We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is er een dik pak verse sneeuw voor zowat de hele Alpen op komst. Met name Frankrijk en Zwitserland vallen dik in de prijzen. Reken daar op 70 centimer tot wel één meter sneeuw voor dit weekend. Oostenrijk daarentegen wordt als het ware in twee gedeeld. Mocht je dit weekend richting Alpen bollen, haal dan alvast de sneeuwkettingen vanonder het stof.

Frankrijk

In Frankrijk kunnen ze heus wel wat sneeuw gebruiken. Het bleef er de afgelopen weken te zonnig en te droog. Enkel Tignes had een aantal liften geopend. Maar ook daar - net als elders in Frankrijk - was het daar prima wandelweer. Daar komt nu een einde aan. Kijken we naar de sneeuwverwachting in Frankrijk, dan wordt er in zowat elk gebied in de Franse Alpen meer dan een meter sneeuw verwacht. Voor een aantal gebieden staat de verwachting zelfs op meer dan anderhalve meter. Met name zaterdag zou er een meter sneeuw kunnen vallen.

Zwitserland

Ook in Zwitserland wordt er een flinke nieuwe laag sneeuw verwacht. Ook daar is dat meer dan welkom, want met uitzondering van een aantal liften op de hooggelegen gletskerskigebieden stond de wintersportactiviteit in Zwitserland eerder op een laag pitje. 

Italië

De gebieden rond het Mont Blanc-massief delen mee in de prijzen. Courmayeur en La Thuile verwachten meer dan 80 centimeter sneeuw. Ook in de rest van Italië gaat het sneeuwen, maar niet de massale hoeveelheden zoals elders.

http://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwverwachting.html

Oostenrijk

Oostenrijk wordt door deze storm als het ware in tweeën gedeeld. De noordwestelijke stroming verantwoordelijk voor deze sneeuw heeft zijn pijlen gericht op de het westen van Zwitserland en Frankrijk, maar ook de noordalpen krijgen hun deel te verwerken. Dat maakt dat er in Oostenrijk eigenlijk enkel de regio rond de Vorarlberg van profiteert. Dat merk je ook wanneer je naar de sneeuwverwachting in Oostenrijk kijkt. Sankt-Anton am Arlberg krijgt ruim zestig centimeter, de regio's in Tirol (oa Zillertal Arena) doen het met 25 centimeter beduidend minder. Op zich niet zo erg, de bestaande laag sneeuw op de Oostenrijkse gletsjers is voldoende, er komt een vers laagje op, dus alleszins nog steeds de moeite om een tripje richting Oostenrijkse gletjsers te overwegen.

Maar ...

Er is echter steeds een maar. Samen met de sneeuwstorm wordt er ook heel sterke wind verwacht. De reeds geopende skigebieden zullen daarmee rekening moeten houden. Kans is groot dat door de storm en de felle wind een aantal liften gesloten blijft. Gebieden die hun opening nu planden, zullen meer dan waarschijnlijk deze storm nog even uitzitten. Zodra de basislaag die nu gaat vallen er is, kunnen die gebieden aan de slag om in optimale omstandigheden de liften te openen. Een tweede maar. Ben je als freerider van plan een aantal lijnen te gaan rijden, hou dan ook rekening met die felle wind. Het lawinegevaar is reëel. Hou het veilig, kies lijnen op alpineweiden en laat het hooggebergte voorlopig nog even links liggen. 

Een overzicht van de geopende skigebieden: http://www.skiinfo.nl/geopende-skigebieden-europa.html