Dutch

Weerbericht: heerlijk wintersportweer, na het weekend opnieuw sneeuw

9de februari 2018 | Skiinfo

Weerbericht: heerlijk wintersportweer, na het weekend opnieuw sneeuw- ©Prato Nevoso Ski Facebook

Prato Nevoso

Copyright: Prato Nevoso Ski Facebook

Begin februari keerde de winter terug in de Alpen, koude polaire lucht en sneeuwval waren hun deel. In de eerste dagen van de maand sneeuwde het bijna overal en als gevolg van de lage temperaturen konden winterfans op veel plaatsen genieten van een vers laagje sneeuw. In Oostenrijk en Zwitserland waren er de eerste dagen van februari zware sneeuwbuien. Zoals aangekondigd was mevrouw Holle voornamelijk actief in de oostelijke Alpen, waar het  stevig sneeuwde in Karinthië, verder naar het zuiden in Italië, maar ook in Slowakije. In de laatste paar dagen was het meestal droog, slechts enkele centimeters verse sneeuw dwarrelden nog naar beneden. Wintersportfans kunnen echter genieten van veel zon en een geweldig winterweekend in de Alpenlanden. Woensdag en donderdag waren bewolkt met nog een beetje sneeuw

Waar het de afgelopen 24 uur nog sneeuwde, lees je hier.

Hoe het weer wordt in deze carnavalsweek, waar de sneeuw ligt en waar verse sneeuw zal vallen, ... alles in het Skiinfo Sneeuwrapport van 9 februari 2018.

Oostenrijk

De focus van mevrouw Holle en de bijbehorende sneeuwval in februari was deze keer niet gericht op de hooggelegen skigebieden in Vorarlberg, Salzburg en Tirol, maar vooral de oostelijke deelstaten van Oostenrijk. Op 1 en 2 februari sneeuwde het hevig in grote delen van Karinthië, zodat tot één meter verse sneeuw werd gemeld. Op woensdag 7 februari, na enkele droge dagen, concentreerde de sneeuwval zich terug in het centrum en het westen van het land: 20 centimeter verse sneeuw werd gemeld in het Alpbachtal, 15 centimeter in de Gasteinvallei en iets minder dan 10 centimeter in het Zillertal.

Het weer in Oostenrijk blijft de volgende dagen droog, maar wolken zijn spelbreker voor de zon. Vrijdag domineert de zon in de noordalpen, terwijl in Karinthië de bewolking vaak langer blijft hangen. Op zaterdag draait de wind noordwaarts, in de zuidelijke regio's blijft het zonnig, in het noorden is er een zwakke storing, die waarschijnlijk geen noemenswaardige sneeuwval zal brengen - helaas zorgt het ervoor dat het uitzicht op de zon op zaterdag grotendeels bewolkt is.

De momenteel grootste sneeuwhoogte in Oostenrijk wordt momenteel gemeld door de Kaunertaler gletsjer met een sneeuwdiepte van 560 centimeter, gevolgd door de Dachstein-gletsjer met 550 centimeter. Op de Arlberg, op de Stubai-gletsjer en op de Zugspitze vindt u sneeuwdiepten van ongeveer 4 meter. Kortom, de hellingen en sneeuwcondities tijdens de carnavalsvakantie zouden overal heel goed moeten zijn!

Alle sneeuwhoogtes in Oostenrijk: https://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van een aantal skigebieden in Oostenrijk:

Zwitserland

In Zwitserland was er woensdag lichte sneeuwval in het oosten van het land. In het Berner Oberland, Schwyz, Graubünden sneeuwde het tussen de 10 en 30 centimeter (Kandersteg). De laatste grote sneeuwval vond plaats op de eerste twee dagen van de maand, toen er verse sneeuw viel op de Alpenkam van de Valais tot de Mythen-regio.

In heel Zwitserland zijn perfecte wintersportomstandigheden te vinden. De Zwitserse skigebieden kunnen een van de beste winters van de afgelopen 15 jaar voorleggen, met enorme hoeveelheden sneeuw.

De hoogste sneeuwhoogte in Zwitserland wordt nog steeds gemeld door Engelberg Titlis, waar de sneeuwlaag met 590 centimeter richting een onwaarschijnlijke zes meter gaat. Daarachter bevinden zich de skiarena Andermatt-Sedrun (490 cm) en Laax (455 cm).

Alle sneeuwhoogtes in Zwitserland: https://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van een aantal skigebieden in Zwitserland:

Frankrijk

Na een lange drogere periode was het zondag opnieuw winter in de Franse Alpen en de Pyreneeën: in de Pyreneeën melden skigebieden zoals Porté Puymorens of Les Angles tot 80 centimeter verse sneeuw in slechts 24 uur! Meer dan een meter verse sneeuw viel in de bergen tussen Spanje en Frankrijk in de loop van februari - dus wie op zoek is naar poeder en geen schrik heeft van de lange rit: de auto in en richting Pyreneeën! Aanzienlijk minder verse sneeuw kregen de Franse noordalpen. In grote skigebieden bleef als Les Trois Vallées en Les Arcs bleef het zelfs volledig droog.

In totaal zijn bijna 200 skigebieden geopend in Frankrijk en de omstandigheden zijn zeer goed. Alle grote en populaire skicentra draaien op minsten 90% van hun capaciteit. De sneeuwdiepte-kampioen is momenteel La Rosière 1850 met 440 centimeter.

Alle sneeuwhoogtes in Frankrijk: https://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van skigebieden uit Frankrijk:

Italië

Eerder zeldzame foto's van enorme sneeuwbuien kregen we begin februari uit Toscane te zien. In Abetone viel meer dan een meter sneeuw, bij Passo delle Ridici viel 60 centimeter verse sneeuw. De sneeuwverslaggevers meldden ook veel sneeuw uit het noordoosten van het land. Ten noorden van Udine, aan de grens met Karinthië en Slowakije, kwam tot 60 centimeter verse sneeuw in twee dagen naar beneden. Op 5 en 6 februari sneeuwde het opnieuw in de Piemonte: Artesina, Limone Piemonte of het skigebied op Monte Pigna meldden binnen twee dagen tot 60 centimeter verse sneeuw.

Momenteel vinden we de grootste sneeuwdieptes in Italië in Piemonte en Valle d'Aosta. Cervinia-Breuil (395 cm) en San Domenico di Varzo (420 cm) zijn hier de koplopers.

Alle sneeuwhoogtes in Italië: https://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html 

 

Een overzicht van alle geopende skigebieden:

Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland 

Fotogalerij

Prato Nevoso - © Prato Nevoso Ski Facebook
Vallnord Arcalis - © Vallnord/Facebook
Jasna - © facebook Jasná | TMR
Davos Klosters

Alles weergeven

Vooruitzicht: rustig weekend, maandag verse sneeuw

Er beweegt momenteel niet al te veel in de algemene weersituatie boven Centraal-Europa. Een gure noord-noordoostelijke wind, koude wintertemperaturen, hoge wolken en slechts af en toe regen en/of sneeuw staat er op het programma voor de volgende dagen. Vandaag is het in de noordelijke Alpen zonnig, maar erg koud. De nulgradengrens ligt daarbij op ongeveer 500-600 meter. Op zaterdag komt een zwakke storing vanuit het noorden boven de Alpen, zodat het bergweer helaas minder mooi wordt en het uitzicht vaak diffuus blijft. Van grote neerslag is voorlopig geen sprake.
 
Op zondagmiddag volgt een ander front, dit keer met iets nattere lucht, vanuit het noordwesten. Aan de noordrand van de Alpen zou 's avonds en' s nachts tegen maandag nieuwe sneeuwval met ongeveer 20 tot 50 centimeter kunnen vallen! Tot deze storing de Alpen bereikt, kun je op zondag meestal genieten van een zeer mooie bergdag!

 

Sneeuwvoorspelling via Windy.com

 

 

Willingen (GER)

 

Achenkirch (AUT)

 

Engelberg (SUI)

 

  

Sfeerbeelden van de sociale netwerken

Stubai-gletsjer, 08 februari
 
 
 
 
De nieuwe Dorfbahn in Warth, 6 februari
 
 
 
Pitztal-gletsjer, 08 februari
 
 
 
Jungfrau Region, 8 februari
 
 

 

 
 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!