Dutch

Weerbericht: ijzige kou ruimt plaats voor sneeuw

1ste maart 2018 | Skiinfo

Weerbericht: ijzige kou ruimt plaats voor sneeuw- ©facebook | Dachstein Krippenstein

Dachstein Krippenstein

Copyright: facebook | Dachstein Krippenstein

Een ijskoude week, zo kunnen we de afgelopen week in de wintersportgebieden samenvatten. Niet enkel daar, ook in Nederland en België kwam de temperatuur niet boven het vriespunt. Schaatsen op natuurijs was opnieuw een realiteit.

Het was ook de week waarin er temperatuurrecords werden verbroken. Op de Zugspitze was het met -30.5° niet kouder dan afgelopen dinsdagochtend. En elders was het niet echt veel warmer. Goede kleding, mutsen, handschoenen, donsjassen, … skiërs en snowboarders moesten zich warm induffelen om de koude te trotseren. Een krachtige wind uit het noordoosten deed de gevoelstemperatuur daarbovenop nog dalen.

Alles heeft zoals steeds voor- en nadelen: ondanks de koude genoten wintersporters van perfecte pistes en veel zonneschijn. Immers, hoe kouder het is, hoe langer een geprepareerde piste in perfecte conditie blijft, hoe minder buckels er op de piste komen, hoe minder papsneeuw er is. Ideale condities om voor skiërs en snowboarders dus! Ook de volgende dagen blijven de omstandigheden ideaal, hoewel er een eind komt aan de ijskoude temperaturen. Het wordt beduidend milder weer, met verse sneeuw – of regen in de laaggelegen gebieden.

Waar het de afgelopen 24 uur nog sneeuwde, lees je hier.

Hoe het weer wordt, waar de sneeuw ligt en waar verse sneeuw zal vallen, ... alles in het Skiinfo Sneeuwrapport van 1 maart 2018.

Oostenrijk

Terwijl het afgelopen zaterdag in de regio’s Steiermark en Karinthië nog verse sneeuw gaf, zette ook daar de ijskoude en droge lucht zich door.Temperaturen doken richting -20 tot -30° Celsius. Vorige nacht kwamen in de Vorarlberg de eerste voorbode voor een weersverandering: in een aantal gebieden viel er een paar centimeter verse sneeuw. De volgende dagen wordt het in Oostenrijk aanzienlijk warmer: vanaf vandaag (donderdag) stijgt de nulgradengrens naar 1500 meter. Vrijdag wordt een erg mooie dag, enkel in het westen van het land kan er uit verspreide bewolking een beetje neerslag vallen. Zaterdag blijft het in het oosten van Oostenrijk aangenaam weer, terwijl in het westen en zuiden de wolken overheersen en het licht kan sneeuwen. Zondag is bij – bij een sterke föhn -  helder en zonnig, een zachte dag.

De momenteel grootste sneeuwhoogte in Oostenrijk ligt op de Kaunertal-gletsjers met 595 centimeter, gevolgd door de Dachstein-gletsjer met 540 centimeter en St. Anton am Arlberg (440 cm).

Alle sneeuwhoogtes in Oostenrijk: https://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van een aantal skigebieden in Oostenrijk:

Zwitserland

Zoals voorspeld is ook in Zwitserland het einde van het Arctische weerfront ingezet. Sterke sneeuwval in grote delen van Valais/Wallis, Berner Oberland en Fribourg waar tussen tien en dertig centimeter sneeuw viel. Nendaz en Verbier (25 cm), Château d'Oex (30 cm) of Kandersteg (20 cm) deelden eveneens in de ‘verse-sneeuw-vreugde’. De volgende dagen blijft het weer in Zwitserland wisselvallig waarbij vooral in het zuidwesten van het land meer sneeuw en koude voorspeld wordt. Het noorden en het oosten zitten onder indruk van een föhn en dat leidt tot aangenaam en zacht weer. 

De grootste sneeuwhoogte in Zwitserland blijft nog steeds op naam van Engelberg Titlis, waar het sneeuwdek ondertussen tot meer dan zes meter is aangegroeid (620 cm!). Daarna volgen Skiarena Andermatt-Sedrun (490 cm), Laax (480 cm) en Saas Fee (470 cm).

Alle sneeuwhoogtes in Zwitserland: https://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van een aantal skigebieden in Zwitserland:

Frankrijk & Italië

Tot een halve meter verse sneeuw, zo melden de Skiinfo-sneeuwrapporten uit sommige skigebieden op deze eerste dag van maart: Chaillol in de Hautes-Alpes (50 cm), Serre-Eyraud (40 cm), Serre Chevalier (40 cm), Praloup (40 cm), om er maar een aantal te noemen. Ook in het noordwesten van Italië sneeuwde het: in Bardonecchia (30 cm) en Chiesa Valmalenco (20 cm) viel de meeste verse sneeuw. In de meeste skiregio’s tussen Grenoble en Bologna blijft het doorsneeuwen. Na een korte weersverbetering volgt op vrijdagmiddag alvast een nieuw sneeuwfront voor de Franse en Italiaanse Alpen.

De grootste sneeuwhoogte in Frankrijk en Italië: La Rosiére (435 cm), San Domenico di Varzo (420 cm), Samoëns (415 cm), Morillon (410cm).

Alle sneeuwhoogtes in Frankrijk: https://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van skigebieden uit Frankrijk:

Italië

Alle sneeuwhoogtes in Italië: https://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html 

 

Een overzicht van alle geopende skigebieden:

Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland 

Fotogalerij

Dachstein Krippenstein - © facebook | Dachstein Krippenstein
Zell am See - Kaprun - © facebook | Zell am See - Kaprun
Monterosa - © facebook | Monterosa
Zillertal Arena - © facebook | Zillertal Arena

Alles weergeven

Vooruitzicht: de kou verdwijnt, er komt opnieuw sneeuw aan

Veel zon en een föhn zorgen voor droog weer in de noordelijke Alpen, verse sneeuw is voorbehouden voor het zuidwesten, zo kan men het Alpenweer de volgende dagen best samenvatten. Terwijl het donderdag in de oostelijke Alpen nog bitterkoud is, is de lucht in de westelijke Alpen reeds vochtig. Vrijdag begint aangenaam maar als snel volgt uit het westen een nieuw front dat zeker sneeuw – en voor de lagergelegen gebieden, regen – met zich zal meebrengen. In de noordelijke Alpen begint vrijdag vriendelijk, maar wel met een stevige föhn. Ook zaterdag begint aangenaam maar vooral in de noordelijke Alpen komen wolken snel binnengestroomd en dat zal voor lichte neerslag zorgen. De mooiste dag van het weekend wordt zondag waar de zon de bovenhand zal voeren, de temperaturen stijgen en de nulgradengrens richting tweeduizend meter hoogte gaat.

 

Sneeuw- en regenvoorspelling, Windy.com

 

Meteogramm, GFS-Weermodel, 01.03-10.03.

 

Berchtesgaden

 

Zermatt

 

Kitzbühel

 

 

Beelden en indrukken van de sociale media

Zell am See Kaprun, 01.03.

 

Stubaier Gletscher, 28.02.

 

Großarltal, 01.03.

 

Serre Chevalier, 01.03.

 

Livigno, 01.03.

 

 

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!

Advertentie