Dutch
Tasman-gletsjer in Nieuw-Zeeland

Tasman-gletsjer in Nieuw-Zeeland

Copyright: Ski the Tasman

Voor de gebroeders Grimm was het duidelijk: als vrouw Holle haar bedje opschudt, dan sneeuwt het. Vrouw Holle woonde in het Duitse Hessen. Het valt dan ook sterk te betwijfelen of het overgrote deel van de vlokjes uit het kussen van Vrouw Holle ook daadwerkelijk in Hessen terecht komt. Databases, internet-searches, meteorologische diensten wereldwijd, … allen leveren ze hun bijdrage in de zoektocht naar de meest sneeuwzekere plaatsen ter wereld. 

Duitsland

Ter ere van Vrouw Holle beginnen we in Duitsland. De Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg in Duitsland, is meteen ook de grootste sneeuwvanger. Nochtans werd het record niet op de top opgemeten, maar wel in het skigebied, op de Zugspitzplatt (2650 meter). Het gekende record dateert van 2 april 1944 toen er 8,30 meter sneeuw lag. Vier tot vijf meter sneeuw is echter de norm. In het enige gletsjergebied van Duitsland vallen er vaak indrukwekkende hoeveelheden sneeuw. In de afgelopen vijfentwintig jaar was het gemiddelde van 18,65 meter, in de lawine winter van 1998-1999 kwam dat zelfs uit op 27,5 meter! Wereldwijd is er slechts een handjevol skigebieden dat betere cijfers kan voorleggen.


Oostenrijk

Het sneeuwrijkste dorp in Oostenrijk is Damüls in het Bregenzerwald. Met een jaarlijkse gemiddelde van 9,30 meter verse sneeuw stapelt de sneeuw zich hier vaak op tot aan de dakrand. Eveneens in het Bregenzerwald ligt Schröcken (1263 meter) waar door het Oostenrijkse Centrale Instituut voor Meteorologie 9,16 meter gemiddeld wordt aangegeven. De liften van Schröcken brengen je tot 1676 meter hoge Hochtannbergpass. Daar is elf meter verse sneeuw per winter niet ongebruikelijk. Het Oostenrijkse weerstation met de grootste hoeveelheid sneeuw is de 3100 meter hoge Sonnblick in de Hohe Tauern: met een gemiddelde van 22,66 meter, gemeten over de jaren 1971 tot 2000. Het skigebied van de Mölltaler Gletscher ligt op slechts vier kilometer. Laat dat een tip zijn wanneer er pakken sneeuw voorspeld worden.


Zwitserland

Het dorp met het Zwitserse sneeuwrecord is Braunwald waar 8,76 meter werd gemeten. Arosa doet het met 7,23 meter echter ook niet slecht. Ga je de bergen richting skigebieden in, dan nemen die hoeveelheden alleen maar toe. Op 2472 meter hoogte ligt de Grote Sint-Bernhardpas. Daar mag je een gemiddelde van 16,53 meter sneeuw per jaar - gemeten tussen 1961 en 1990 - verwachten. Het skigebied was in die tijd vaak tot juni versperd wegens de sneeuwval. Dat maakt ook dat het skigebied reeds lang geleden de deuren moest sluiten. In Zermatt, Adelboden en San Bernardino werd in de periode 1981-2010 ten opzichte van 1961-1990 bijna 20 procent minder sneeuw gemeten. Zo viel er in plaats van 6,46 meter in San Bernadino slechts 5,22 meter. Maar met een sneeuwval van bijna acht meter op de Berninapas en de regelmatige dump op Lagalb en Diavolezza mag het duidelijk zijn dat er nog voldoende dagen met verse sneeuw en dus goed nieuws voor freeriders zijn.

 

Italië

Vijf maart 2015 was voor het Italiaanse Capracotta de dag waarmee ze geschiedenis schreven. In amper achttien uur tijd viel er maar liefst 2,65 meter verse sneeuw naar beneden. De bewoners moesten uit de ramen klimmen om hun huizen te verlaten. De beelden van het dorpje in Centraal-Italië gingen de wereld rond.

 

Fotogalerij

Tasman-gletsjer in Nieuw-Zeeland - © Ski the Tasman
Tasman-gletsjer in Nieuw-Zeeland - © Ski the Tasman
De Zugspitze staat vaak garant voor dikke pakken sneeuw. - © Bayerische Zugspitzbahn/Matthias Fend
Zügspitze.

Alles weergeven


Noorwegen

Verder weg van de Alpen kijken we graag even naar Noorwegen als veilig doel voor poederliefhebbers. Op 1300 meter hoogte ligt Ålfotbreen waar 49 meter sneeuw per jaar ging uitzondering is. Ongeveer twintig tot dertig meter sneeuw wordt ook toegeschreven aan de skigebieden van Stryn en Folgefonna. Echter dit zijn officieuze waarden. Als de meest sneeuwzekere plaats in Europa verwijst het Noorse Octrooibureau graag naar Røldal, waar gemiddeld twaalf meter sneeuw per jaar ligt. Echter, de sneeuwval werd hier gemeten in het skigebied, niet in het dorp.


Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn er talloze plaatsen die jaarlijkse overspoeld worden met sneeuw. In Alta (Utah) werd over een periode van 110 jaar gemiddeld 12,9 meter verse sneeuw gemeten. In de winter van 1982-1983 werd zelfs 23 meter verse sneeuw gemeten. Het is niet enkel de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van de sneeuw die hier helemaal anders is. De sneeuw is er droger en dus veel lichter. In Big Sky in Montana noemt men de sneeuw zelfs Cold Smoke (koude rook). Eén kubieke meter vers gevallen sneeuw weegt daar slechts 41 kilogram. Ter vergelijking: een kubieke meter water weegt 1000 kilogram. Het sneeuwdek in Big Sky is zo met ongeveer 96 procent gevuld met lucht!

Door de ligging aan de Stille Oceaan is de sneeuw aan de westkust van de Verenigde Staten vaak veel natter, maar om diezelfde reden valt er ook gewoon vee meer sneeuw. Het wereldrecord voor de meeste verse sneeuw in de wereld staat op naam van Mount Baker in de staat Washington. In de winter van  1998- 1999 viel er maar liefst 28,96 meter sneeuw! Het gemiddelde cijfer is nog steeds meer dan 18 meter en een sneeuwdek van meer dan 4,75 meter is geen uitzondering! Reizen we verder langs de kust aan de Stille Oceaan richting Alaska, komen we bij Alyeska terecht. Met een gemiddelde in de afgelopen vijftien jaar van 18,26 meter is het skigebied van Alyeska een zekere keuze voor de enthousiaste freerider.

 

Japan

Maar al dit fraais komt niet in de buurt van de fantastische sneeuw die jaarlijks in Yukiguni naar beneden dwarrelt. Yukiguni ligt op een van de belangrijkste Japanse eilanden Honshu. Koude lucht van het nabijgelegen Siberië gaat over de Japanse Zee, neemt zo veel vocht op en dropt die vochtigheid boven de 3000 meter hoge bergketen op Honshu. Het resultaat: een ongelooflijke 30-38 meter verse sneeuw per winter. Echter in de meest sneeuwzekere gebieden zijn geen officiële weerstations, grote delen van het gebied zijn onbewoonbaar. Misschien valt er dus nog meer sneeuw dan we kunnen denken. Het station met de hoogste sneeuwval ligt slechts op 890 meter hoogte, boven de badplaats Sukayu Onsen. Elke winter valt hier ongeveer 17,64 centimeter verse sneeuw.


Nieuw-Zeeland
 
Ook in andere werelddelen is het de westkust waar de meest magische sneeuw valt. In de Alpen in Nieuw-Zeeland, die tot 4000 meter boven de Stille Oceaan rijzen, krijgt de gletsjer van Mount Tasman ongeveer 100 meter sneeuw per jaar. Echter, op die gletsjer raakt men aan het begin van het skiseizoen, uitsluitend per vliegtuig. De liften zijn dan simpelweg ondergesneeuwd.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!