Dutch

Langlaufen in de Chiemgau: een paradijselijk gebied voor beginnende en recreatieve langlaufers

20ste november 2017 | Clemens Oelmann

Nieuws regio's: Beieren

Skigebieden in dit artikel: Kampenwand

Langlaufparadijs 'Klein Canada', Chiemgau

Langlaufparadijs 'Klein Canada', Chiemgau

Copyright: Chiemgau Tourismus

Bevroren meren, machtige bergen en mysterieuze bossen: het langlauf-paradijs Chiemgau met het fascinerende Drie-merengebied tussen Ruhpolding en Reit im Winkl is dè ideale plek voor alle langlaufliefhebbers. Of voor iedereen die dat wil worden. Met name beginners raken niet uitgepraat over het langlaufavontuur in 'Klein Canada'. En daarvoor zijn (minstens) vier hele goede redenen, want het gebied rond Ruhpolding, Inzell en Reit is bijzonder geschikt voor beginnende en recreatieve langlaufers.

 

 

1. Een perfect geschikt landschap

Het zacht glooiende landschap tussen de Chiemsee en de Chiemgause Alpen heeft veel vlakke loipes. Het is daardoor voor beginners ideaal voor een avontuurlijke langlaufvakantie. De vlakke streek aan de noordkant van het natuurgebied is bijzonder geschikt voor langlaufers die het graag wat rustig aan doen. Aan de zuidkant daarentegen zijn ook heuvels die voor ervaren langlaufers voldoende uitdaging bieden. Het hoogtepunt in het landschap van het langlaufparadijs Chiemgau is het schilderachtige Drie-merengebied tussen Ruhpolding en Reit im Winkl, lokaal ook wel bekend als ‘Klein Canada’.

En inderdaad, het mooie landschap rond de Lödensee, Mittersee en Weitsee herinnert door ongebruikelijke flora en fauna sterk aan het grote zusje in Noord-Amerika. Het is dan ook volledig terecht dat het gebied bekend staat als één van de mooiste merengebieden in de oostelijke Alpen. 's Zomers groeien er zeldzame planten langs de oevers. In de koude wintermaanden komen bezoekers van heinde en verre om de -deels bevroren- kristalheldere meren te bekijken. Kortom: er is geen mooiere plek om te langlaufen dan rond deze juwelen van de Chiemgau!

2. Uitgebreid loipenetwerk

Dankzij de ligging tussen 500 en 1300 meter hoogte is de regio tussen december en maart bijzonder sneeuwzeker. Niet voor niets is dit de thuisbasis van meerdere supersterren bij het biathlon en langlauf. Zo komen Andi Birnbacher, Evi Sachenbacher-Stehle en Tobi Angerer hier vandaan. Het totale netwerk omvat 775 kilometer loipes van verschillende moeilijkheidsgraden. Daarvan zijn 285 kilometer gemakkelijk te volgen. Geen wonder dus dat beginnende en recreatieve langlaufers zich hier helemaal prettig voelen. De volgende loipes in de Chiemgau zijn, vanwege de korte afstanden en weinig klimwerk, bijzonder geschikt voor beginners:

  • Bergen: Fürbergloipe (5 km)
  • Inzell: Dorfloipe (1,4 km)
  • Reit im Winkl: Sonnenloipe (4 km)
  • Ruhpolding: Grashof-Loipe (9,2 km)
  • Schleching: Baumgartn - Raiten (3,6 km)

Fotogalerij

Langlaufparadijs 'Klein Canada', Chiemgau - © Chiemgau Tourismus
Langlaufparadijs 'Klein Canada', Chiemgau - © Chiemgau Tourismus
Langlaufparadijs 'Klein Canada', Chiemgau - © Chiemgau Tourismus
Langlaufparadijs 'Klein Canada', Chiemgau - © Chiemgau Tourismus

Alles weergeven

3. Sportieve mogelijkheden van vroeg tot laat

Een echt hoogtepunt voor langlaufers - zowel skating als klassiek - is de gemakkelijke, maar wel iets langere Drie-meren loipe. Op deze twaalf kilometer lange route met maar weinig hoogteverschil staat genieten centraal. Terwijl in de verte de besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende rotsformaties in de zon schitteren, kunnen de langlaufers - van beginner tot professional - genieten van de aangename rust en het prachtige landschap. Zo blijft de alledaagse sleur ver weg.

Een heel bijzondere ervaring beleeft u tijdens sommige nachten In Reit im Winkl, Bergen, Inzell, Ruhpolding en Schleching. Dan kan namelijk over verlichte nachtloipes worden gelanglauft. Dat geeft een unieke, mysterieuze sfeer en zorgt voor nog meer langlaufplezier. Andere populaire langlaufloipes in de Chiemgau zijn twee hoogteloipes: de Panoramaloipe op de Hemmersuppenalm en de bekendste klassieker, de Grenzlandloipe op de Winklmoosalm.

4. Perfecte voorzieningen

Hoe beter de uitrusting bij de sporter past, des te beter gaat het langlaufen. Daarom vindt u in de Chiemgau talrijke sportwinkels die bij het samenstellen van een perfecte uitrusting kunnen helpen. 

Om echt optimaal van langlaufen te kunnen genieten, is behalve de uitrusting ook de juiste techniek essentieel. En waar zou u dat beter kunnen leren dan in Ruhpolding, de hoofdstad van de biathlon? Overigens zijn ook de skischool Inzell, de ski- en snowboardschool Hausberg en de langlaufschool Reit im Winkl - Sport Dorner echte toppers voor recreatieve langlaufers. Voor beginners is, met uitzondering van actieve schaatsers en inline-skaters, het in eerste instantie aanleren van de klassieke stijl aan te raden.

In het natuurgebied ‘Oostelijke Chiemgause Alpen’ vinden langlaufers een enorme verscheidenheid aan loipes. Met veel eenvoudige loipes langs bijzondere landschappen is het gebied bijzonder geschikt voor beginnende en ervaren langlaufers. ‘Klein Canada’ is voor iedereen - langlaufer of niet - een fantastische bestemming. 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!