In grote delen van de Alpen kon men de afgelopen dagen van verse sneeuw genieten. Vooral in Oostenrijk en Frankrijk waren skiërs, snowboarders, skilift-uitbaters en toeristische diensten verheugd om nieuwe sneeuwval. De winter is nog lang niet over. In ons wekelijks weerbericht blikken we kort terug op de huidige omstandigheden in de skigebieden en kijken we vooruit naar de komende dagen.

Oostenrijk

In Oostenrijk meldden nog enkele resorts in de afgelopen 24 uur een verse sneeuw. Bad Gastein Sport Gastein (10 cm), Hintertuxer Gletscher (10 cm) of Wagrain (5 cm) kregen een vers laagje. De Kitzsteinhorn kreeg op 25 februari maar liefst 40 centimeter verse sneeuw en ook in Zauchensee viel een dik pak vers. Andere skigebieden met ruim 20cm verse sneeuw in de laatste paar dagen, waren onder andere Wagrain (40 cm), Ski Jewel Alpbachtal Wildschönau (37 cm), Obergurgl-Hochgurgl (30 cm) of St. Johann-Oberndorf (25cm). De omstandigheden op de pistes blijven overal uitstekend. Meeste sneeuw vind je in Sölden met 313 centimeter gevolgd door Kitzsteinhorn (310 cm) en vervolgens de regio Tiroler Zugspitze en de Dachstein gletsjer (beide 300 cm).

Alle sneeuwhoogtes uit Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Zwitserland

Eveneens veel sneeuw in Zwitserland, waar sommige gebieden tot 60 centimeter vers te verwerken kregen. Airolo in Ticino tikte af op 52 centimeter, Gstaad - Glacier 3000 op 50 centimeter evenals Melchsee-Frutt. In Zwitserland zijn zowat alle skigebieden geopend en kan er onder pirma omstandigheden geskiëd worden. Het skigebied Andermatt-Sedrun is  met 480 centimter de koploper, gevolgd door Engelberg met 380 centimeter en 280 centimeter voor Zermatt.

Alle sneeuwhoogtes uit Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Frankrijk

Vier dagen van massale sneeuwval waren er in de Franse Pyreneeën tussen 21 en 25 februari. De meeste skigebieden konden zoveel sneeuw en stormweer niet aan en moesten tijdelijk sluiten. In Gavernie, Cauterets, Formiguères, Piau Engaly, Barèges en La Pierre St Martin viel binnen een paar dagen meer dan 150 centimeter sneeuw, in Gavernie zelfs 180 centimeter. Verder naar het noorden was er minder sneeuw, maar ook gebieden zoals Val Thorens (70 cm), Les Gets (55 cm) of Avoriaz (51 cm) meldden een verse laag het  afgelopen weekend. De grote skigebieden in de Franse Alpen blijven onder de best mogelijke omstandigheden geopend. Voor de meeste sneeuw moet je dus naar de Pyreneeën: Piau Engaly (480 cm), Cauterets (470 cm) en Gavarnie Gèdre (450 cm).

Alle sneeuwhoogtes uit Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Italië

In de Italiaanse skigebieden sneeuwde het van 21 tot 22 februari erg hard. Piani di Bobbio krijg maar liefst 80 centimeter verse. Ook in Italië zijn de omstandigheden uitstekend. Zo is er in Sestriere 260 kilometer aan pistes beschikbaar, in Livigno de hele 115 kilometer. De grootste sneeuwhoogte in Italië heeft momenteel San Domenico di Varzo met 550 centimeter (!), gevolgd door Madesimo (480 cm) en Campo Imperatore (450 cm).

Alle sneeuwhoogtes uit Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

De volgende dagen?

Vandaag was in de Alpen een droge en op vele plaatsen een heerlijke dag om te skiën. Op sommige plaatsen zijn de temperaturen iets te hoog  (nulgradengrnes op 1000 tot 1500 meter) wat zorgt voor zware pistes tegen het eind van de dag. Morgen (vrijdag) komt er uit het zuidwesten koude lucht en mag men sneeuw verwachten in de westelijke alpen en Oost-Tirol. In het zuiden blijft het droog. Vanaf zaterdagmiddag blijft het meestal droog met veel zon in westelijke en oostelijke Alpen. Ook de volgende dagen is er geen neerslag van betekenis. Begin volgende week merken we meer bewolking en zou er opnieuw verse sneeuw op komst zijn.

Weersverwachting Oostenrijk

Weersverwachting Zwitserland

Weersverwachting Frankrijk

Weersverwachting Italië