Skiinfo zijnde kunnen we ons prima voorstellen dat je niet langer zin hebt om te wachten tot de start van het winterseizoen. December is nog ver weg, het kriebelt, ski's of snowboard staan reeds veel te lang stof te vergaren. Kortom, tijd om naar de sneeuw te rijden.

Een aantal skigebieden is reeds vanaf het begin van de herfst geopend en tijdens oktober en november stelt nog een aantal belangrijke skigebieden in Europa hun liften en pistes ter beschikking voor skiën tijdens de herfstmaanden. In oktober en november is het - met uitzondering van professionele skiteams die komen trainen - lekker rustig op de pistes. En wat meer is, je betaalt minder voor liftpassen en accommodatie. Reken op een vijfsterren ski-ervaring voor een driesterren-prijs.

De eerste WK races vinden plaats in de herfst. Je kun het zo plannen dat je skivakantie met een van deze evenementen samenvalt. Of zorg ervoor dat je een van de grote testfestivals kunt bijwonen die de skigebieden elke herfst organiseren. Ben jij graag in het funpark actief, dan is een skivakantie in de herfst zeer geschikt voor jou.

Het is onmogelijk om de sneeuwcondities voor oktober en november te voorspellen. Maar soms ligt er in de eerste weken van oktober al wel een meter poedersneeuw op de gletsjers! Het is een kwestie van boeken en duimen – of meteen je koffers pakken zodra je hoort dat het sneeuwt.

Op de Hintertux gletsjer in Oostenrijk kun je het hele jaar door terecht. Foto: Hintertux

Welke skigebieden zijn al geopend?

Er is maar een beperkt aantal skigebieden die ook aan het begin van de herfst vrijwel altijd al terrein ter beschikking kunnen stellen.

Het Zwitserse Zermatt – het skigebied met de hoogste liften van Europa (twee sleepliften op 3899 meter hoogte die alleen in de zomer en in de herfst geopend zijn) – en de Hintertux gletsjer in het Oostenrijkse Zillertal zijn allebei het hele jaar door geopend. Saas-Fee opent elk jaar halverwege juli en heeft dus tegen het begin van de herfst al twee maanden van een skiseizoen van in totaal tien maanden per jaar achter de rug!

De vierde optie is Pitztal, met de hoogste skiliften in Oostenrijk. Dit skigebied sluit halverwege mei maar opent daarna weer halverwege september voor een skiseizoen van in totaal acht maanden. Het skiseizoen van het nabij gelegen Kaunertal heeft bijna dezelfde openings- en sluitingsdata. Nog een optie is het Italiaanse Val Senales (Schnalstal), waar het skiseizoen normaal gesproken begin september van start gaat (afhankelijk van de weerscondities). In slechts zes minuten brengt de gondellift je hier naar het bergstation op de Hochjochferner, waar je je vol overgave op een 8 kilometer lange afdaling kunt storten. Door middel van de nabij gelegen stoeltjesliften zijn andere interessante uitdagingen toegankelijk.


Skiën in de herfst op de Pitztal gletsjer in Oostenrijk. Foto: Pitztal.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft normaal gesproken meer plaatsen waar je al in de herfst kunt skiën of snowboarden dan welk ander land. Halverwege oktober kunnen soms al wel acht skigebieden geopend zijn. De precieze data zijn natuurlijk afhankelijk van de sneeuwcondities, maar vaak vallen de traditionele bierfestivals van de regio samen met de eerste skidagen van het seizoen en ze zorgen samen voor een fantastische feeststemming.

Naast Hintertux, Kaunertal en Pitztal is er nog een aantal andere gletsjerski-mogelijkheden in Oostenrijk: de Kitzsteinhorn gletsjer in Kaprun, de Mölltaler gletsjer, de twee gletsjers in Sölden, de Stubaigletsjer in de buurt van Innsbruck, en de Dachsteingletsjer, niet ver van Schladming.

Sölden en de Stubaigletsjer openen soms al begin september, afhankelijk van de weersomstandigheden. Obergurgl is dankzij de hoge ligging van het dorp en de vele hooggelegen pistes normaal gesproken een van de eerste skigebieden zonder gletsjer die kunnen openen – vaak kun je hier vanaf halverwege november zowel op de hoger als ook op de lager gelegen pistes terecht.

Zwitserland

Naast Saas-Fee en Zermatt beschikt Zwitserland over nog een aantal andere gletsjerskigebieden die elk jaar al vanaf begin oktober geopend zijn. De vier andere skigebieden waar je al in de herfst terecht kunt (alhoewel in sommige gevallen tot het echte begin van het winterseizoen alleen tijdens het weekend) zijn Glacier 3000 tussen Les Diablerets en Gstaad, de Titlis gletsjer in Engelberg, de Vorab-gletsjer in Laax en de Diavolezza gletsjer in het Engadin-dal bij Pontresina en St. Moritz.

Skiën op 3899 meter hoogte in Zermatt. Foto: Zermatt

Frankrijk

Tignes is het enige Franse skigebied waar je bijna de hele herfst terecht kunt. In de zomer kun je hier skiën op de Grande Motte-gletsjer. Na een aantal weken pauze aan het eind van de zomer kun je er vervolgens weer vanaf eind september terecht. Naast Tignes is er het gletsjerskigebied in Les 2 Alpes, naar eigen zeggen het grootste gletsjerskigebied in Europa. 

Italië

In Italië is er naast Val Senales ook nog Cervinia – normaal gesproken kun je hier vanaf eind oktober terecht in het gebied van de Italiaanse kant tot aan het Klein Matterhorn gletsjerparadijs boven Zermatt. Een derde optie is het zomerskigebied van Passo Stelvio, waar je normaal gesproken ook nog in oktober terecht kunt. In dit skigebied vind je het hoogst gelegen dalstation in Europa (2760 m hoogte), met een hoogteverschil van bijna 700 m tot het bergstation op 3450 m hoogte. Dit skigebied bestaat uit 10 pistes, bediend door 6 sleepliften.


Check regelmatig op onze site welke skigebieden geopend zijn en maak je klaar voor een spannend winterseizoen.