Dutch

Wereldbeker-weekend

17de december 2015 | Skiinfo

Skigebieden in dit artikel: Val d'Isère, Val Thorens

Wereldbeker-weekend

La Folie Douce in Val d'Isère, cabaret in de bergen.

Twee wereldbekerwedstrijden in één weekend en ondertussen zelf nog skiën? Het kan. Sterker nog, het kan zelfs in twee van de grootste skigebieden ter wereld. Afgelopen weekend genoten wij niet enkel van een indrukwekkend spektakel maar tevens van de eerste bochten van het seizoen.

Ski Cross Val Thorens

Ski Cross is een onvoorstelbaar spectaculaire discipline. Laat dat vooraf duidelijk zijn. Vier skiërs starten gelijktijdig en leggen een parkoers af waarin jumps, whoops, drop, step-ups, scherpe bochten en ander ongein is verwerkt. De eerste twee die over de finishlijn komen, gaan door naar de volgende ronde. En zo tot de finale.

De wedstrijden beginnen pas rond de middag. Dat geeft ons de tijd om snel een deel van het immense terrein van Les Trois Vallées te verkennen. Een deel, want met ruim zeshonderd kilometer aaneengesloten pistes heb je heus wel wat meer nodig dan een voormiddag. Met 2300 meter hoogte is Val Thorens tevens het hoogste skidorp van Europa. Op het centrale plein 'Place du Caron' hebben we afspraak met Omar van de Franse skischool. Omar is voormalig competitief skicrosser en dus ingewijde in het milieu. Samen met hem ontdekken we niet enkel het skigebied, we worden ook helemaal ingewijd in de do's and don'ts van de skicross-competitie. Omar stelt voor - gezien de korte tijd die we hebben - om de zon te volgen. Want, ook dat is een van de voordelen van Val Thorens, plan een beetje je afdalingen en je kan zowat de hele tijd van de zon genieten. We zitten met een groepje goede skiërs. Dat maakt dat het snel gaat. Over Boismint en Moutière rijgen we de pistes aan elkaar. 

Ondertussen onderhoudt Omar ons over de bijzonderheden van de skicross.Hoe sprongen nemen? Blijf je lang in de lucht zweven of keer je beter snel terug naar de grond? Hoe neem jij die omgekeerde bochten eigenlijk? Skicross is een mentaal, strategisch en tactisch erg uitdagend spelletje. Je moet flexibel zijn en in een fractie van een seconde verschillende beslissingen nemen. De lijn die je vooraf in gedachten hebt, moet je zowat constant aanpassen aan de wedstrijdomstandigheden en aan wat je tegenstander doet. Tenzij je aan kop ligt, dan is het zaak je lijn te verdedigen. Skicross is voor de erg complete skiër:  je moet zowel goed zijn in freestyle voor de vaak enorme jumps, goed in downhill en vertrouwd zijn met de snelheid. Maar ook de nodige slalom-techniek voor de vaak scherp aangesneden bochten en je mag absoluut geen schrik hebben van erg dicht op elkaar skiën. Crashes horen er bij. 

 

Ski Cross World Cup Val Thorens  - © L. Salino/Zoom

Ski Cross World Cup Val Thorens

Copyright: L. Salino/Zoom

De Cime de Caron (3200 meter) is een van de zes toppen boven de drieduizend meter. Het uitzicht is prachtig, je kijkt uit over meer dan duizend Franse, Zwitserse en Italiaanse bergtoppen. De daaropvolgende afdaling vormt een mooie kers op de taart. Via Portet en Funitel Peclet ontdekken we ondertussen alweer een ander deel van het gebied. Afsluiter van de voormiddag is de zonzijde van Val Thorens, Plein Sud. En dan wordt het tijd om ons op te maken voor het spektakel. De sfeer is uitgelaten. Het gaat hard. Het is spectaculair. Het is pure topsport, ski op een geheel ander niveau, een absolute aanrader. Helaas, lokale held Jean-Frédéric Chapuis, haalt het niet op zijn piste. Morgen is er een nieuwe manche, een nieuwe kans.

Vroeg op

Zes uur: die wekker klinkt wel heel erg vervelend. Er staat 'ski fitness' op het programma. Ski fitness is niet meer of minder dan een ochtendlijk toerskitochtje. De pistes zijn nog helemaal verlaten, het dorp slaapt nog, wanneer wij toerski's en - voor de snowboarder in ons midden, sneeuwschoenen - aantrekken en op stap gaan. De opkomende zon tovert een feeëriek schouwspel op de ons omringende bergtoppen. Anderhalf uur, een tas warme thee en een slok Génépi later zetten we de afdaling in. Helaas, bij gebrek aan sneeuw gebeurt dat deze keer op een vers geprepareerde piste. Weliswaar, verse sporen maar niet diegene die we in gedachten hadden.

De tweede manche van de Ski Cross loopt deze keer een stuk beter af voor Olympisch Kampioen, Jean-Frédéric Chapuis. De overwinning is de zijne. Er wordt een feestje ingezet dat Val Thorens zich nog lang zal herinneren. Wij zetten echter koers richting de volgende wereldbekerwedstrijd, naar Val d'Isère.

Ski Cross World Cup Val Thorens  - © L. Salino/Zoom

Ski Cross World Cup Val Thorens

Copyright: L. Salino/Zoom

Twee tips in Val Thorens

  • lokale specialiteiten, heerlijke ham en salami, Génépi, kaas, …. ga langs bij La Belle en Cuisse en geniet.
  • overheerlijk gastronomisch eten op grote hoogte: Chalet de la Marine tekent niet enkel voor lekker eten, het zicht krijg je er gratis bij
 

Video

Meer skicross-foto's.Slalom in Val d'Isère 

Het is avond wanneer we in Val d'Isère aankomen. De wedstrijdpiste blinkt onder het kunstlicht. Een hoop volk is druk in de weer om de piste helemaal klaar te krijgen voor de slalom van morgen.

De horror voor zowat elke skiër - ijs op de piste - wordt hier kunstmatig opgewekt. Water wordt geïnjecteerd in de sneeuw om een laag ijs te kweken. Dat maakt de piste sneller. En het ziet er al niet bepaald een lachertje uit. De Face de Bellevarde in Val d'Isère is een iconische zwarte piste in de Alpen. Hier wordt steil geherdefinieerd. Het is op deze piste dat de skicompetities van de Olympische spelen van Albertville (1992) werden betwist. De legendarische skiër Jean Claude Killy (we zitten trouwens in het skigebied Espace Killy) besloot toen dat een meer spectaculaire afdaling nodig was. En zo geschiedde. Legendes als Bode Miller, Patrick Ortlieb, Alberto Tomba, André Kjetil, … schreven overwinningen op hun palmares op de Face de Bellevarde. Dit jaar zijn de grote sterren Henrik Kristofferson, Marcel Hirscher en Félix Neurether.

Face de la Bellevarde, Val d'Isère.  - © OT Val d'Isère

Face de la Bellevarde, Val d'Isère.

Copyright: OT Val d'Isère

Het Criterium de la première neige is de jaarlijkse opening van het wereldbekercircuit. De voorbije dagen was er reeds de afdaling en Super G, vandaag staat de slalom op het programma. Er is wel heel erg veel volk op de been. Franse vlaggen, supportersclubs, koeienbellen, fanfares, toeters, …  Het door duizenden kelen meegezongen volksleid, de Marseillaise, lijkt door de terreur van de afgelopen weken harder en emotioneler te klinken, een puur kippenvel moment.

Veel sfeer voor het Critérium de la première neige, Val d'Isère.  - © OT Val d'Isère

Veel sfeer voor het Critérium de la première neige, Val d'Isère.

Copyright: OT Val d'Isère

En dan kunnen de eerste racers naar beneden denderen, en ja, dat mag je gerust letterlijk nemen. De Noor Kristofferson zet meteen een richttijd waarop de rest van het veld gedurende de hele wedstrijd zijn tanden stuk zal bijten. Bij elke Franse deelnemer gaat de opwinding, het enthousiasme en de bijbehorende decibels de hoogte in. Voormalig skivedette Tina Maze, zelf nog goed voor zilver op de wereldkampioenschappen hier in Val d'Isère, is hier commentator voor Eurosport. Met Armand Machant hebben we een jonge Belg aan de start. Neen, hij haalt het niet, maar doet wel een pak ervaring voor zijn wedstrijdtoekomst op. Wie wel eens op televisie naar skiwedstrijden kijkt, kan zich misschien een beeld vormen van de duizenden mensen die luidkeels alle skiërs op hun afdaling aanmoedigen. De sfeer is uitstekend. Mocht je nog nooit een wereldbekerwedstrijd live hebben bijgewoond, zeker en vast doen.

Tine Maze, als commentator voor Eurosport.  - © Jurgen Groenwals

Tine Maze, als commentator voor Eurosport.

Copyright: Jurgen Groenwals

 

Video

La Folie Douce

Na de wedstrijd wordt het tijd om zelf ski's en snowboard aan te trekken en een paar uur doorheen Val d'Isère te scheuren. Lunchen doen we in La Fruitière. In deze voormalige melkfabriek worden uitstekende gerechten geserveerd. En er is meer. Het verwarmd terras is tevens het toneel voor het cabaret van La Folie Douce. Dansers en danseressen, muzikanten en dj's, … het is nog vroeg in de middag maar de sfeer zit er reeds goed in. In de paar uur tijd die ons resten, proberen we zoveel als mogelijk pistes en delen van het skigebied te ontdekken. En dat betekent lift in, lift uit, piste doen, volgende lift en opnieuw en opnieuw. Rocher de la Bellevarde, La Daille, Col de la Leisse, Charvet, … het passeert aan een razend tempo aan onze latten. We steken Val d'Isère over en nemen Solaise om ook daar nog snel een paar pistes mee te pikken. Afsluiten doen we via Leissieres en de Col de l'Iséran om in het dorpje Le Fornet onze korte maar intense skidag af te sluiten.

La Folie Douce in Val d'Isère, cabaret in de bergen.

La Folie Douce in Val d'Isère, cabaret in de bergen.

 

 Twee tips in Val d'Isère

  • La Fruitère en het daarbijbehorende La Folie Douce moet je tijdens je vakantie ooit beleefd hebben.
  • Niet goedkoop, wel prachtig. Het vijfsterrenhotel Les Barmes de l'Ours is luxe op een topniveau. 

 

 

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!