Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.Privacybeleid
Ok

Weerbericht: groot lawinegevaar na storm.

5de januari 2018 | Skiinfo

Weerbericht: groot lawinegevaar na storm.- ©Facebook Val Thorens

Val Thorens

Copyright: Facebook Val Thorens

Dat de situatie in de Alpen momenteel op zijn zachtst gezegd explosief is, zal niemand verbazen. Tijdens de storm van de afgelopen dagen - waarbij windsnelheden tot meer dan 200 km/u werden opgemeten - viel er enorm veel sneeuw. Liften werden gesloten, in sommige skigebieden werd mensen aangeraden hun woning of hotel niet te verlaten. Beelden van bomen op pistes en op liften, lawines en zetelliften die als gek rondzwaaiden gingen viraal op social media.

Het lawinegevaar staat momenteel in grote delen van de Alpen op vijf op een schaal van vijf. Dat gebeurt zelden en al helemaal voor bijna de hele Alpen. 

Waar het de afgelopen 24 uur nog sneeuwde, lees je hier.

Hoe het weer wordt en waar de sneeuw ligt en waar verse sneeu zal vallen, alles in het eerste Skiinfo Sneeuwrapport van 2018.

Oostenrijk

Aan sneeuw geen gebrek, helaas bleef de sneeuw maar moeilijk bereikbaar. In Kitzbühel en in Gaschurn moesten mensen uit de stilhangende liften geëvacueerd worden. 

Op het eind van de dag sneeuwde het opnieuw in grote delen van Vorarlberg en Tirol. Donderdagochten meldde de Arlberg 60 centimeter verse sneeuw, Serfaus-Fiss-Ladis veertig centimer en Sölden dertig centimeter.

Meer dan tweehonderd skigebieden in Oostenrijk zouden momenteel geopend moeten zijn, maar door de storm en de hoeveelheden sneeuw is het nog even afwachten welke liften en pistes daadwerkelijk geopend kunnen worden. De officieel grootste sneeuwhoogte in Oostenrijk krijg je nog steeds met 410 centimeter op de Dachstein-gletjser en Kitzsteinhorn met 335 centimeter. 

Alle sneeuwhoogtes in Oostenrijk: https://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van een aantal skigebieden in Oostenrijk:

Zwitserland

Sinds midden december heeft het flink gesneeuwde in Zwitserland. Het mag dan ook niet helemaal verwonderlijk heten dat er sneeuwhoogtes tot 480 centimeter gemeten worden. Engelberg is de absolute koploper.

De storm bracht woensdag erg veel sneeuw naar Zwitserland. Wallis/Valais kreeg tot een meter verse sneeuw. In Zermatt viel nog eens vijftig centimeter sneeuw, Scuol 45 centimeter en Laax veertig centimeter. Donderdag bleven veel skigebieden in Zwitserland door de storm en het lawinegevaar gesloten. De meeste pistekilometers vind je momenteel met 550 kilometer in Les Portes du Soleil.

Alle sneeuwhoogtes in Zwitserland: https://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van een aantal skigebieden in Zwitserland:

Frankrijk

Sneeuw tot diep in de dalen in Frankrijk. Daken van huizen zijn bedekt met enorme pakken sneeuw, de sneeuwhoogte in veel gebieden reikt boven de drie meter. Woensdag viel in grote delen van Frankrijk meer dan een halve meter sneeuw. In Val Thorens werd opgeroepen de woonst niet te verlaten, voor toeristen die geen hotelboeking meer hadden werd een noodcentrip opgericht, pistebullys reden door de straten. Het lawinegevaar staat extreem hoog, vaak vier of vijf op een schaal van vijf.

Alle sneeuwhoogtes in Frankrijk: https://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Actuele gegevens van skigebieden uit Frankrijk:

Italië

Idem dito, al waren de hoeveelheden sneeuw een beetje minder omvangrijk dan in de andere Alpenlanden. Kronplatz meldde 25 centimeter, Livigno 20 centimeter. De dikste pakken sneeuw vind je in de Abruzzen (meer dan vier meter), in Friaul (tot drie meter), Trentino (250 centimeter) en het Aostadal (210 centimeter)

Alle sneeuwhoogtes in Italië: https://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html 

Een overzicht van alle geopende skigebieden:

Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland 

Fotogalerij

Alles weergeven

Val Thorens - © Facebook Val Thorens
Zermatt
Monterosa - © Monterosa facebook
Tignesa - © Tignes facebook

Vooruitzicht: erg wisselvallig einde van het jaar

De storm is gaan liggen, de wind gaat terug richting meer aanvaardbare snelheden. Maar, ... het is ondertussen erg zacht geworden in de Alpen, met een sneeuwgrens die boven de tweeduizend meter komt. Dat betekent dat het regent in de lagergeleden delen. Gisteren werd er in de Westelijke Alpen nog eens twintig tot vijftig centimeter sneeuw verwacht, Vorarlberg en Tirol rekenden nog eens af met  veertig centimeter.

Vandaag is het relatief rustig. In de Noordelijke Alpen volgt er dit weekend geen neerslag en wordt het zelfs behoorlijk warm. Zaterdag stroomt er vochtige lucht de Zuidelijke Alpen binnen en daar wordt opnieuw sterke sneeuwval verwacht. Pas vanaf midden volgende week lijkt het erop dat het weer normaliseert en dat het opnieuw kouder wordt. Tot dan blijft het met name in de Noordelijke Alpen te warm.

 

 Sneeuwvoorspelling via Windy.com

  

10-daags meteogramm (GFS-weermodel)

 

Oberstdorf

Zell am See

Zermatt

 

Hier findet ihr die 3-Tages-Schneevorhersage für Europa.

 

Beelden uit de sociale netwerken

Arosa, 04.01.

Elsingen-Frutigen

 

Val Thorens, 04.01.

 

Sölden, 04.01.

 

Serfaus Fiss Ladis, 04.01.

 

Livigno, 3.1.

 

Hauser Kaibling, 3.1.

 

Gasteiner Bergbahnen, 03.01.

 

Oberstdorf, 3.1.

 


 
 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!