Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.Privacybeleid
Ok

Weerfenomeen: retour d'est

11de januari 2018 | Skiinfo

Weerfenomeen: retour d'est- ©Prali Ski Area FB

Prali

Copyright: Prali Ski Area FB

De nieuwspagina's stonden er bol van de afgelopen dagen: een retour d'est zorgde op korte tijd voor immense hoeveelheden sneeuw. Onze powder alerts draaiden op vollen toeren. Skigebieden en zelfs dorpen werden afgesloten wegens teveel sneeuw. Maar wat is nu die befaamde retour d'est die voor zowel enorm veel poederpret als ellende zorgt.

Voor zij die de taal van Voltaire een beetje machtig zijn, betekent 'retour d'est' eigenlijk net zoveel als een 'terugkeer uit het oosten'. Het is een fenomeen dat zich voordoet in de Franse zuidelijke Alpen en het noordwesten van Italië en voor extreem hevige sneeuwval zorgt. Het ontstaat wanneer een lagedrukgebied vanuit het westen over Frankrijk naar het oosten trekt. Dat zijn vaak voorkomende lagedrukgebieden vanuit de Atlantische Oceaan. Door een snelgroeiend lagedrukgebied ter hoogte van de Genua-vlakte wordt dat eerste lagedrukgebied als het ware terug gedwongen (retour). De koude in de bovenlucht komt in botsing met de warmere lucht uit de Middellandse zee. Deze vochtige lucht die vanaf de Po-vlakte komt, wordt door de opbouw vanuit die Po-vlakte (waar de Alpen als het ware plots opdoemen) gedwongen snel te stijgen. Stijgen doet het door gewicht en dus neerslag te verliezen. 

Fotogalerij

Alles weergeven

Prali - © Prali Ski Area FB
Sestrière - © Villaggio Olimpico di Sestriere (To) Facebook
Sestrière - © Ph. Lisetti G.
Sestrière - © Ph. Lisetti G.

Een retour d'est is moeilijk voorspelbaar en kan voor grote verschillen in sneeuwval zorgen. Soms valt er in het ene deel van een skigebied meters sneeuw terwijl het een paar kilometer verder gewoon droog blijft. Twee meter sneeuw op een dag tijd is geen uitzondering tijdens een retour d'est. Dergelijke hoeveelheden gebeuren nooit bij andere weersfenomenen of in andere delen van de Alpen. Een retour d'est blijft een uitzonderlijk fenomeen.

Het zwaartepunt van een retour d'est situeert zicht grofweg van Aosta tot Piemonte, waar met name die laatste vaak erg veel sneeuw te verwerken krijgt. Een geheimtip voor de poederhonden na een retour d'est zijn de dorpjes in de Franse Queyras. Hou er echter rekening mee dat dergelijke hoeveelheden sneeuw ook de nodige gevaren en problemen met zich meebrengen.

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!