De Sella Ronda is misschien wel de bekendste skironde in de Alpen. Dit parcours slingert zich rond het befaamde Sella Massief en je doet er de beroemde skidorpen, Alta Badia, Corvara, Arabba, Canazei en Val Gardena aan. Maar, durf je af te wijken van het uitgestippelde pad, dan toont de Sella Ronda zoveel meer fraais.

Een aantal mogelijkheden. 

Geniet van de culinaire geneugten die de Dolomieten bieden.

De Dolomieten bieden een meer dan geslaagde combinatie tussen de Oostenrijkse 'rechttoe-rechtaan-keuken' en Italiaanse finesse. Iets wat ze in de Dolomieten goed begrepen hebben. Ze zetten hier dan ook vol op in. Zo zijn er verschillende sterrenchefs die bij het begin van het seizoen een aantal 'Signature Dishes' maken in verschillende hutten. Deze leren ze dan op hun beurt aan de lokale chef-kok zodat je deze het hele seizoen door kan proeven, uiteraard met bijhorende lokale wijnen.

Daarnaast wordt er op geregelde tijdstippen ‘Sommelier on the slopes’ georganiseerd. Je gaat dan op pad met een skileraar en een sommelier om de meeste exquise lokale wijnen te proeven. 
Och ja, als je er bent, ga zeker eens langs Piz Boé Alpine lodge waar je naast superlekker eten een waanzinnig uitzicht hebt op de rotsmasieven van de Dolomieten. 

Geniet van de rust, zonsondergang en first tracks.

Wil je eens iets anders dan het zoveelste pension of hotel die uiteindelijk toch allemaal heel hard op elkaar lijken, dan kan je dat in het Sella Ronda-gebied zonder problemen regelen. Je vindt er een groot aantal hutten op de piste die een aantal kamers verhuren. Meer nog, als je wil kan je met een kleine rugzak erop uit en van hut naar hut skiën en s ’avonds lekker relaxen bij een goed glas bier of wijn. Een absolute aanrader hierbij is de Rifugio Lagazuoi. Deze is zeker niet de meest luxueuze hut, maar de zonsondergang is volgens ons één van de mooiste van de volledige Alpen. Je slaapt er op een bergtop op een hoogte 2750 meter en je bent werkelijk omringd door de meest prachtige rotsmasieven, dit alles verlicht door de ondergaande zon. De saunaliefhebbers onder ons kunnen van dit alles genieten vanuit een barrelsauna die de hut sinds enige tijd heeft.
Wat deze hut ook nog bijzonder maakt, is dat je de dag erna als eerste kan genieten van een twaalf kilometer lange afdaling in een prachtige natuur. Je komt onder andere bevroren watervallen tegen en je hebt een heus 'alleen-op-de-wereld-gevoel'. Na deze afdaling word je door paarden opnieuw naar Alta Badia getrokken. Zeer bijzonder.


Een uitgebreide fotogallerij. 

 

Off the beaten track.

Durf afslaan, volg niet alleen de groene of oranje borden die de Sella Ronda aanduiden. Neem het pisteplan en varieer op de vooropgestelde route. Je komt dan meestal terecht in rustiger delen van dit gebied waar je de pistes voor jou alleen hebt. Als je dit dan nog eens combineert met slapen in een berghut, dan is plezier pas echt gegarandeerd. Het leuke is dat de meeste pistes ook voor de mindere goden onder ons goed te doen zijn en daarnaast ook nog eens supergoed aangelegd worden. 
Een afzwaaier die je zeker moet doen, is deze naar de Marmolada-gletsjer. Via een lange lift kom je terecht op Punta Rocca op 3246 meter hoogte. Van hieruit kan je bij goed weer de Oostenrijkse Alpen zien liggen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit een deel van de frontlinie en werden er verschillende loopgraven en tunnels gegraven door Oostenrijkse en Italiaanse soldaten. Er is nog steeds een museum boven op de berg. Vanuit Punta Rocca vertrekt een lange rode piste naar Passo Fedaia waar je, als je wil, kan overnachten.

Ga zeker ook eens richting Edelweistall en Santa Croce in Alta Badia.

De Dolomieten zijn een absolute tip voor wintersporters die niet alleen kilometers willen malen maar ondertussen ook willen genieten van de natuur, van lekker eten en niet te vergeten de zon die meestal aanwezig is. Het gebied is door kunstmatige besneeuwing ook zeer sneeuwzeker te noemen. Een echte aanrader voor de meerwaardezoeker.