan een heuse en terechte opmars bezig zijn.

Black Diamond Cold Forge Down Hoody  - © Jurgen Groenwals

Black Diamond Cold Forge Down Hoody

Copyright: Jurgen Groenwals

Donsjassen

Echte koukleumen doen zeker hun voordeel met een donsjas. Hoe meer dons er in een jas zit (de zogenaamde fill-factor) hoe warmer een donsjas is en daarmee worden dan ook de temperatuursomstandigheden waarin de jas aangenaam blijft, bepaald. Een donsjas wordt bij koud weer, vaak als tweede en extra isolerende laag gebruikt. Wordt het toch te warm, dan is die tweede laag snel weggeborgen. Vrijwel alle donsjassen komen tegenwoordig in een soort van baffle of box-systeem waarin de grootte van de donskamers uiteraard bepaald wordt door de hoeveelheid donsvulling. Donsjasjes komen in verschillende diktes en dus ook warmtes. Er zijn jasjes die je snel aantrekt wanneer je een beetje kou krijgt - al dan niet onder je hardshell - andere jassen zijn heerlijk dik en warm en houden je zelfs in Scandinavische vriestemperaturen comfortabel warm. Hou er rekening mee dat dons niet goed overweg kan met het afvoeren van zweet. Ga je voor intensieve activiteiten (de klim tijdens het toerskiën bijvoorbeeld) kan dons al snel te warm worden. Is het echter bitterkoud, dan kan zo'n donsjas echter ook gewoon de levensnoodzakelijke bescherming bieden. Dons houdt niet van vocht. Regent of sneeuwt het hard, dan is je donsjas niet meteen de beste keuze. Door gebruik te maken van beschermende lagen aan de buitenkant van de donsjas bieden de meeste fabrikanten hier echter wel een afdoende oplossing voor.  

Onderhoud

Wees aandachtig voor het onderhoud van je - vaak erg dure - donsjas. Veel wassen is helemaal uit den boze. Was je toch, doe dat dan op 30°C met weinig wasmiddel of een speciaal donswasmiddel en zonder wasverzachter. Doe een aantal tennisballen in je wasmachine. Die kloppen de donsvulling steeds opnieuw los. Zorg zeker voor goed naspoelen. Drogen doe je met het synthetische programma van de droogkast. Kies een lang droogprogramma aan een lage temperatuur. Of laat je jas gewoon buiten drogen. Schud je jas regelmatig even op zodat de aan elkaar gekleefde veertjes opnieuw loskomen. Laat daarna je jas zeker een aantal dagen gewoon drogen vooraleer je hem weer aantrekt. 

Black Diamond Cold Forge Down Hoody

Als extra isolerende laag maar ook als buitenlaag, zelfs als ons dagelijks stadsjasje, onafscheidbaar waren we deze winter met de Cold Forge Down Hoody. De shell is een Pertex Microlight, voor de binnenkant werd een mix van Primaloft Gold Down en Pertex Quantum gebruikt. Wie een beetje thuis is in de wereld van technische kledij, weet dat dit garant staat voor warmte, winddichtheid en een laag gewicht. De Primaloft Gold Down is een mix van 70% ganzendons en 30% Primaloft synthetische vezels. De mix van Primaloft en Pertex Quantum houdt je lichaam echt wel heerlijk warm en droog. Een DWR-finish houdt water netjes buiten. Dat maakt dat zelfs wanneer je jas nat wordt, de isolerende eigenschappen niet verloren gaan. 

Black Diamond Cold Forge Down Hoody  - © Jurgen Groenwals

Black Diamond Cold Forge Down Hoody

Copyright: Jurgen Groenwals

De pasvorm is optimaal. De jas is behoorlijk lang en situeert zich qua volume ergens tussen een parka en een lichtgewicht, kort donsjasje. De snit is modieus en garandeert veel bewegingsvrijheid. Ondanks die bewegingsvrijheid sluit de jas netjes aan zodat er geen warmte verloren gaat. Met twee ruime en zakken - zowel aan de buiten- als aan de binnenkant - kan je bovendien wel wat spullen wegmoffelen. De ritssluiting gaat erg hoog dicht en biedt zo veel bescherming rond het gezicht. Het erg ruime capuchon is geschikt om over een helm te dragen, alhoewel het instellen over je helm niet heel erg nauwkeurig en eenvoudig gebeurt. Onderaan de mouwen zit een stretch-stof waardoor die mouwen makkelijker over handschoenen passen. Als jas die je snel aantrekt over een softshell of onder je hardshell is dit een prima keuze. Bij intense activiteiten mag het duidelijk wezen dat deze donsjas al snel te warm wordt. De jas is robuust, maar heel erg klein opvouwen blijft lastig. Een compressiezakje ware welkom geweest.  Met 580 gram is het voor dergelijke jas een behoorlijk licht exemplaar.  

De Black Diamond Cold Forge Down Hoody kort je 300 euro. Dat is een correcte prijs voor is een uitstekende donsjas die zich leent voor alle mogelijke bergsportactiviteiten. En wat meer is, hij ziet er gewoon erg mooi en modieus uit.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!