Dutch

Getest: Salomon S/Lab QST GTX Jacket en pants.

5de maart 2018 | Skiinfo

Getest: Salomon S/Lab QST GTX Jacket en pants.- ©Thomas De Boever

Salomon S/Lab QST GTX Jacket & Pants

Copyright: Thomas De Boever

Wij kregen een setje van het allerbeste wat Salomon te bieden heeft voor een degelijke test. Meer dan enthousiast pennen wij nu onze bevindingen neer.

Salomon S/lab

In het design center van Salomon in Annecy wordt in nauwe samenwerking met de Salomon-atleten uit verschillende disciplines naarstig naar een oplossing gezocht voor alle mogelijke problemen waar een professioneel atleet tegen aan kan lopen. Op die manier worden producten ontworpen die 100% perfect zijn afgestemd op de noden en eisen van de professionele atleten. Het zijn de beste producten die je je maar kan inbeelden. En ook al heeft de doorsnee wintersporter misschien niet meteen nood aan dergelijk product, de gebruikte technologie vindt zo ook zijn weg naar de andere producten van het Salomon-gamma. Het doel van S/Lab is verder gaan en de grenzen van wat mogelijk is opzoeken. Die filosofie vindt je terug in de hele S/Lab collectie; het draait om technologische vooruitgang. S/Lab is zowat de Formule 1-divisie binnen Salomon. De producten die buiten het S/Lab rollen zijn niet voor de grote massa, het zijn niche-producten voor zij die net dat tikje meer wensen. Dat merk je ook aan de prijs.

 

Salomon S/Lab QST GTX Jacket

Lichtgewicht, perfect water- en winddicht en er daarbovenop ook nog eens goed uitziend (die blauwe accenten in dat paars!!), ja dit S/Lab jacket bevalt ons meteen. Salomon positioneert dit jacket als het perfecte jacket voor alle poederliefhebbers, maar ook voor zij die graag over pistes jagen, is dit een prima jasje. Een bijzonder stevige versie van een drielaags Gore-Tex Pro materiaal vormt de basis van deze jas. Dat maakt hem perfect beschermend tegen sneeuw, wind en zelfs regen, zoals we helaas ergens in januari aan den lijven konden ondervinden. Geen druppeltje water komt erdoor. Het hele jacket is gemaakt uit één stuk stof met - enter S/Lab - een innovatieve Motion Fit-technologie. Het is moeilijk om exact te bepalen wat die Motion Fit juist doet, maar feit is dat je een echt wel optimale bewegingsvrijheid krijgt. Salomon heeft duidelijk veel aandacht besteed aan de manier waarop de stoffen genaaid worden en aan de hoeveelheid materiaal op welke plaats en dat leidt tot die bewegingsvrijheid. Dat mag ook wel want het gebruikte Gore Tex Pro-materiaal is behoorlijk hard en stijf. Dat komt dan weer de duurzaamheid ten goede. Dat Gore-Tex een goed ademend vermogen heeft, is algemeen geweten. Toen we ons klaarmaakten om te gaan toeren en geen ventilatie-openingen onder de arm vonden, hadden we wat bedenkingen. Enkel de ritssluiting vooraan zorgt voor temperatuurregeling. Uiteraard werk je onder dergelijke jassen met een systeem van laagjes. De snit van het jacket is alleszins los genoeg om meerdere laagjes onder te dragen. Stevige velcro-sluitingen aan de mouwen houden de sneeuw daar buiten, een goede sneeuwvanger onderaan de jas doet daar hetzelfde. Het capuchon is ruim genoeg om over een helm te passen en het jacket komt lekker hoog om zo grote delen van je gezicht te beschermen. Voldoende zakken om je prullen op te bergen en een zacht doekje om je goggle te kuisen vormen een reeks fijne details die hier een erg compleet jacket van maken. Pijnpunt zou wel eens de prijs van €699,95 kunnen zijn. Dat is niet mals, maar een Formule 1-wagen kost ook een smak meer dan een Dacia.

Fotogalerij

Het capuchon is ruim en beschermt je gezicht bijna helemaal. - © Thomas De Boever
Salomon S/Lab QST GTX Jacket & Pants - © Thomas De Boever
De lawinebieper gaat in een van de zakken van de bib. - © Thomas De Boever
Vier ventilatiestroken op de benen zorgen voor de nodige afkoeling. - © Thomas De Boever

Alles weergeven

Salomon S/Lab QST Shell Pant

Alle hierboven beschreven technologieën vinden we natuurlijk ook terug in de bijpassende broek. Met bijzondere aandacht voor de Motion Fit-technologie die in deze broek extra bewegingsvrijheid krijgt door een anatomische voorgevormde snit. En ja, dat merk je effectief in het terrein. Een bib geeft de ultieme vorm van bescherming tegen alle weersomstandigheden. De afneembare bretellen zijn niet al te groot en de bib aan- en uittrekken gaat makkelijker dan bij vele andere bibs. De velcro-sluitingen rond het middel houden de broek netjes op hun plaats. Vier ventilatiestroken aan de binnenkant van de dijen zorgen voor afkoeling wanneer het te warm wordt. De onderkant van de broek is ruim genoeg om over ski- of snowboardboots te passen. Een hele reeks zakken zorgen voor al je spullen. In een van die zakken zit een touwtje waaraan je je lawinebieper kan bevestigen. In tegenstelling tot het traditionele dragen van een bieper in een harnas op je lichaam, valt er voor deze manier wel iets te zeggen. In geval van nood heb je je bieper meteen bij de hand, zonder dat je je eerst half moet uitkleden om je bieper uit het harnas op te vissen. Net als het jacket is ook deze bib knap en modieus en gemaakt van bijzonder stevig materiaal. De prijs is met €599,95 navenant, maar je krijgt er dan ook heel wat voor in de plaats.

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!

Advertentie