We hadden gehoopt - zelfs gebeden - dat de winter echt begonnen was, maar die blijkt nu toch even een korte pauze in te lassen. Momenteel heerst een hogedrukgebied en dat zorgt voor onwaarschijnlijk hoge temperaturen en angst bij de uitbaters van de skigebieden. Komt het rampscenario van de start van vorige winter terug? Toen waren veel skigebieden verplicht bij gebrek aan sneeuw hun opening uit te stellen. En wat meer is, dit weekend betekent voor vele skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk de grote opening. Hoeveel sneeuw er momenteel ligt, welke gebieden open zijn en/of dit weekend openen, lees je in dit sneeuwbericht van 3 december 2015.

Oostenrijk

De laatste sneeuw in Oostenrijk dateert van 1 december. Toen viel er op ondermee Mölltal-gletsjer en Kitzsteinhorn meer dan tien centimeter verse sneeuw. Sindsdien bleef het droog en de huidige hoge temperaturen baren veel zorgen in verschillende skigebieden. Een veertigtal skigebieden is in werking. De meeste sneeuw vind je met 136 centimeter in Sölden, gevolgd door Kaunertal-gletjser met 130 centimeter en Pitztal-gletjser met 121 centimeter.

Voor veel skigebieden staat dit weekend in het teken van de opening. Serfaus Fiss Ladis opent vandaag met dertig centimeter sneeuw en zeven liften. Morgen, vier december, doet Sankt Anton am Arlberg de deuren open. Zaterdag kun je daar terecht voor feest en optredens. Warth-Schröcken, Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau en Lech Zürs voorzien hun opening morgen. Een dag later start dan SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental het seizoen met de voornaamste verbindingen, waaronder de nieuwe XL Gondel Hartkaiserbahn en de snelste zetelbaan ter wereld (Jochbahn). Bekende namen als Zillertal Arena en Mayrhofen openen eveneens de deuren dit weekend.

Sneeuwhoogtes in Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/geopende-skigebieden.html

Frankrijk

Ook in Frankrijk is dit het grote openingsweekend. Terwijl grote skigebieden als Cauterets, Chamonix, Les Angles, Les Houches, Montgenèvre, Orelle, Tignes, Val d'Isère en Val Thorens reeds geopend zijn, volgen nu nog meerdere grote namen in de Franse skigebieden: Avoriaz, Alpe d´Huez, Arêches Beaufort, La Clusaz, Les 2 Alpes, Megéve, Isola 2000, ... De omstandigheden zijn in de meste gebieden meer dan correct te noemen. Frankrijk kreeg immers een flink pak sneeuw te verwerken tijdens de eerste echte sneeuwstorm van dit seizoen. Sindsdien is het daar echter ook veel rustiger geworden en zorgt een hogedrukgebied voor hoge temperaturen. Voor de meeste sneeuw in Frankrijk moet je naar Chamonix Mont Blanc (150 cm). Vanaf 5 december is Chamonix doorlopend geopend. Courchevel, Val Thorens, Peisey Vallandry, Les Arcs Bourg St Maurice en Alpe d´Huez hebben momenteel overigens ook meer dan een meter sneeuw in de aanbieding.

Sneeuwhoogtes in Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/geopende-skigebieden.html

Italië

In het grootste deel van Italië en de zuidalpen is het dramatisch gesteld. Het sneeuwdek is daar aanzienlijk dunner dan in de noordalpen. De afgelopen dagen bleef het daar droog en zo komt het dat Cervinia met 125 centimeter nog steeds de meeste sneeuw biedt. Val Senales blijft steken op 85 centimeter. Adamello Ski is geopend, maar op slechts ¼ van de pistes. Cimone en Cavalese hebben een groot deel van hun liften in werking gesteld, echter dat gebeurt bij slechts vijftig centimeter sneeuw. Nog erger is het momenteel gesteld in Hochpustertal, in Livigno of in Cortina, waar de sneeuw slechts een paar centimeter dik ligt.

Sneeuwhoogtes in Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/geopende-skigebieden.html

Zwitserland

Ook Zwitserland ontsnapt niet aan de hoge temperaturen. Maar Zwitserland kan nog wel even teren op de sneeuwval van de voorbije week. De sneeuwhoogtes schommelen daar tussen 70 en 100 centimeter. Ook hier geldt dat het zuidelijk gedeelte van Zwitserland aanzienlijk minder sneeuw heeft. Een vijftigtal skigebieden is reeds geopend, daar komen dit weekend nog onder andere Aletsch Arena en  Lenk-Simmental bij. De nulgradengrens gaat echter flink de hoogte in (3400 meter). Dat zorgt voor prachtige uitzichten, maar minder prachtige ski-omstandigheden. De meeste sneeuw krijg je met 150 centimeter in Vals, gevolgd Andermatt (130 cm) en Gstaad en Les Diablerets.

Sneeuwhoogtes in Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Geopende skigebieden in Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/geopende-skigebieden.html

 

Vooruitzicht

Poedervrienden lezen beter niet verder: de weermodellen gaan van een lange periode zonder neerslag uit. Hogedrukgebied, weinig wind en voor de tijd van het jaar, veel te hoge temperaturen bepalen tot eind volgende week het beeld. Zo was het deze ochtend (3 december) in Kitzbühel op 1900 meter hoogte maar liefst 10,3°! En dat wil toch wat zeggen ... Bijkomend probleem is dat het ook 's nachts veel te warm is om de kunstsneeuwinstallaties in werking te zetten. En dat blijft zo de volgende dagen. Opnieuw winter? Verse sneeuw? Witte kerst? Voorlopig ziet het er niet naar uit. Overigens het weerinstituut Innsbruck voorspelt in een seizoensprognose van december tot maart een relatief warme winter.

Voorlopig blijven we optimistich. Het weer doet immers wat het wil. Pray for snow.