Lage temperaturen boven Midden-Europa zorgden deze week voor een echt wintersgevoel. Doe daar met name in de westelijke en zuidelijke Alpen nog verse sneeuw bovenop en het feest was compleet. En het helemaal mooi te maken, liet ook de zon zich regelmatig van haar beste kant zien. Goede sneeuwcondities betekenden een heerlijke drukte voor de skigebieden. Freeriders moeten echter op hun hoede blijven, het lawinegevaar is nog steeds drie op een schaal van vijf.

De winter is nog lang niet voorbij. Dit weekend laat aanvankelijk een warmtefront van zich horen, maar volgende week zetten nieuwe kou- en sneeuwfronten koers richting Alpen. Alle informatie over de huidige situatie in de skigebieden en de weersverwachting lees je in het huidige Skiinfo-bericht van 18 februari 2016.

Oostenrijk

Oostenrijk genoot van verse sneeuw de afgelopen dagen. Met name in het zuidelijke deel van Oostenrijk rapporteerden de skigebieden tot veertig centimeter poeder. Koploper op gebied van verse sneeuw vorige de afgelopen dagen was Nassfeld in Karinthië waar in totaal zestig centimeter (waarvan 40 op 17/2) viel. Maar ook in Katschberg, Obertauern, Warth-Schröcken of de Kitzsteinhorn waren de wintersporters blij met veel verse sneeuw. Op de Kitzsteinhorn ligt de sneeuw nu 110 centimeter hoog en is er momenteel 28 kilometer pistes geopend.

Koploper in Oostenrijk is Tiroler Zugspitz met 295 centimeter. In zeven skigebieden zijn daar 48 van de 49 liften in de beste omstandigheden geopend. Ook in Sölden, waar een sneeuwlaag van 259 centimeter wordt gemeld - zijn bijna alle 33 liften en 142 kilometer pistes geopend. Meer dan dertig centimeter verse sneeuw rapporteert Kleinwalsertal waar bijvoorbeeld in Ifen uitstekende ski-omstandigheden te vinden zijn.

Alle sneeuwhoogtes in Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Alle geopende skigebieden in Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/skigebieden.html

Frankrijk

In de Franse skigebieden zijn het momenteel ongelooflijk goede ski-omstandigheden. Zon en sneeuw wisselden elkaar af de afgelopen dagen. Frankrijk is momenteel de marktleider op gebied van sneeuwval in Europa! In de skigebieden  Puyvalador en Formiguères in de Pyreneeën werd meer dan een meter verse sneeuw gerapporteerd. Ook in Avoriaz, het sneeuwgat langs de Zwitserse grens kwam tevens meer dan een meter verse sneeuw naar beneden. Koploper is met 310 centimeter La Rosière met 310 cm, gevolgd door Les Arcs, Alpe d'Huez en Peisey Vallandry elk met 300 centimeter. Dankzij de goede sneeuwcondities draaien alle skigebieden in Frankrijk op volle kracht. Skiën tot Pasen en zelfs lang daarna zou geen probleem mogen zijn.

Alle sneeuwhoogtes in Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Alle geopende skigebieden in Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/skigebieden.html

Italië

In het noorden van Italië, Zuid-Tirol, heeft het de laatste dagen erg krachtig gesneeuwd. Hochpustertal meldt reeds twee dagen na elkaar ruim dertig centimeter verse sneeuw. In Val d'Aosta raasde de nacht van 12 op 13 februari een echte sneeuwstorm met tot negentig centimeter sneeuw op sommige plaatsen. In Trentino, werd op Passo Brocon-Marande vijftig centimeter nieuwe sneeuw gemeten. Algemeen gesteld is de situatie in de Italiaanse skigebieden drastisch verbeterd ten opzichte van twee weken geleden. Bijna alle liften in de skigebieden zijn in werken, algemeen gesteld is tot 80% van de pistes geopend. Populaire skigebieden, zoals Val Gardena, Alta Badia, Kronplatz of Livigno zijn zelfs in volle werking.

Alle sneeuwhoogtes in Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Alle geopende skigebieden in Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/skigebieden.html

Zwitserland

Zwitserland kende een minimale sneeuwval de afgelop week. In het centrum van Zwitserland werd op sommige plaatsen tot maximaal twintig centimeter verse sneeuw gemeten. Over het algemeen is de huidige sneeuwsituatie meer dan correct in Zwitserland. In Engadin, in het centrum en het zuiden van Graubünden ligt pakweg 50-80 centimeter sneeuw. Ongeveer een meter sneeuw uit Berner Oberland in het Oberwallis, de regio Gotthard, Centraal-Zwitserland en Grison, .... In Wallis is er met 120 tot 200 centimeter sneeuw heel wat meer te melden.

Alle sneeuwhoogtes in Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Alle geopende skigebieden in Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/skigebieden.html

 

Vooruitzichten

Reken op een wilde winterweermix de komende dagen. Vandaag blijft het overwegend droog, alleen in de zuidelijke alpen is er veel bewolking en is een sneeuwbui niet uitgesloten. Skiërs kunnen rekenen op zonneschijn en prachtige condities.

Een aantal fronten zullen het weer in de Alpen echter gaan bepalen: een lichte koufront voor het noorden en oosten van de Alpen kan 10 centimeter sneeuw brengen, in het zuiden is vrijdag duidelijk een mooiere dag. Vanaf dan wordt het turbulent: zaterdag is het reeds zonnig in het zuiden, maar dit warmtefront breidt zich snel uit over de rest van de Alpen. Zondag wordt zonnig, warm en winderig. Een sterke wind uit het zuidwesten duwt de warme lucht de Alpen in. In het oosten van Oostenrijk kan het zelfs erg stormachtig worden. Het nulgradenniveau blijft stijgen, meer dan drieduizend meter hoogte kan mogelijk zijn! Vanaf maandag en dinsdag komt er polaire lucht, koude en veel verse sneeuw vanuit het noorden.