Dutch

Wintersport in de vallei van Aosta: genieten in openlucht

Pila

Pila

Copyright: Pila.it

De vallei van Aosta ligt nagenoeg volledig ingesloten tussen schitterende bergketens die op hun beurt veertien aansluitende valleien vormen. Vier enorme Alpentoppen zuigen natuurlijk de aandacht van de bergliefhebbers op: de Mont Blanc (4810 m), de uit graniet gehouwen reus met zijn eeuwige ijs, en verder de opvallende en spectaculaire piramide van de Matterhorn (4478 m), de indrukwekkende welvingen van de Monte Rosa (met 4634 m de tweede Alpentop) en tot slot de Gran Paradiso (4061 m), de enige 4000-plusser die volledig in Italië ligt. Bij de vallei van Aosta denken we natuurlijk ook aan de Romeinse sporen in de stad Aosta, de vele kastelen, de befaamde gastronomie en de wijnen. Wintersportliefhebbers hebben echter vooral een boontje voor Valle d'Aosta wegens de diversiteit van het aanbod van zijn skistations. Dit skigebied kiest voor een tariefbeleid dat resoluut mikt op de opleiding van de volgende generaties skiërs: kinderen tot acht jaar skiën gratis wanneer ze vergezeld worden door een volwassen skiër met een gewone skipas. 

 
Verboden voor auto's

In Pila wacht de natuur op je. Je bent er weg van alle verkeer: auto's zijn er verboden! Hoe geraak je er dan? Met de kabelbaan bijvoorbeeld! Ze verbindt Aosta –hoofdstad van de vallei met een schitterend shoppingaanbod – in achttien minuten met Pila. Daar heb je enkel nog je voeten, je ski's en de skiliften nodig. Pila zet alles in op kwaliteit voor de tijd die gasten aan hun wintervakantie besteden: een onderdompeling in de natuur om eens op een andere manier te leven. Het skigebied van Pila strekt zich uit op een hoogte tussen 1800 en 2700 m en biedt buitengewone panorama's op de Alpentoppen van 4000 m in het westen. Het aanbod is compleet en op drie elementen gericht: snowboard, ski en kinderpret.
Wie Pila zegt, denkt tegelijk ook aan de skistations van Crévacol en Cogne. En Crévacol, dat betekent zonnige valleien met panoramische terrassen: de max voor de liefhebbers van lekker relaxen in zon, natuur en rust. Skiërs met minder of meer ervaring vinden er hun gading en geraken elkaar nooit kwijt: alle pistes komen uiteindelijk op één punt samen.
Cogne ligt aan de voet van de Gran Paradiso en kent het echte alpiene klimaat. In Cogne staan respect voor milieu, duurzaamheid en klimaat centraal. 

Idee nodig? Kinderen tot 6 jaar lunchen gratis in restaurants La Baraka, La Châtelaine en l'Hermitage wanneer ze vergezeld worden door een betalende volwassene.

Monterosa Ski

Monterosa Ski

Copyright: http://www.whitehearts.de/

Een juweeltje in de Alpen

Courmayeur ligt zowat centraal tussen Frankrijk, Italië en Zwitserland en heeft naast een ronduit grandioos skigebied, een adembenemend uitzicht op de keten van de Mont Blanc te bieden,. Hier stond de wieg van het alpinisme, maar Courmayeur wordt ook geroemd om zijn freeride. De stad heeft mettertijd haar alpiene identiteit verankerd met de glamour en luxe van het internationale toerisme. Het romantische Courmayeur garandeert een unieke verblijfservaring en ademt de Italiaanse levenskunst uit. Het grote en diverse aanbod aan verblijfsaccommodaties omvat zowel luxehotels met vier of vijf sterren als toegankelijk hotelletjes met drie sterren of comfortabele appartementen. De pisterestaurants zijn bovendien ook 's avonds geopend. Ideaal om aan het eind van de dag af te spreken met familie of vrienden en alvast de activiteiten van de dag nadien te plannen: dat wordt kiezen uit een rijk aanbod van snowboard, langlauf, freeride, alpinisme, skitochten, sneeuwschoenen, ijsklimmen, snowpark, …

Wist je overigens dat Courmayeur het enige station onder de Mont Blanc is dat heli-ski aanbiedt?

Courmayeur  - © facebook Courmayeur Mont Blanc

Courmayeur

Copyright: facebook Courmayeur Mont Blanc
 
Het achtste wereldwonder

Een regelrecht en extreem huzarenstukje in de bouwkunst is  de SkyWay Monte Bianco. Die neemt je mee voor een adembenemende reis tussen de eeuwige gletsjers van de Mont Blanc. Dankzij de draaiende cabines en de 3 zeer moderne stations met restaurants, bars en allerlei animatie vormt deze kabelbaan tot een hoogte van 3462 meter op Pointe Helbronner (in amper 18 minuten) een onvergetelijk moment tijdens je verblijf! Om niets te missen van het grandioze panorama draaien de cirkelvormige en doorzichtige cabines automatisch rond hun as, zodat je een fantastisch spectaculair uitzicht over 360° krijgt: dwars door het mooiste wat de natuur te bieden heeft. Het sprookje blijft duren nadat je de top bereikt hebt, met het cirkelvormige panoramisch terras en een uniek observatiepunt voor zowel de Mont Blanc, de Monterosa, de Matterhorn, Gran Paradiso als de Grand Combin, en ook nog een expositieruimte voor kristal.

Courmayeur  - © Courmayeur Mont Blanc (Facebook)

Courmayeur

Copyright: Courmayeur Mont Blanc (Facebook)

Genieten op de Monte Rosa!

Champoluc-Frachey, Gressoney-La-Trinité, Antagnod, Brusson, Champorcher, Gressoney-Saint-Jean: komende winter zijn de pistes van Monterosa Ski helemaal opgeknapt en nog wat uitgebreid tot ongeveer 200 km in totaal! Een van de mooiste is onbetwistbaar de Leonardo David Special in Gressoney-Saint-Jean. Typisch zijn de ritmeveranderingen met enkele forse hellingen. Kers op de taart is de verlichting, want een afdaling bij kunstlicht heeft wel degelijk iets speciaals: een prachtige belevenis! Wie warmte verkiest boven sneeuwpret, kan terecht in het Centre de Détente in Champoluc, met zwembaden, relaxruimte, gym, behandelingen en massages, en dat allemaal met een buitengewoon uitzicht op het massief van de Monte Rosa. 
 
Idee nodig? Reserveer een verblijf in de Vallée d'Ayas of de Vallée de Gressoney, van 10 tot 25 december 2016, van 7 tot 29 januari of van 25 maart tot 18 april 2017: de skipas krijg je gratis!
 
Monterosa  - © ATI Monterosa

Monterosa

Copyright: ATI Monterosa
 
Wind in de zeilen voor de fans van snowkite

Het internationale domein van La Thuile ligt in een grote kom vlak onder de Col du Petit-Saint-Bernard en heeft het hele seizoen lang uitzonderlijke sneeuw te bieden. De 160 km pistes zijn geschikt voor alle niveaus en alle sneeuwsport. De meest ervaren skiërs kunnen een uitdaging aangaan op de fameuze Franco Berthod, een piste waarvan de hellingsgraad plaatselijk oploopt tot 73%! La Thuile is niet alleen een paradijs voor liefhebbers van ski, snowboard of freeride, maar ook voor wie snakt naar de vrijheid van  grote open vlaktes, zoals de snowkiters: afspraak met de wind op de Col du Petit-Saint-Bernard!
Dankzij een internationale verbinding – zonder uit je ski's te moeten klikken – zijn het Franse skistation La Rosière en het Italiaanse skistation La Thuile met elkaar verbonden via de Espace San Bernardo. Met één skipas kun je, op een hoogte van 2615 meter, skiën op beide flanken van de Alpen, tot de zetellift Belvedere,. Vanuit Entrèves bereik je dit domein ofwel met de kabelbaan DMC of met de zetellift Bosco Express.
 
Daar waar het skiseizoen (bijna) nooit eindigt

Elke skiër droomt ervan om in de herfst te beginnen skiën en pas laat in de lente weer te stoppen! Breuil-Cervinia Valtournenche is de ideale plek voor deze liefhebbers van ski, snowboard en vooral freeride met zijn verticale hellingen vanaf 4000 meter. Wat ook een ommetje waard is, is een ski-safari: een tocht met 12.500 m hoogtemeters, zonder één keer uit je ski's te klikken. De diehards van de ski's trekken van Breuil-Cervinia naar Valtournenche en zelfs tot Zermatt in Zwitserland, over een eindeloos circuit van afdalingen, zonder ook maar één keer dezelfde afdaling of dezelfde skilift te nemen… De dappersten, ten minste wie bereid is om lang voor het ochtendkrieken uit zijn bed te komen, kunnen ook genieten van een zonsopgang op de pistes, nog voor de liften opengaan voor het publiek.

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!