Skiën onder een lentezonnetje? Heerlijk op het terras van het mooie weer genieten? Helaas, dat zit er eventjes niet in. Het weer heeft andere plannen met de Paasvakantieskiërs. In grote delen van de west- en oostalpen, en met name in het noordelijke deel, heeft het reeds flink gesneeuwd en er zit nog meer aan te komen. Er heerst hoog lawinegevaar buiten de piste, in grote delen van de Alpen staat het niveau op vier. Het gevaar voor spontane lawines blijft enorm. Hoeveel sneeuw er reeds viel en wat we nog mogen verwachten, lees je in dit weerbericht.

Frankrijk

In Frankrijk heeft het met name tussen 29 en 31 maart bijzonder hard gesneeuwd. Tignes meldt 100 centimeter verse sneeuw, Valfréjus 90 centimeter, Chamonix 83 centimeter. Bijna alle Franse skigebieden kunnen op meer dan 30 centimeter verse sneeuw rekenen. Dat maakt dat het seizoenseinde een flinke boost krijgt en zowat alle stations hun geplande sluitingsdag niet hoeven te vervroegen. De meeste grote skigebieden in Frankrijk zijn zeker nog tot eind april - sommige zelfs tot mei - geopend.

Alle sneeuwhoogtes uit Frankrijk via: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Italië

Terwijl het in de noordelijke delen van de Alpen flink sneeuwde, was het weer in de zuidalpen een stuk aangenamer. Toch viel er in sommige delen van Italië flink wat sneeuw. Koploper was andermaal het Aostadal. Gressoney-La-Trinité meldt 60 centimeter verse sneeuw, Cervinia en Champolux 50 centimeter. Veel skigebieden beleven met de paasweken hun laatste geopende week. Een paar gebieden in het Aostadal, Schnalstal of Livigno zijn echter tot mei geopend.

Alle sneeuwhoogtes uit Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Oostenrijk

Ook verse sneeuw voor Oostenrijk. Veel skigebieden rapporteren meer dan 20 centimeter in de afgelopen 24 uur. Hinterstoder, Zauberberg Semmering, Präbichl en Großarltal-Dorfgastein doen het met  40 centimeter als beste in Oostenrijk. Ook in Kleinwalsertal is de winter terug met 30 centimeter verse sneeuw. Een poederalarm geldt er vandaag voor onder andere Tauplitzalm, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang en Kitzsteinhorn. Verspreid over de afgelopen vier dagen kan een aantal Oostenrijke skigebieden zich zelfs op 80 centimeter verse sneeuw verheugen. St. Anton am Arlberg meldt 130 centimeter verse sneeuw, Pitztaler-gletsjer 80 centimeter.

Alle sneeuwhoogtes uit Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Zwitserland

Minder dan in de rest van de Alpen, maar ook Zwitserland krijg zijn deel van de verse sneeuw. Braunwald en Samnaun kregen afgelopen 24 uur meer dan 20 centimeter. Davos Klosters, Pizol en Melchsee-Frutt tikken af op 15 centimeter, Arosa Lenzerheide, Flumserberg en Ibergeregg 10 centimeter. Aan het begin van de week werden de skigebieden rond de Aletsch Arena met meer dan 65 centimeter verwend. De grootste sneeuwhoogte in Zwitserland heeft momenteel Skiarena Andermatt-Sedrun met zes meter.

Alle sneeuwhoogtes uit Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

 

De vooruitzichten

Neen, de lente is nog niet in het land. Zelfs na het Paasweekend blijft het in grote delen van de Alpen onaangenaam en puur winterweer. De beste vooruitzichten zijn eigenlijk morgen te noteren. Na een erg onrustige donderdag met een sneeuwvalgrens onder 1000 meter wordt het morgen iets rustiger. De wind neemt af en de temperaturen stijgen, wolken en zon wisselen elkaar af. Enkel in de oostalpen blijft het lang betrokken. Zaterdag wordt er opnieuw veel neerslag voorspeld, reken op 20 centimeter in de oostalpen, tot 30 centimeter in de westalpen. Hou daar rekening mee wanneer je naar de skigebieden afreist. Voorzie langere reistijden en de nodige uitrusting voor je auto. Voor zondag is de voorspelling nog erg onzeker. Er bestaat een kans op een föhn waardoor de temperatuur omhoog gaat en het onverwacht mooi wordt, maar er kan evengoed nog een pak neerslag vallen.

 

Sneeuwverwachting Frankrijk

Sneeuwverwachting Italië

Sneeuwverwachting Oostenrijk

Sneeuwverwachting Zwitserland