Voor de gebroeders Grimm was het duidelijk: als vrouw Holle haar bedje opschudt, dan sneeuwt het. Vrouw Holle woonde in het Duitse Hessen. Het valt dan ook sterk te betwijfelen of het overgrote deel van de vlokjes uit het kussen van Vrouw Holle ook daadwerkelijk in Hessen terecht komt. Databases, internet-searches, meteorologische diensten wereldwijd, … allen leveren ze hun bijdrage in de zoektocht naar de meest sneeuwzekere plaatsen ter wereld.
Duitsland
Ter ere van Vrouw Holle beginnen we in Duitsland. De Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg in Duitsland, is meteen ook de grootste sneeuwvanger. Nochtans werd het record niet op de top opgemeten, maar wel in het skigebied, op de Zugspitzplatt (2650 meter). Het gekende record dateert van 2 april 1944 toen er 8,30 meter sneeuw lag. Vier tot vijf meter sneeuw is echter de norm. In het enige gletsjergebied van Duitsland vallen er vaak indrukwekkende hoeveelheden sneeuw. In de afgelopen vijfentwintig jaar was het gemiddelde van 18,65 meter, in de lawine winter van 1998-1999 kwam dat zelfs uit op 27,5 meter! Wereldwijd is er slechts een handjevol skigebieden dat betere cijfers kan voorleggen.
Oostenrijk
Het sneeuwrijkste dorp in Oostenrijk is Damüls in het Bregenzerwald. Met een jaarlijkse gemiddelde van 9,30 meter verse sneeuw stapelt de sneeuw zich hier vaak op tot aan de dakrand. Eveneens in het Bregenzerwald ligt Schröcken (1263 meter) waar door het Oostenrijkse Centrale Instituut voor Meteorologie 9,16 meter gemiddeld wordt aangegeven. De liften van Schröcken brengen je tot 1676 meter hoge Hochtannbergpass. Daar is elf meter verse sneeuw per winter niet ongebruikelijk. Het Oostenrijkse weerstation met de grootste hoeveelheid sneeuw is de 3100 meter hoge Sonnblick in de Hohe Tauern: met een gemiddelde van 22,66 meter, gemeten over de jaren 1971 tot 2000. Het skigebied van de Mölltaler Gletscher ligt op slechts vier kilometer. Laat dat een tip zijn wanneer er pakken sneeuw voorspeld worden.
Zwitserland
Het dorp met het Zwitserse sneeuwrecord is Braunwald waar 8,76 meter werd gemeten. Arosa doet het met 7,23 meter echter ook niet slecht. Ga je de bergen richting skigebieden in, dan nemen die hoeveelheden alleen maar toe. Op 2472 meter hoogte ligt de Grote Sint-Bernhardpas. Daar mag je een gemiddelde van 16,53 meter sneeuw per jaar - gemeten tussen 1961 en 1990 - verwachten. Het skigebied was in die tijd vaak tot juni versperd wegens de sneeuwval. Dat maakt ook dat het skigebied reeds lang geleden de deuren moest sluiten. In Zermatt, Adelboden en San Bernardino werd in de periode 1981-2010 ten opzichte van 1961-1990 bijna 20 procent minder sneeuw gemeten. Zo viel er in plaats van 6,46 meter in San Bernadino slechts 5,22 meter. Maar met een sneeuwval van bijna acht meter op de Berninapas en de regelmatige dump op Lagalb en Diavolezza mag het duidelijk zijn dat er nog voldoende dagen met verse sneeuw en dus goed nieuws voor freeriders zijn.
Italië
Vijf maart 2015 was voor het Italiaanse Capracotta de dag waarmee ze geschiedenis schreven. In amper achttien uur tijd viel er maar liefst 2,65 meter verse sneeuw naar beneden. De bewoners moesten uit de ramen klimmen om hun huizen te verlaten. De beelden van het dorpje in Centraal-Italië gingen de wereld rond.
Reacties