Na de immense sneeuwval van de afgelopen dagen zijn de condities in de skigebieden optimaal te noemen. We ontvangen dagelijks uitsluitend lovende en enthousiaste reacties op onze Skiinfo Sneeuwhoogte & Ski-app. De vele foto's van prachtige pistes, poedersneeuw en gelukkige skiërs bewijzen dat de winter tot ieders vreugde zijn intrede heeft gedaan.

Wel, er is meer goed nieuws op komst. De winter is niet meteen van plan zijn offensief stop te zetten. Het blijft sneeuwen, het blijft koud en in sommige delen van de Alpen komt er opnieuw een dik pak sneeuw aan. We blikken terug en vooruit.

Oostenrijk

In Oostenrijk viel geen verse sneeuw de afgelopen nacht, maar de voorbije dagen was dat wel degelijk het geval. De skigebieden in Loser, Kleinwalsertal, Jungholz en Damuls werden verblijd met ruim 50 centimeter verse sneeuw. Alle skigebieden in Oostenrijk zijn geopend en overal gelden prima condities. De grootste sneeuwhoogte is er momenteel met 330 centimeter in de Zugspitzarena, gevolgd door de Dachtstein Gletsjer (300 cm), Pitztaler Gletsjer (284 cm), Sölden (284 cm) en Kitzsteinhorn (270 cm). Veertien skigebieden in Oostenrijk kunnen ondertussen op een sneeuwhoogte groter dan twee meter rekenen.

Alle sneeuwval en sneeuwhoogtes uit Oostenrijk: http://www.skiinfo.nl/oostenrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Frankrijk

De Pyreneeën werden de afgelopen dagen bedolven onder de sneeuw. Als er iets als teveel sneeuw bestaat, dan was dat bijvoorbeeld wel het geval in Piau Engaly waar tussen 30 januari en 2 februari vier meter sneeuw viel. Cauterets, Luz Ardiden, Gavarnie, Formiguères, ... allen rekenden ze af met meer dan twee meter sneeuw op amper een paar dagen tijd. Maar ook de gebieden in de Franse Alpen werden rijkelijk voorzien, waarbij zowat alle regio's meer dan een meter verse sneeuw noteerden. 

Alle sneeuwval en sneeuwhoogtes uit Frankrijk: http://www.skiinfo.nl/frankrijk/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Zwitserland

Geen verse sneeuw de afgelopen 48 uur voor Zwitserland, maar ook zijn de omstandigheden door de overvloedige sneeuwval meer dan uitstekend te noemen. Meer dan een meter sneeuw was er voor gebieden als Leysin (120 cm), Gstaad - Glacier 3000 (110 cm), Beatenberg (105 cm) en Biberegg (100 cm). De totale sneeuwhoogte in Zwitserland heeft daardoor ook een duidelijke boost gekregen. Koploper is Skiarena Andermatt-Sedrun met 400 centimeter sneeuw voor Engelberg-Titlis met 385 centimeter. In Laax ligt een sneeuwdek van 270 centimeter en daar zijn ook alle pistes geopend. Davos Klosters (169 cm) heeft 277 kilometer pistes geopend en ook in Engadin St. Moritz zijn 298 kilometer pistes geopend.

Alle sneeuwval en sneeuwhoogtes uit Zwitserland: http://www.skiinfo.nl/zwitserland/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html

Italië

Italië bleef gespaard van de enorme sneeuwval van de afgelopen week. Niet dat het er niets gesneeuw heeft, maar de enorme hoeveelheden van het Westen en Noorden van de Alpen, gingen aan Italië voorbij. In Courmayeur viel er tussen 29 en 31 januari een mooie 85 centimeter verse sneeuw. In Pescasseroli en Bardonecchia kon men op 70 centimeter rekenen. In de nacht van woensdag op donderdag sneeuwde het onder andere in Prato Neveso, Monte Amiata en Campo Felice. Een voorbode van wat er aankomt de volgende dagen. De grootste sneeuwhoote in Italië valt momenteel op te meten in San Domenico di Varzo waar 470 centimeter sneeuw ligt. Verder in de ranking staan Madesimo (430 cm), Adamello Ski (400 cm) en Campo Imperatore (350 cm).

Alle sneeuwval en sneeuwhoogtes uit Italië: http://www.skiinfo.nl/italie/sneeuwhoogtes-sneeuwbericht.html


De volgende dagen ...


... komt er opnieuw veel sneeuw aan. En dan vooral in de Zuidalpen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de meeste sneeuw tegen de Italiaanse-Franse grens en Piemonte verwacht. Maar ook de grens met Oostenrijk en Slovenië (Karawanken) krijgen hun deel van het plezier.

Vanaf zondag volgt er dan opnieuw een sneeuwfront voor de noordelijke alpen, waarbij met name Oostenrijk en Zwitserland "getroffen" worden door sneeuw en een ijskoude lucht. Maandag wordt dat front nog actiever en zorgt dat voor nog meer sneeuw in de Oostenrijkse gebieden. Verder kijken is nog een beetje moeilijk, maar het lijkt erop dat een hogedrukgebied aan kracht wint waardoor midden volgende week wel eens mooi en zonnig kan worden.

Voor de poederhonden, toch nog een waarschuwing. Het sneeuwdek is nog steeds erg instabiel. Vorige weekend was bijzonder dodelijk door verschillende lawines. Wees voorzichtig, blijf op de pistes of concentreer je op treeruns. Laat de echt steile dingen en het hooggebergte voorlopig nog even voor wat het is.