Het lijkt er op dat de winter daadwerkelijk zijn intrede heeft gedaan. In grote delen van Oostenrijk en Duitsland heeft het de afgelopen dagen flink gesneeuwd. Sneeuw viel tot diep in de dalen, de eerste sneeuwpoppen werden gebouwd en verkeer op snelwegen stond stil. Zelfs in de Belgische Ardennen kon men zich verblijden op een dun laagje sneeuw. De winter klopt hevig aan de deur in zowat heel Europa. Meer en meer skigebieden openen voortijdig hun deuren. Wie zin heeft in sneeuw tijdens de herfstvakantie, zou wel eens voor een erg aangename verrassing kunnen staan. 

Een overzicht.

Het seizoen op de Kitzsteinhorn start met verse sneeuw

Donderdag 15 oktober betekende voor het Oostenrijkse Kitzsteinhorn (Kaprun) de start van het ski-seizoen. En met een een goede twintig centimeter verse sneeuw was dat een fel gesmaakte start. De totale sneeuwhoogte bedraagt nu zestig centimeter en er is tien kilometer aan pistes geopend. In andere gletsjerskigebieden was er de afgelopen dagen zware sneeuwval. Sölden kreeg in totaal vijftig centimeter verse sneeuw, de Stubaier-gletsjer een goede veertig. De Hintertux-gletjser kan momenteel reeds rekenen op 110 centimeter sneeuw. In Kitzbühel wordt vanaf 24 oktober gestart met weekendski, vanaf 31 oktober gedurende de hele week.

Sneeuwhoogtes en status van skigebieden in Oostenrijk.

 

Eerste niet-gletsjerskigebied opent in Zwitserland

Morgen, 17 oktober opent met Diavolezza, ook het eerste niet-gletsjerskigebied. De afgelopen dagen viel ook hier veel sneeuw, zodat niets een goede start van het seizoen in de weg mag staan. Uiteraard blijven Saas-Fee en Zermatt geopend, Saas-Fee kreeg daarbovenop nog eens twintig centimeter verse sneeuw.

Sneeuwhoogtes en status van skigebieden in Zwitserland.

 

Frankrijk en Italië druk in de weer.

Val Senales, Zuid-Tirol, kreeg er alweer twintig centimeter vers bij. Dat maak dat de Italianen reeds op 85 centimer sneeuw en vijf hellingen skiën. Ondertussen worden ook de loipes volop geprepareerd. Ook op Stelvio zijn er momenteel prima ski-omstandigheden. Frankrijk hinkt voorlopig nog een beetje achterop. Enkel Tignes is hier geopend maar met zeventig centimeter sneeuw kan je je daar prima uitleven op de twaalf kilometer geopende pistes. Afgelopen nacht werden de Franse skigebeiden echter onder een flinke laag sneeuw bedolven, zoals deze uitgebreide fotogallerij duidelijk aantoont. De verwachting is dat ook daar snel meer gebieden zullen openen.

Sneeuwhoogtes en status van skigebieden in Frankrijk.

Sneeuwhoogtes en status van skigebieden in Italië.

 

Verwachtingen

Over de voorspellingen de volgende dagen kunnen we kort en duidelijk zijn: meer sneeuw op komst. In de noordalpen daalt de sneeuwgrens zelfs tot onder 1000 meter. In de hogergelegen gebieden in de westalpen kan er vandaag tot vijftig centimer sneeuw vallen, in de Arlberg-regio rekent men op twintig centimeter. Later vandaag en morgen worden meer opklaringen verwacht en stijgen de temperaturen lichtjes. Sneeuwbuien zijn niet uitgesloten.