Dutch
Treinstel uit de Belle Epoque, het panorama krijg je er geheel gratis bij.

Treinstel uit de Belle Epoque, het panorama krijg je er geheel gratis bij.

Een groene ecologische gedachte, de nood aan rust op vakantie en veiligheid voor kinderen, maakt dat steeds meer skigebieden de auto weren. Skiinfo ging langs in autovrije skigebieden.

Er is een steeds groter ecologisch bewustzijn rond de gevolgen van het gebruik van auto’s in wintersportgebieden. De klimaatverandering wordt winter na winter pijnlijk geïllustreerd en de bewustwording dat wintersporters daar zelf misschien een steentje toe bijdragen, wordt steeds aanzienlijker. Dat leidt tot almaar meer skigebieden waar de auto geweerd of slechts mondjesmaat gedoogd wordt. Uit een studie van de vereniging van de voornaamste skigebieden in Frankrijk blijkt dat in tien van de grootste skigebieden ongeveer 57% van de uitstoot afkomstig is van auto’s. 

Maar niet enkel in Frankrijk leeft deze idee. In het Zwitserse Zermatt is alles reeds jarenlang geheel elektrisch. Busjes van de hotels of elektrische taxi’s kleuren daar het straatbeeld. Zermatt bewijst dat een vervuilingsvrij skigebied, door consequent voor elektrisch vervoer te kiezen, geen utopie is. Sterker zelfs, twee jaar geleden was er door de groei van Zermatt de vrees dat ook de elektrische wagens voor teveel hinder zouden zorgen. Aanpassingen werden doorgevoerd en voortaan wandel je weer heerlijk rustig door de nauwe kasseistraatjes van Zermatt. Of laat je je voeren door paard en kar. Het beeld van de Matterhorn is er alleen maar mooier door geworden.

Enkel elektrisch in Zermatt, de Matterhorn vaart er wel bij.  - © Zermatt Tourist Office

Enkel elektrisch in Zermatt, de Matterhorn vaart er wel bij.

Copyright: Zermatt Tourist Office

Andere Zwitserse autovrije skigebieden zijn Bettmeralp, Braunwald, Mürren, Riederalp, Rigi, Sass Fee, Stoos en Wengen. In Wengen is het de trein die voor het vervoer zorgt. Het indrukwekkende panorama vanachter het treinraampje krijg je er geheel gratis bij.

In Wengen ligt een van de oudste spoorwegen van Europa.  - © Wenger-Lauberhorn

In Wengen ligt een van de oudste spoorwegen van Europa.

Copyright: Wenger-Lauberhorn

In Italië, in de Aosta-vallei, kom je in Chamois enkel met de kabelbaan. Courmayeur heeft een prachtig, autovrij centrum waar het heerlijk flaneren is. In het Oostenrijkse Serfaus neem je de metro om je doorheen het dorp te verplaatsen. De kleinste metro ter wereld werd hier in 1985 gebouwd, is 1280 meter lang en vervoert tot 1500 passagiers per uur. Hiermee is de toegang via Serfaus naar het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis helemaal autovrij.

La Plagne  - © Elina Sirparanta

La Plagne

Copyright: Elina Sirparanta

In Frankrijk moet je naar Avoriaz voor een autovrij skigebied. Avoriaz werd in de jaren zestig door architect Jacques Labro, helemaal gebouwd met de idee van elektrisch verwarmen. Daar horen milieuvervuilende auto’s niet in thuis. Slechts één skigebied dat helemaal autovrij is op ruim tweehonderd Franse skigebieden is niet veel, maar Flaine, Les Arcs, La Plagne, Valmorel, Valmeinier, Plagne Soleil, Belleplagne, La Norma en Ax Bonascre zijn gedeeltelijk autovrij of sterk autoluw. Het hangt er maar van af wat je begrijpt onder autovrij. Vele Franse skigebieden scheiden auto’s van skiërs. Wanneer je van uit je hotel rechtstreeks de skipiste op kan, zijn er niet veel auto’s om je zorgen over te maken. In Flaine krijg je bijvoorbeeld slechts anderhalf uur om je auto te lossen en laden in de buurt van je accommodatie. Daarna wordt hij opnieuw op een van de parkings geplaatst. Helemaal autovrij is dat natuurlijk niet, maar het komt aardig in de buurt. 

Met paard en kar-taxi door Avoriaz.  - © John Williams

Met paard en kar-taxi door Avoriaz.

Copyright: John Williams

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen ‘autovrij’ en ‘geen auto nodig’. ‘Je hebt geen auto nodig’ is immers niet hetzelfde als ‘je mag je auto niet gebruiken’. De ecologische idee en de veiligheid worden steeds belangrijker en skigebieden zullen steeds meer auto’s gaan mijden. Het aandeel autovrije skigebieden zal de volgende jaren alleen maar toenemen. Een tendens die wij uiteraard erg toejuichen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!