Dutch

Chamonix maakt zich klaar voor de Swatch Freeride World Tour

21ste januari 2015 | Skiinfo

Skigebieden in dit artikel: Chamonix Mont-Blanc, Verbier, Courmayeur, Vallnord / Arcalís, La Clusaz

Freeride World Tour

Freeride World Tour

Copyright: D. Carlier | Freeride World Tour

Chamonix-Mont-Blanc maakt zich klaar om de 's werelds beste freeriders te ontvangen. 24 januari verzamelen aan het Swatch-starthek, ergens op de top van een waanzinnige berg, skiërs en snowboarders voor hun eerste manche van de Freeride World Tour.

Programma

Het event-dorp in Chamonix opent vrijdag 23 januari de deuren. Wie wil, kan bij ABS langs voor een lawinerugzak-workshop. Vanaf 16u30 zijn er verschillende signeersessies, de openingsceremonie en de uitreiking van de startnummers. De contest zelf vindt dan plaats op zaterdag tussen 9 en 13 uur, in het skigebied Le Brévent-Flégère. Verdere details over de wedstrijd volgen 36 uur voor aanvang en zijn natuurlijk afhankelijk van de weeromstandigheden. De prijsuitreiking is vervolgens vanaf 17 uur in het centrum van Chamonix. Zin in een feestje? Mons Royale, een van de officiële partners, zorgt vanaf 23 uur voor het nodige vermaak in La Terrasse. Zondag 25 januari is het de beurt aan de youngsters. In de Freeride Junior Tour by Dakine zie je eveneens in Le Brévent-Flégère de toekomst van het freeriden aan het werk.

Video

Riders staan te popelen

De deelnemers kunnen amper wachten om aan de slag te gaan. Helaas kunnen titelverdedigers Nadine Wallner (Oostenrijk) en Emilien Badoux (Zwitserland), dames freeride en dames snowboard, door blessures hun titel niet verdedigen. Badoux hoopt er bij de derde manche in Vallnord-Arcalis (Andorra) opnieuw bij te zijn. Nadine Wallner werd deze herfst nogmaals geopereerd en hoopt tegen de Xtreme Verbier, de seizoensafsluiter, opnieuw fit te zijn: "Het gaat goed, sinds drie weken ski ik terug, maar ik moet nog heel voorzichtig zijn. Mijn laatste operatie is nog maar een paar maanden geleden. Het was de juiste beslissing om die twee operatie te doen, dat was echt wel noodzakelijk. Jammer genoeg viel deze te dicht bij de opener in Chamonix." Ook de tweede plaats bij de dames freeride, Lorraine Huber (Oostenrijk) kampt met problemen, maar gaat toch van start: "Ik heb helaas een blessure aan mijn enkel opgelopen op 26 december toen ik tegen een verborgen steen aanreed. Dat maakt dat ik slechts een paar dagen voor Chamonix op de sneeuw heb kunnen trainen. Maar ik ben blij dat ik er in Chamonix en Fieberbrunn bij ben en van start kan gaan. Ik kan amper wachten om opnieuw de sneeuw in te duiken."

De sneeuw viel echter rijkelijk laat deze winter. Titelverdediger, Loïc Collomb-Patton (Frankrijk) merkt de trainingsachterstand: "Ik heb in december een paar dagen in de sneeuw doorgebracht, maar omdat de omstandigheden niet goed waren, eigenlijk niet echt veel geskied. In de eerste vakantieweek heb ik voor de skischool van La Clusaz gewerkt. Dan begon het te sneeuwen en kon ik eindelijk beginnen trainen. Ik verheug me er ten zeerste op naar Chamonix te komen, iedereen terug te zien en eindelijk weer aan de competitie te beginnen!" Snowboarder Ralph Backstrom (USA) heeft zich op wel heel bijzondere wijze voorbereid op het seizoen. "Naast fitnesstraining en snowboarden ben ik in November in Courmayeur geweest. Daar heb ik een aantal stuntscènes gedraaid voor een remake van de Hollywood-film 'Point Break'. Enkel nog maar in de Alpen zijn, was een deugddoende mentale voorbereiding. 

Na het event in Chamonix volgt meteen de tweede stop van de Freeride World Tour in Fieberbrunn, Kitzbühel (Oostenrijk). In de vijf stops van de FWT is een prijzengeld van $ 400000 te verdelen.

Kalender Swatch Freeride World Tour 2015 by the North Face

1. Swatch Freeride World Tour 2015 by the North Face

Datum: 24 januari 2015; Chamonix-Mont-Blanc, Frankrijk

Disciplines: Dames en heren, ski en snowboard

2. Swatch Freeride World Tour 2015 by the North Face by The North Face

Datum: 31 januari 2015; Fieberbrunn, Kitzbüheler Alpen, Oostenrijk

Disciplines: Dames en heren, ski en snowboard

3. Swatch Freeride World Tour 2015 by the North Face

Datum: 14 februari 2015; Vallnord Arcalis, Andorra

Disciplines: Dames en heren, ski en snowboard

4. Swatch Freeride World Tour 2015 by the North Face

Datum: 14 maart 2015; Haines, USA

Disciplines: Dames en heren, ski en snowboard

Swatch Freeride World Tour 2015 by the North Face

Datum: 28 maart 2015; Verbier, Zwitserland

Disciplines: Dames en heren, ski en snowboard

 
Fans van over de hele wereld kunnen de Swatch Freeride World Tour 2015 by the North Face (FWT) live volgen op www.freerideworldtour.com. De webcast wordt gemodereerd door Dave Mailman (USA) en freeride-specialist Martin „McFly“ Winkler (OOS). Beiden zullen de runs en resultaten dankzij hun enorme kennis van de FWT van deskundig commentaar voorzien. Portretten van de atleten en achtergrondverhalen maken de uitzending compleet.

 

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Haal meer uit Skiinfo!

Bekijk de actuele sneeuwhoogte, webcambeelden en weersverwachting van je favoriete skigebied. Speciale acties op verblijf en skipas, zeker even bekijken voor je skivakantie!