De droom van elke sportieve en gemotiveerde skiër of snowboarder: de perfecte skidag op de meest aanlokkelijke pistes van een skigebied. Plan je het een beetje goed, dan rij je de hele dag andere pistes. Met name de grote skigebieden vullen die wensen van hun meest sportieve gasten netjes in. Speciale skiroutes worden steeds populairder. Wij presenteren u hier de twee grote klassiekers en twee nieuwe die zeker de ontdekking waard zijn. 

Zuid-Tirol: Sella Ronda 
De toer rond het Sella-massief is meer dan waarschijnlijk de meest gekende skitoer. En lijken de rotswanden van de Dolomieten steil en majestueus, dan hoef je toch geen schrik te hebben, de pistes zijn allen goed te doen en worden nergens te steil. De 26 kilometer lange Selle Ronda is zelfs geschikt voor gemiddelde skiërs op voorwaarde dat zij over een goede conditie beschikken. Alle afdalingen, liften en pauzes samen mag je toch op een goede zes uur wintersportplezier rekenen, zonder dat je twee keer dezelfde piste aandoet! Vier Dolomietenpassen - Campolongo, Pordoi pas, Passo Sella en Passo Gardena - en vijf plaatsen - Arabba, Canazei, Selva, Corvara en Colfosco in Alta Badia - worden op een dag aangedaan.

Wil je het graag nog sportiever, dan kun je een aantal keer een extra omweg inlassen. Denk daarbij aan reuzenslalom Gran Risa-piste in La Villa of de Saslong-piste in Santa Cristina. Wil je nog meer? Dan kan je de ongeveer dertig kilometer lange 'Grande Guerra' skiën. Deze grenst direcht aan de Sella Ronda en loopt langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. Reken op zeven tot acht uur op latten of snowboard. Dat betekent dat je best vroeg in de ochtend vertrekt om voor het sluiten van de liften rond te zijn. Een van de meest spectaculaire afdalingen is zondermeer de afdaling die van de top van Lagazuoi afdaalt naar Armentarola in Alta Badia, de langste piste in de Dolomieten.

Info: www.valgardena.it en www.altabadia.org

 

Ischgl-Samnaun: Smuggler’s Runs/Schmugglerrunde 

Met deze runs, van Ischgl naar het belastingvrije Samnaun (Zwitserland), herleven wintersporters de smokkelgeschiedenis die de Ischgl-Samnaun regio rijk is. Net zoals veel grensgebieden, was het Paznauntal vroeger populair voor het smokkelen van handelswaar. Met de nieuwe skitrajecten worden de smokkelaarsroutes in ere hersteld.

De skiroutes - goud, zilver en brons - zijn ingedeeld naar afstand en skiniveauDe ‘Smuggler's Run Gold’ is de langste en meest uitdagende parcours van de wereld en brengt sportievelingen van de Oostenrijkse kant van de grens rechtstreeks naar het Zwitserse belastingvrije dorp Samnaun. Tijdens deze skitour van vier uur, met een totale lengte van 59 km inclusief liften, passeer je de mooiste uitzichtpunten Palinkopf (2864 m), Piz Val Gronda (2812 m) en Muller (2509 m). De zilveren smokkelaarsroute leid je over de zwarte en rode pistes van de Silvretta Arena. De bronzen Smuggler’s run is de kortste route van de drie en ideaal voor skiërs en snowboarders die liever een makkelijke afdaling maken. De gouden Smuggler’s Run is met 59 km de langste route ter wereld en samen met de zilveren route uitdagend voor gevorderde wintersporters. De bronzen route is ideaal voor beginners.

Info: www.ischgl.com en www.schmugglerrunde.com 

Arlberg: Run of Fame 

Een première voor winterseizoen 2016/2017 vind je in Arlberg waar twee van 's werelds beroemdste skigebieden de handen in elkaar slaan. Sankt Anton, Zürs en Warht Schröcken zijn voortaan per ski of snowboard bereikbaar dankzij een reeks nieuwe liften. Met 87 liften en een totaal van 305 kilometer pistes ontstond zo het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. En daar hoort ook een hele nieuwe skiroute bij. De 'Run of Fame' tekent voor 65 kilometer pistes en is goed voor 18000 hoogtemeters, gaande van het meest zuidelijke punt in Sankt Anton (Rendl) naar het meest noordelijke in Warth. Het nieuwe Arlberg-kruispunt is het dalstation van Alpe Rauz, waar de Flexen en Albonabahn-stoeltjeslift Open II de samenkomen. Starten op de Run of Fame is overal mogelijk, dankzij de speciale informatiepunten verschillende wegwijzers. De "Run of Fame" eert grote Arlberg ski-legendes zoals Hannes Schneider, Karl Schranz en Mario Matt.

Info: www.skiarlberg.at en www.stantonamarlberg.com

 

Obertauern: Tauernrunde 

Niet enkel het nachtleven, dat reeds vijftig jaar geleden The Beatles wisten te waarderen, maar ook de vele sportieve ski- en snowboardmogelijkheden maken van deze erg sneeuwzekere streek in Oostenrijk meer dan de moeite waard. Zesentwintig skiliften hebben geleid tot een verschillende mogelijke skiroutes. Twee daarvan zijn perfect bewegwijzerd. Rode borden tonen de weg in wijzerzin, groene borden doen dat in tegenwijzerzin. Beide zijn ongeveer twaalf kilometer lang en lopen door het gehele skigebied zonder dat je ergens twee keer dezelfde piste aandoet. 

Goed om weten: de meeste pistes zijn door de beperkte hoogteverschillen meestal vrij kort en niet bijzonder moeilijk. De gevorderde skiër of snowboarder slaagt er ongetwijfeld zelfs in de route twee keer per dag te rijden. Wil je nog meer? Check dan de "Gamsleiten 2" net onder de Gamsleitenspitze eens. Dat is een van de steilste pistes in de Alpen.

Info: www.obertauern.com en www.ski-obertauern.at/obertauerntauernrunde